Auto sēdeklītis ir vienreiz lietojams! Ja izvēlies lietotu, ņem to vērā

Mūsu mazie bērni ātri vien izaug lieli un par mazu kļūst gan zābaciņi, gan krekliņi. Tāpat kādā brīdī vairs nevajadzīgi kļūst rati un arī bērnu sēdeklītis. Bieži vien šādas lietas ceļo no rokas rokā starp radiem un draugiem, bet citreiz tās tiek pārdotas. Tas viss ir pilnīgi normāli. Vienīgi ar auto sēdeklīti gan jābūt ļoti uzmanīgiem.

FOTO: Shutterstock.com

Auto sēdeklītis, ja tā var teikt, ir vienreiz lietojams. Tiklīdz tas cietis auto avārijā, kļūst par potenciāli bīstamu sēdvietu jūsu mazulim, jo tā korpusā un stiprinājumos var rasties dažādi acij neredzami bojājumi jeb mikroplaisas. Ārēji sēdeklītis var izskatīties ideālā stāvoklī, taču jau pie nākamā trieciena tas var salūzt, nodarot pāri visdārgākajam bērnam, kas tajā sēž. Mans ieteikums ir šādus, jau cietušus sēdeklīšus vienkārši iznīcināt, lai tos nevarētu lietot nedz jūs, nedz kāda cita ģimene.  
Viena lieta ir ņemt lietotu auto sēdeklīti no draugiem vai radiem, kur ir simtprocentīgi zināma šī sēdeklīša vēsture, bet, pērkot lietotu autosēdeklīti no nezināmiem cilvēkiem pēc sludinājuma, ir jābūt ļoti uzmanīgam.


Lūk, dažas lietas, ko noteikti pārbaudi, ja tavā īpašumā nonāk lietots auto sēdeklītis:
-    Vispirms pārliecinies, vai sēdeklītis nav bijis iesaistīts kādā ceļu satiksmes negadījumā. Pārbaudi to vizuāli. Bojāts auto sēdeklītis var nepietiekami aizsargāt jūsu bērnu.
-    Pārliecinies, vai tam ir visas nepieciešamās daļas. Auto sēdeklīti nedrīkst lietot, ja tam trūkst kādas detaļas.
-    Pārbaudi sēdeklīša ražošanas datumu. Tam jābūt atrodamam uz uzlīmes. Ja sēdeklītis ir vecs (vecāks par 6-10 gadiem), tas, iespējams, nevarēs nodrošināt pietiekamu aizsardzību jūsu bērnam, turklāt var nesakrist stiprinājumu sistēmas.
-    Uzmeklē internetā atsauksmes par konkrēto auto sēdeklīti. Iespējams, ka tam ir kādas vājās vietas.
-    Pārliecinies, ka sēdeklītis atbilst jūsu bērna svaram un izmēram.
-    Ja ir kaut mazākās aizdomas nelieto sēdeklīti.
 

Autors: Viesturs Kundziņš, lielākā autopircēja ceļveža

Reklāma
Reklāma

Whatcar.lv

eksperts