Latvijā ražotas autiņbiksītes „Linuli – Lanuli”

Jau apmēram gadu mūsu ģimenes uzņēmums IK „Ivo Mēbeles” Latvijas māmiņām un tētiem piedāvā mūsu pašu izstrādātus un darinātus auduma autiņus. Izstrādes un labāko modeļu izvēles procesā galvenie padomdevēji ir bijuši mūsu bērni, kuri sākumā izmēģinājuši dažnedažādus pasaules tirgū pieejamos tīšanas variantus palīdzēja mums nonākt pie mūsu pašu ideālā autiņa modeļa. Savukārt nosaukums „Linuli – Lanuli” radies no vēlmes apvienot divu brīnišķīgu materiālu – lina un vilnas – lieliskās īpašības.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Darinot  "Linuli-Lanuli" auduma autiņus zīdainīšiem, mēs rēķināmies, ka aizvien vairāk vecāku bērnu aprūpei izvēlas dabiskus materiālus un radošus risinājumus. Šī izvēle saistīta ar to, ka cilvēki domā un jūtas atbildīgi – atbildīgi par savu bērnu veselību, atbildīgi pret dabu un pasauli, kurā dzīvojam un atbildīgi paši pret savu ikdienu un finansiālajām iespējām. 


Atbalsts veselīgai un dabiskai attīstībai!
Pirmkārt, būdami atbildīgi par to, lai bērns augtu vesels un stiprs, vecāki cenšas savam bērnam dot vislabāko. Mēs esam pārliecināti, ka bērnam ir svarīgi agrīnās attīstības periodā ļaut attīstīties tik dabiski, cik vien tas ir iespējams. Ne vienmēr mēs varam nodrošināt visu, ko vēlētos. Taču auduma autiņi ir viena no tām bērna optimālas attīstības atbalsta iespējām, ko varam izmantot ikviens un visur  – gan dzīvojot laukos, gan pilsētā; esot mājās vai pastaigā; vienlīdz labi gan ziemā, gan vasarā. Lina/vilnas auduma autiņi mazulim nodrošina pilnvērtīgu gaisa apmaiņu autiņu zonā, optimālu komfortu un motivāciju  apgūt podiņmācību tiklīdz bērniņam tas ir iespējams. 


Dabai draudzīga domāšana!
Otrkārt, atbildība pret dabu autiņu lietošanā bieži vien ir būtisks aspekts vecāku izvēlei par labu auduma, t.i., mazgājamiem autiņiem. Tiek saudzēti resursi un neveidojas atkritumu kalni, kuri dabā nesadalīsies simtiem gadu. 

Ģimenes budžeta ekonomija! Atbildība pret ģimenes budžetu ir trešais aspekts, kādēļ nereti vecāki izvēlas auduma autiņus. Ģimenes budžeta ekonomija pārdomāti iegādājoties auduma autiņus un tos regulāri mazgājot vienam bērnam salīdzinājumā ar vienreiz lietojamo autiņu izmaksām visā tīšanas periodā iespējama  par 50 %. Ja iegādātais autiņu komplekts kalpo vēl otram un trešajam mazulim, ekonomiskais efekts ir jau neatsverams.

Gadu simtiem pārbaudīta pieeja! "Linuli –Lanuli" auduma autiņi ir šajā reģionā ierasto zīdainīšu tīšanas principu senseno tradīciju mūsdienīgs variants. Autiņiem tiek izvēlēti galvenokārt tie materiāli, kuri šodienas Latvijas teritorijā izsenis tikuši audzēti un iegūti, un izmantoti mazuļu aprūpē: tie ir vilna un lins. Abiem šiem materiāliem piemīt brīnišķīgas īpašības. Lins – saudzējošs, ar dabiskām antibakteriālām īpašībām, mitrumu šķiedras iekšienē uzņemošs un ātri žūstošs materiāls kalpo kā uzsūcošais slānis. Savukārt vilna, termoregulējoša, ar dabiskā lanolīna pārklājumu,  atgrūž mitrumu un ir tiešām uzticams izolējošais slānis. 


Ērta lietošana! "Linuli – Lanuli" auduma autiņus veido divi atsevišķi uzvelkami slāņi, kas nodrošina ideālu gaisa cirkulāciju unoptimālu temperatūru mazuļa dibentiņam  – 1. slānis ir lina autiņš, kas lietošanas ērtuma ziņā ir līdzvērtīgs ierastajiem vienreizlietojamajiem autiņiem un 2. slānis ir vilnas virsbikses, kas ir uzvelkamas kā parastas biksītes  (pavisam mazajiem autiņbērniem domātās ir sānos atveramas). Raitai ikdienai pareizi iekārtots pārtinamais galdiņš, kurā ir atsevišķa vieta tīrajiem un netīrajiem autiņiem, veļas mašīna un vieta autiņu žāvēšanai (autiņus mazgā reizi 2 vai 3 dienās) ir galvenais, kas nepieciešams vecākiem, kuri izvēlas lietot auduma autiņus. 


Ieguvumi lietojot auduma autiņus!
Līdzekļu ekonomija, atbalsts veselīgai bērna attīstībai, saudzīga attieksme pret dabu ir tie ieguvumi, kuri šeit iepriekš jau tikuši minēti. Tie visbiežāk būs pirmie kritēriji auduma autiņu izvēlei. 

Reklāma
Reklāma

Taču ir vēl kas! Pieredze rāda, ka sākotnējās bažas par to, ka auduma autiņu lietošana nozīmē vairāk darba rūpēs par mazuli, visbiežāk ir stipri pārspīlētas. Tāpat vecvecāku stāsti par pludojošajiem mazuļiem un autiņu kalnu beršanu ar rokām ir pagātnes stāsti. Mūsdienīga auduma autiņu lietošana nozīmē pārdomātu un vecākiem ērtu pieeju. Proti, lietot auduma autiņus nozīmē nevis lielāku darba apjomu (starp citu, ceļš līdz veļas mašīnai noteikti ir tuvāks nekā līdz veikalam), bet gan savādāku domāšanu un attieksmi. Tā ir attieksme, kurā dominējošā norise ir nevis nopirkt – izmest (un ne par ko nedomāt!), bet gan tieksme saudzēt, kopt, saglabāt, ļaut veidoties un augt, būt šeit pat līdzās, redzēt, just, domāt, piedzīvot. 

Mūsu pašu pieredze liecina, ka šāda attieksmes maiņa nereti ir būtisks papildus ilgtermiņa ieguvums pašiem vecākiem un pozitīvs priekšnosacījums mazuļa pirmajiem dzīves iespaidiem. Tikai domājot un jūtot, piedzīvojot un paliekot līdzās mēs varam būt patiesi atbildīgi par to, kas mums uzticēts – mūsu bērniem, mūsu pašu dzīvi un vidi, kurā dzīvojam.

 

Auduma autiņu lietošana pašu bērniem mūsu ģimenē bija jauna pieredze un ieguvums. Autiņu šūšana citu vajadzībām mums vismaz pagaidām  ir sava veida hobijs un vēlme veicināt atbildību, un tās pozitīvās pārmaiņas sabiedrībā, kuras ir atkarīgas no katra un kuras notiek lēni, soli pa solim, bet noteikti notiek. 

 

Vairāk par autiņbiksītēm, to cenām un iespējām tās iegādāties, lasi: www.linuli-lanuli.eu

Ja vēlies izmēģināt "Linuli-Lanuli" auduma autiņus, zvani mums: 29567267 vai raksti: dacedm@delfi.lv