Kā orientēties aptiekā nopērkamajā bērnu pārtikā?

Nenoliedzami, ka mazulim vislabākais ir mātes piens. Tāpat nav noslēpums, ka vēlāk, kad mazais ir paaudzies, vislabāk maltītes ir gatavot pašai. Tomēr gadās, ka mammai nav piena. Gadās, ka kādu reizi nevar pagatavot biezeni. Tad nākas iegādāties speciālo pārtiku. Kā nopirkt pašu labāko, palīdz saprast Māmiņas aptiekas farmaceiti.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Mātes piens un piena maisījumi
Bērnam nav nekā labāka par mātes pienu, sausie piena maisījumi tikai aizstāj mātes pienu tajos gadījumos, kad māmiņa mazuli nevar barot ar krūti. Ražotājs, gatavojot piena maisījumu, to cenšas pielāgot pēc iespējas vairāk mātes pienam, tomēr nav iespējams nodrošināt tās mātes pienā esošās antivielas, kas ir katras māmiņas organismā un kuras mazulis pēc dzimšanas saņem caur mātes pienu. Piena maisījumi pārsvarā ir veidoti uz govs piena olbaltumvielu bāzes, tie ir papildināti ar dažādiem zīdaiņa attīstībai nepieciešamajiem vitamīniem, arī ar omega taukskābēm un citām vielām, kas nodrošina imunitātes stiprināšanu. Ja nav iespējams nodrošināt mazuli ar mātes pienu, pēc konsultācijām ar ģimenes ārstu, jāizvēlas piena maisījums, kas nodrošinās pilnvērtīgu uzturu mazulim pirmajos sešos dzīves mēnešos. Ražotāji ir domājuši arī par tiem mazuļiem, kuri ir alerģiski un tiek ražoti īpaši alerģiskiem bērniem paredzēti piena maisījumi. Dažkārt māmiņas uzdod jautājumu, kā zināt, kurš produkts mazulim ir vispiemērotākais. Atbilde ir vienkārša – Ja zīdainis jūtas labi, ir normāla vēdera izeja un viņš labi pieņemas svarā, piena maisījums ir atbilstošs un to mainīt nav ieteicams.  Precīzi ir jāievēro dozēšanas daudzumus, kas norādīti uz piena maisījuma kārbas. Pulvera mērīšanai izmanto tikai mērkaroti, kas ir kārbā, un pulveri nolīdzina (nepresējot) ar naža palīdzību, lai karote nebūtu ar kaudzi. Sakrata pudelīti, līdz pulveris pilnībā izšķīdis.

Dažkārt māmiņas uzdod jautājumu, kā zināt, kurš produkts mazulim ir vispiemērotākais. Atbilde ir vienkārša – Ja zīdainis jūtas labi, ir normāla vēdera izeja un viņš labi pieņemas svarā, piena maisījums ir atbilstošs un to mainīt nav ieteicams.

Precīza dozēšana un maisījuma koncentrācija ir ļoti svarīga, lai neradītu bērnam veselības problēmas. Maisījuma pagatavošanā ūdeni, ko izmantosi piena maisījuma pagatavošanai, iepriekš ieteicams vārīt 5-10 minūtes, tad jāatdzesē līdz 37°C. Temperatūru var noteikt ar termometru vai vadīties pēc tā, ka pudeli var noturēt rokā un tā nededzina plaukstu. Sagatavoto piena maisījumu atdzesē  līdz ķermeņa temperatūrai (35-37°C). Pirms mazuļa ēdināšanas vienmēr jāpārbauda maisījuma temperatūru, uzpilinot dažus pilienus uz savas delnas iekšpuses.

Putras un otrie un saldie ēdieni burciņās
Kad bērns sasniedzis 6-8 mēnešu vecumu, ar māmiņas pienu vien vairs nepietiek. Tādēļ jāsāk mazuli pamazām pieradināt pie kopīgās ģimenes pārtikas. Tas jādara pakāpeniski, uzmanīgi, rūpīgi vērojot bērna reakciju uz katru jauno produktu. Tā kā ēst gatavošana paņem milzum daudz laika, dažkārt var izlīdzēties ar burciņu pārtiku. Piemēram, ziemā, kad nav normālu augļu, burciņu augļi ir vairāk nekā labi. Arī burkāni uz pavasara pusi ir jau novadējušies un tad šī alternatīva ar dārzeņiem no burciņām ir ļoti ieteicama. Pat ārsti iesaka labāk izmantot to, nekā savītušos burkānus no sava pagraba.  Ražotāju gatavotās putras ir papildinātas ar dažādiem vitamīniem, tajās ir gan A, D, B, E, K vitamīni, tajās bieži vien nav kristāliskā cukura un gluteīna. Putrās ir arī citas bērna uzturam nepieciešamās minerālvielas. Svarīgs aspekts ir arī tas, ka dodot mazuli šādu gatavotu putru, viņš saņem viņa vecumam atbilstošu devu ēdiena.

Arī burkāni uz pavasara pusi ir jau novadējušies un tad šī alternatīva ar dārzeņiem no burciņām ir ļoti ieteicama. Pat ārsti iesaka labāk izmantot to, nekā savītušos burkānus no sava pagraba.

