Speciālista viedoklis par ausu caurduršanu bērniem

Ik pa laikam mūsu portālā māmiņas un tēti diskutē, cik laba vai slikta ir ausu caurduršana bērniem. Viedokļi ir dažādi - dažreiz pat forumā bijušas ļoti asas sarunas par šo tēmu. Viedokli par to, kāpēc vajadzētu vai nevajadzētu bērniem ausīs likt auskariņus, vaicājām speciālistam - "Kolonna" kosmētiķei Ievai Cipulei. 

Speciāliste iesaka - vecākiem nevajadzētu bērnus spiest caurdurt ausis, ja viņi tam vēl nav gatavi.

FOTO: Shutterstock.com

Speciāliste iesaka - vecākiem nevajadzētu bērnus spiest caurdurt ausis, ja viņi tam vēl nav gatavi.

Ausu caurduršana zīdainim

I.Cipule minēja, ka pasaulē ir atsevišķas valstis, kurās ausis tiek caurdurtas jau dzemdību namā. Šajā vecumā tas ir pieļaujams, jo bērns savas rokas vēl neapzinās, viņš austiņas pats vēl neaiztiek, pārsvarā laiku pavada, guļot un ēdot. Tad arī ausu caurduršana īpašas problēmas nerada, mammai vien regulāri caurdurtās vietiņas jātīra ar spirtu saturošu šķidrumu.

Kādā vecumā durt ausīs caurumiņus?

Vislabāk ausis caurdurt vecumā, kad bērns patiešām apzinās, kas ar viņu izdarīts. Katram bērnam apzinīgums gan iestājas savā vecumā, bet tas varētu būt ap 5-6 gadu vecumā. Jāraugās, lai caurumiņš labi sadzīst, lai tas nemitīgi netiktu aiztikts ar rokām. Caurdurtās vietiņas katru dienu jātīra ar dezinficējošu šķidrumu - tas var būt 40 grādu stipruma spirts jeb degvīns, kliņģerīšu tinktūra vai arī aptiekās speciāli nopērkamas, ar spirtotu šķidrumu samitrinātas salvetītes.

Bieži mainīt auskarus nav labi

Kosmētiķe norāda - bērniem bieža auskaru maiņa nav īpaši ieteicama. Pēc ausu caurduršanas jāapbruņojas ar pacietību - iešautie auskariņi jānesā vismaz mēnesi, lai caurumiņš patiešām sadzītu un netiktu lieki traumēts. Ir jau saprotams, ka mazās princeses vai princīši auskriņus vēlas mainīt bieži, bet vecākiem būtu jāapzinās sekas, kas var iestāties, ja to dara pārāk bieži. I.Cipule norāda, ka katra auskara kājiņa ir citādāka - viena resnāka, cita tievāka, tādēļ caurumiņš, kas vēl nav sadzijis, tiek traumēts. Ja pēc ausu caurduršanas ausīs novērojams kāds sacietējums, jāpieliek spirta komprese, taču strutu gadījumā, vai arī, ja rodas kāds bumbulis, jādodas pie speciālista.

 

Reklāma
Reklāma

Galvenais princips būtu - ausis caurdurt tad, kad bērns to patiešām vēlas, nevis to vēlas paši vecāki. Mums ir bijuši gadījumi, kad tiek atvests bērns, kuram vecāki ieskaidro, ka nekas nesāpēs, taču tad, kad izšauts viens auskariņš, bērns protestē un otru vairs nevēlas, stāsta I.Cipule.   

 

Bižutērijai - NĒ

Bērniem auskarus vēlams izvēlēties no dabīgajiem materiāliem - zelta vai sudraba, vai arī kosmetologu kabinetos nopērkamus ausakriņus, kas apstrādāti ar medicīnisku titānu, kas neizraisa nekādas alerģijas. Bižutēriju, lai gan tā tagad nopērkama skaista un interesanta, tomēr vajadzētu atturēties likt bērna ausīs, jo īpaši tad, ja austiņas vēl nav sadzijušas. Bižutērijas izstrādājumi iekaisuma procesu var pastiprināt.

 

Šeit ir mammu diskusijas par ausu caurduršanu bērniem:http://www.mammamuntetiem.lv/forum/20110/auskarini-ausis/

http://www.mammamuntetiem.lv/forum/3459/auskari-zidainim/