Jūrmalā atklāts viens no modernākajiem bērnudārziem Baltijā

Šonedēļ Jūrmalā svinīgi atklāts jaunuzbūvētais bērnudārzs Ķemeros, kas ir ne tikai vizuāli skaistākais, bet arī viens no mūsdienīgākajiem bērnudārziem Latvijā un Baltijas valstīs. Bērnudārzs Ķemeros būvēts pēc individuāla projekta, kas pēdējos divdesmit gados Latvijā ir liels retums. Līdz ar to šeit ir padomāts par visu, kas nepieciešams pirmsskolas iestādes darbā un tās iemītnieku ērtībām.

Plānojot jaunā bērnudārza iekārtojumu, padomāts par katru sīkumu, lai tā iemītnieki šeit justos ērti: katrā grupiņā ir ierīces drēbju žāvēšanai, sava neliela virtuvīte ar tējkannu, tosteri, ledusskapi un trauku mazgājamo mašīnu, kā arī mūsdienīgas sanitārās ierīces.

FOTO: Marika Eglīte

Plānojot jaunā bērnudārza iekārtojumu, padomāts par katru sīkumu, lai tā iemītnieki šeit justos ērti: katrā grupiņā ir ierīces drēbju žāvēšanai, sava neliela virtuvīte ar tējkannu, tosteri, ledusskapi un trauku mazgājamo mašīnu, kā arī mūsdienīgas sanitārās ierīces.

 

 

"Ļoti priecājamies par gaišajām, plašajām un skaistajām bērnudārza telpām, kurās mīļi uzņemsim mazos jūrmalniekus. Jauno bērnudārzu nosaucām par "Austras koku". Jauns bērnudārzs, jaunas iespējas un kāpēc ne jauns nosaukums? Kopīgi ar vecākiem izlēmām, ka tam jābūt latviskam, enerģētiskam un stipram, lai tas kļūtu par Ķemeru atdzimšanas simbolu. Jēdziens "Austras koks" ietver sevī cilvēka priekšstatus par pasauli, tajā apvienota izpratne par mūsu pagātni, tagadni un nākotni, par mūsu senčiem, mums pašiem un mūsu bērniem. Mēs esam kā jauns, kuplot sācis koks, kura zaros dzīvos putni un kas vienmēr atgriezīsies mājās!", atklājot bērnudārzu, teica tā vadītāja Inta Černaja.

 

"Bērnudārzs Ķemeros būvēts pēc individuāla projekta, kas pēdējos divdesmit gados Latvijā ir liels retums. Līdz ar to šeit ir padomāts par visu, kas nepieciešams pirmsskolas iestādes darbā un tās iemītnieku ērtībām. Idejas jaunajai ēkai smēlāmies bērnu ikdienā, kur spēles mijas ar mācībām. Ēkas arhitektoniskajā risinājumā izmantotas ģeometriskas figūras, koši krāsu akcenti un daudz stiklojuma elementu, lai radītu gaišu, patīkamu noskaņu. Ēka harmoniski sadzīvo ar blakusesošā meža ainavu un lieliski to papildina," pastāstīja arhitekte Andra Bula.

 

Bērnudārza platība ir 2000 kvadrātmetru, tajā ir sporta zāle, atsevišķs virtuves un ēdināšanas bloks, kā arī katrai grupiņai atsevišķa izeja uz pagalmu un rotaļu laukumu. Āra spēļu laukumos iekārtotas rotaļu ierīces, kas mazuļu drošības un ērtību labad izvietotas uz gumijas granulāta seguma. Rotaļu laukumi savienoti ar koka klucīšu celiņiem, lai bērni varētu droši braukt arī ar velosipēdu.

 

Plānojot bērnudārza iekārtojumu, padomāts par katru sīkumu, lai tā iemītnieki šeit justos ērti: katrā grupiņā ir ierīces drēbju žāvēšanai, sava neliela virtuvīte ar tējkannu, tosteri, ledusskapi un trauku mazgājamo mašīnu, kā arī mūsdienīgas sanitārās ierīces.

Reklāma
Reklāma

 

Ķemeros līdz šim darbojās bērnudārzs "Pienenīte", kas atradās privātā īpašumā, turklāt tā telpas bija nolietojušās un vairs neatbilda mūsdienu prasībām, tādēļ jaunais bērnudārzs tika gaidīts jau vairākus gadus.

 

Būvniecības kopējās izmaksas ir 2,9 miljoni eiro, ieskaitot ēkas būvniecību, jaunu inženierkomunikāciju - densvada, kanalizācijas, gāzesvada un elektrības pievadu - izbūvi un infrastruktūras izveidi, kā arī labiekārtošanu.

 

Bērnudārzs ekspluatācijā nodots pērn 27.decembrī, un pirms tā tika pieaicināts neatkarīgs būvkonstruktors Māris Grāvītis (SIA "Būve un forma"), kurš papildus izvērtēja tehniskā projekta būvkonstrukciju risinājumus no drošības viedokļa un sniedza pozitīvu atzinumu. Atbilstīgi noteiktai procedūrai tika saņemti arī pozitīvi atzinumi no valsts un pašvaldības institūcijām.

 

Jūrmalā darbojas 12 pirmsskolas izglītības iestādes, kuras apmeklē 2127 mazie jūrmalnieki. Pašlaik piecgadīgie un sešgadīgie bērnudārza audzēkņi saņem pašvaldības apmaksātas pusdienas, bet no jaunā mācību gada tās saņems pilnībā visi Jūrmalas pašvaldības bērnudārzu audzēkņi.

 

Informācija no portāla http://www.aprinkis.lv/