Bērni applaucējas un gūst traumas, iedzerot dzīvībai bīstamus šķidrumus

Aizvadītajā diennaktī Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi vairākas reizes snieguši palīdzību sadzīves negadījumos smagi cietušiem bērniem, informē NMP dienesta pārstāve Ilze Bukša.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dundagas novadā 10 gadus vecs zēns kurinājis ugunskuru un tajā ielējis nezināmas izcelsmes šķidrumu, kas uzliesmojis. Zēns guvis smagu sejas un acu apdegumu. NMP dienesta mediķu brigāde viņu nogādāja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā.

Savukārt Jelgavas novadā vakar verdošu tēju sev virsū pamanījās uzraut pusotru gadu vecs zēns, gūstot smagu sejas, kakla un pleca termisku apdegumu. Sākotnēji palīdzība tika sniegta Jelgavas slimnīcā, taču bērna veselības stāvoklis bija smags, tāpēc NMP dienests izsūtīja no Rīgas specializēto bērnu reanimācijas brigādi, lai nogādātu zēnu uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu galvaspilsētā.

Vakar NMP dienesta mediķu brigāde sniedza palīdzību un slimnīcā nogādāja arī gadu un deviņus mēnešus vecu zēnu no Daugavpils, kurš mājās bija atradis pudelīti ar kālija permanganāta graudiņiem un ielicis to mutē, tādējādi gūstot lūpu, mēles un mutes dobuma ķīmisku apdegumu.

Vecumnieku novadā gadu un četrus mēnešus veca meitenīte iedzēra terpentīnu no pudeles, kas bija atstāta vaļēja uz galda. NMP dienesta brigādes mediķi veica meitenītei kuņģa skalošanu un pēc tam nogādāja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

NMP dienesta brigādes mediķi vakar slimnīcā nogādāja arī kādu trīs gadus vecu meiteni no Daugavpils, kurai mājās uz kājas bija uzkritis televizors. Mediķi mazulim konstatēja pēdas lielā pirksta vaļēju lūzumu. Pirms mēneša NMP dienestā tika fiksēts līdzīgs izsaukums, kad Rojas novadā savās mājās mazs bērns traumas guvis no krītoša televizora.

Mediķi atgādina, ka traumas, kas notiek ar bērniem, visbiežāk ir novēršamas, turklāt iespējami bīstamās situācijas pieaugušajiem būtu jāpamana vēl pirms nelaime notikusi un tās jānovērš.

Ārsti aicina pievērst uzmanību savai un savu bērnu drošība, rīkojoties ar karstiem šķidrumiem vai uguni, lai pasargātos no nopietnām traumām.

Mediķi aicina pieaugušos neatstāt bērniem pieejamā vietā degmaisījumus, degvielu, motoreļļu un citus dzīvībai bīstamus šķidrumus, jo īpaši, ja tie atrodas traukos, kuriem ir viegli atverams vāks vai korķis. Tāpat nav ieteicams ķīmiskus un indīgus šķidrumus pārliet dažādos pārtikas traukos, jo tas palielina iespējamību, ka kaitīgo šķidrumu var iedzert ne tikai bērni, bet pārskatīšanās dēļ arī paši pieaugušie.

Mediķi uzsver, ka mazu bērnu attīstībā ir posms, kad apkārtējo pasauli viņi iepazīst ar ožu, tausti, garšu un citām maņām, tāpēc pieaugušo pienākums un atbildība ir nosargāt bērnu no tā, kas var apdraudēt viņa veselību vai pat dzīvību – indīgais šķidrums var nonākt ne tikai barības vadā un kuņģī, bet arī radīt neatgriezenisku plaušu bojājumu.

Reklāma
Reklāma