Neesam precējušies. Vai bērna tēvam jānāk līdzi reģistrēt bērnu?

Kāda māmiņa juristei Irīnai Švarcbahai jautā par kārtību, kā reģistrēt bērnu, ja vecāki nav precējušies.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

JAUTĀJUMS:

"Drīzumā  gaidu mazuli, pašlaik esmu ārpus Latvijas robežām ar savu vīru (neoficiālo). Taisos uz māju pusi un arī mazulis dzims Latvijā, bet bērniņa tētis paliks ārzemēs. Kā tur īsti ir ar bērna tēva ierakstīšanu dzimšanas apliecībā? Precējušies oficiāli vēl neesam, kā lai ieraksta bērnam tēvu dzimšanas apliecībā, ja viņa paša reāli valstī nav? Vai var tikt cauri ar kādu apstiprinātu dokumentu, ka viņš atzīst paternitāti un dod savu uzvārdu vai kā? Negribas, lai sanāk muļķīgi - meitai uzvārds tēva, bet šim mazulim pat tēva nav dzimšanas apliecībā."

 

ATBILDE:

Reklāma
Reklāma

"Civillikuma 155. pants nosaka, ka paternitātes atzīšana notiek, bērna tēvam un mātei personiski iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļai vai pie notāra publiski apliecinātu iesniegumu. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu likuma 22.panta pirmo daļu, par bērna piedzimšanu paziņo mēneša laikā dzimtsarakstu nodaļai, kuras darbības iecirknī bērns piedzimis, vai dzimtsarakstu nodaļai pēc viena vai abu vecāku dzīvesvietas.

Tātad, lai vienkārši atrisinātu Jūsu situāciju, bērniņa tētim 1 mēneša laikā pēc bērna piedzimšanas kopā ar mammu jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu un jāpiereģistrē bērns."