Savukārt būtiskais, kas ir otrajos ēdienos burciņās, ir tas, ka ražotājs garantē tā kvalitāti – gan dārzeņi, gan augļi, gan gaļa ir ekoloģiski audzēta, bez konservantiem un citiem piemaisījumiem. Ēdiens ir papildināts ar bērna uzturam nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Ražotāji deklarē, ka viņu gatavotā produkcija ir gatavota no ekoloģiski tīrām izejvielām, bez aromatizētājiem un krāsvielām, bez konservantiem, bez kristāliskā cukura, nesatur laktozi, nesatur glutēnu. Svarīgi arī, ka bērns saņem viņam nepieciešamo devu uztura, ja māmiņa izvēlas dot ražotāja jau sagatavoto pārtiku. Iegādājoties pārtiku mazulim, vienmēr der izpētīt tās sastāvu, jo ir vielas, kas aizliegtas bērnu pārtikā.
 
Konservanti, kas aizliegti bērnu uzturā
E 210–219 (benzoskābe un benzoskābes sāļi) – šīm pārtikas piedevām piemīt toksiskas un alerģiju izraisošas īpašības.
E 211 (nātrija benzoāts) – astmas slimniekiem var izsaukt lēkmi.
E 220–228 (sēra dioksīds un sulfīti) – var izraisīt galvassāpes, elpas trūkumu, nātreni, nelabumu, arī traucējumus asinsapgādē ar skābekli, pat vēzi. Šī pārtikas piedeva samazina B1 vitamīna daudzumu produktā.
E 249–252 (nitrāti un nitrīti) – var reaģēt ar pārtikā vai cilvēka ķermenī esošiem amīniem un veidot nitrozamīnus – vielas ar izteikti kancerogēnām īpašībām. Lietojot daudz pārtikas ar šīm piedevām, draud risks saslimt ar onkoloģiskām slimībām. Šīs piedevas var izraisīt alerģiju.

Saldinātāji, kas aizliegti bērnu uzturā
E 621 (nātrija glutamāts) – tā pārdozēšana var izraisīt galvassāpes, tahikardiju, muskuļu sāpes, vājumu (tā saukto Ķīnas restorāna sindromu).
E 950 (kālija acesulfāms), E 952 (ciklāmskābe un tās sāļi), E 954 (saharīns) – aizliegti daudzās valstīs, jo ir aizdomas, ka šīs piedevas izraisa ļaundabīgos audzējus.
E 951 (aspartams) – var izraisīt alerģiju; īpaši jutīgi pret šo saldinātāju ir bērni.
E 621 (nātrija glutamāts) – tā pārdozēšana var izraisīt galvassāpes, tahikardiju, muskuļu sāpes, vājumu (tā saukto Ķīnas restorāna sindromu).

Krāsvielas, kas aizliegtas bērnu uzturā
E 102 (tartrazīns) – bieži izraisa alerēiju.
E 104 (hinolīna dzeltenais) – izraisa dermatītu u. c. problēmas. Aizliegts ASV, Austrijā, Norvēģijā.
E 110 (saulrieta dzeltenais) – var izraisīt alerģiju.
E 120 (košenils, karmīnskābe, karmīni) – iespējams, ietekmē nervu sistēmu, izraisot hiperaktivitāti.
E 122 (azorubīns, karmoizīns) – astmas riska faktors. Aizliegts Zviedrijā, Norvēģijā, Austrijā, ASV.
E 123 (amarants) – sevišķi bīstams bērniem, var izraisīt astmu, dermatītu, hiperaktivitāti, attīstības patoloģijas. Aizliegts ASV, Krievijā, Austrijā, Norvēģijā u.c.
E 132 (indigotīns, indigokarmīns) – konstatēts plašs traucējumu spektrs. Aizliegts Norvēģijā.
E 151 (briljantmelnais) – aizliegts ASV, Austrālijā, Austrijā, Vācijā, Norvēģijā.
E 160b (annato) – bieži izraisa alerģiju, jo īpaši bērniem.

 

Reklāma
Reklāma

Meklē mēnestiņu ar mazulīti!

Mēnestiņš ar mazulīti ir pazīšanās zīme, kas rāda, ka te atrodas Māmiņas aptieka. Aptieku darbinieki daudz domājuši un gādājuši par to, lai sortiments būtu bagātīgs, dažādām vajadzībām un pirktspējas līmenim atbilstošs, lai preces būtu ērti un pārdomāti izkārtotas. Mazsvarīgi nav arī tas, ka Māmiņas aptiekā var iebraukt ar bērnu ratiņiem un nesteidzīgi visu izpētīt. Lai arī daudzas līdzīgas preces var atrast arī lielveikalu plauktos, tur blakus nebūs farmaceita, kurš smalki izskaidrotu dažādu bērna kopšanas līdzekļu priekšrocības, kosmētikas produktu sastāvu, ieteiktu piemērotākos bērnu pārtikas produktus vai vitamīnus topošajai māmiņai. Nemaz jau nerunājot par to, ka ar aptiekāru var konfidenciāli izrunāt jautājumus, kurus nemūžam neapspriestu ar lielveikala pārdevēju.

 

Ieskaties: www.menessaptieka.lv