Kādas autiņbiksītes izvēlēties — vienreiz vai vairākkārt lietojamās?

Ražojot vienreiz lietojamās autiņbiksītes, tiek patērēta 3,5 vairāk enerģijas nekā dabīgajām autiņbiksītēm. Lai vienreizējās autiņbiksītes sadalītos dabiskā vidē, nepieciešams ir vismaz 2 – 5 gadsimtu laiks.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas nozīmē tikai to, ka tās nav izgatavotas no dabiskiem, elpojošiem materiāliem. Tās satur veselībai un videi bīstamas vielas. Piemēram:
* Formaldehīds – piesārņo iekštelpu gaisu, sastopams visai bieži: finierī, audumos, tepiķos, līmēs, stiklšķiedrā, skaidu plāksnēs,
* grīdas un sienu apdares materiālos (krāsās), plastmasas izstrādājumos, ķīmiski apstrādātos kokmateriālos, celtniecības materiālos. Arī nagu lakas un tās stiprinātāji satur formaldehīdu. Formaldehīds, kas veidojas kurināmā nepilnīgas sadegšanas procesos, ir automašīnu izplūdes gāzu sastāvā. Kancerogēns, indīgs, ass un kodīgs, izraisa alerģijas.
* Krezoli – cietas vai šķidras vielas, ko iegūst no akmeņogļu darvas. Tos izmanto sprāgstvielu krāsvielu un smaržvielu iegūšanai.
* Fenols.
* Etanols – metilspirts jeb spirts, tas ir indīgs un degošs.
* Absorbents – ķīmiski aktīvs, kas uzsūc šķidrumu. Jo absorbenta ir vairāk, jo lielāku šķidruma daudzumu pampers uzsūc.
* Hlors – ar to balina vienreizējās lietošanas autiņbiksītes, lai tie izskatītos tik smuki balti. Apstrādes procesa laikā izdalās dioksīni (spēcīgas un koncerogēnas vielas) un furāni. Abas vielas ir toksiskas.

Minētās vielas nebūt nav labvēlīgas. Kad autiņbiksītes ir izlietotas, tās izmet. Ja tās tiek sadedzinātas, tad vidē nonāk visas šīs vielas, kas nodara lielu postu. No mājsaimniecības atkritumu kopējā daudzuma, autiņbiksītes veido aptuveni 4 – 5 procentus. Tas ir satraucošs skaitlis!

Autiņbiksītes nevar būt gaisu caurlaidīgas un elpojošas, ja pašas uzsūc vismaz veselu litru šķidruma, neļaujot tam noplūst. Gaiss nespēj tikt cauri želejas un uzsūktā šķidruma kārtām. Ārsti bieži vien redz mazuļus, kuriem ir dermatīts jeb alerģiska reakcija no autiņbiksītēm. Ādiņa ir izsutusi, sāpīgās pumpās un mazuļa dupsis ir burtiski jēls. Neelpojošā vide ļauj vairoties baktērijām un sēnītēm, kas izraisa dažādus urīnceļu iekaisumus un ādas sēnītes saslimšanas.

No mājsaimniecības atkritumu kopējā daudzuma, autiņbiksītes veido aptuveni 4 – 5 procentus. Tas ir satraucošs skaitlis!

Tomēr tā nav vienīgā cena, kādu mūsu bērni maksā par vienreizējo autiņbiksīšu lietošanu. Arī neauglības iemesli tiek saskatīti to valkāšanā. Bērnu vecāki ļauj mazajiem valkāt šīs autiņbiksītes pietiekami ilgi, lai skāde būtu nodarīta. Tā kā tās nav izgudrotasi pirms 100 gadiem, bet samērā nesen, tad ir pamatotas aizdomas, ka tie ir pie vainas 1 – 2% vīriešu neauglībai vecumā līdz 25 gadiem. Vecāka gada gājuma vīriešiem ir daudz mazāk izteiktas šādas veselības problēmas.

Meitenēm autiņbiksītes var izraisīt kandidozi jeb piena sēnīti.

Tiek uzskatīts, ka astma ir tiešā veidā saistīta ar vienreizējo autiņbiksīšu lietošanu. Ar to lietošanu ir saistāma arī urīna nesaturēšana jeb enurēze.

Mazulim un videi draudzīgāk
Vairums vecāku šķiet, ka alternatīva var būt tikai izmisīga autiņu mazgāšana, liela ķēpa un nehigiēniskums. Tomēr – tā nebūt nav. Ir iespējams iegādāties gan mazulim, gan apkārtējai videi nekaitīgas un drošas autiņbiksītes.
Jau ilgu laiku cilvēce ir lietojusi auduma autiņbiksītes. Senāk tās izgatavoja no vilnas, liniem, kaņepēm. Pēcāk populāras kļuva marles autiņbiksītes.
Tagad vecāki var iegādāties autiņbiksītes no bio kokvilnas jeb ekoloģiskas kokvilnas. Tās ražošanā netiek izmantotas krāsvielas, smagie ķīmiskie balinātāji. Šāda kokvilna ir antialerģiska. Ieguvumi izvēloties ekoloģiskas autiņbiksītes:
* Mazgājamās autiņbiksītes ievērojami samazina izmaksas, kuras rodas pērkot veinreiz lietojamās autiņbiksītes. Vismaz par 50% - 90%. Statistikai: vidēji uz vienu bērnu tiek izdots 1000 latu par autiņbiksīšu iegādi.
* Lai gan daudzi oponē, ka mazgājamās autiņbiksītes palielina ūdensresursu patēriņu, rūpīgi pārdomājot, kad un kā mazgāt, tas nebūt nepatērē daudz vairāk ūdens, kā mazgājot ikdienas drēbes.
* Tās ir gaisu caurlaidīgas un drošas, elastīgas un piegulošas, spējīgas novērst mitruma noplūdi, ir pieejami papildus ieliktnīši, kas paredzēti garākam miega periodam.
* Vienīgais laika patēriņš – pāris minūtes, lai uzliktu autiņbiksītes, ieliktu mazgāties, izliktu žāvēties. Bet rezultāts ir gaidītais: bērns ir laimīgs un veselīgs, dabai netiek nodarīts kaitējums, kā arī – ietaupās lieki izdevumi. Ar šādu autiņbiksīšu palīdzību bērni ātrāk pierod pie podiņa.
* Biosairstoši ieliktnīši, kas paredzēti mitruma absorbēšanai, neļauj tam noplūst. Mazuļa dupsis ir sauss.
* Tā kā šādas autiņbiksītes netiek krāsotas, tās nav žilbinoši baltas. Krāsa ir kā kartonam.
* Šīm autiņbiksītēm nav vajadzīgi gadsimti, lai dabā sadalītos.

Vecāki arvien vairāk sāk iegādāties parastās autiņbiksītes, jo vēlas izvairīties gan no mazuļa alerģiskās reakcijas un liekiem naudas tēriņiem. Ir vērts padomāt!

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.ekozeme.lv