Piens, olas un augļi sejas skaistumam

Tas nekas, ja krīzes laikā jāpievelk josta un vairs nevari atļauties dārgus sejas krēmus un maskas. Iedarbīgus un ekoloģiski labākus sejas, ķermeņa un matu kopšanas līdzekļus vari pagatavot pati no augļiem un produktiem, kas visticicamāk atrodami mājās. Konsultējusi stiliste Ligita Prodniece.

FOTO: Shutterstock.com

Tīrīšana ar rūgušpienu
Ļoti piemērots tīrīšanas veids pavasarī un vasarā, kad rodas vasaras raibumi. Iespējams, līdzēs arī grūtniecības pigmentplankumu likvidēšanai. Rūgušpiens tos nedaudz balina, āda kļūst gludāka un maigāka. Rūgušpienu var aizstāt ar kefīru vai svaigu skābu krējumu. Attīroša ir biezpiena maska. Taču jāatceras, ka pārlieks skābums ir kaitīgs sausai ādai, jo var izraisīt iekaisumu.
Ja seja pēc tīrīšanas ir sakairināta un apsārtusi, to nomazgā tējā vai svaigā pienā.

Sejas mazgāšana ar svaigu pienu
Senās Ēģiptes valdniece Kleopatra esot mazgājusies ēzeļmātes pienā. Mums jāiztiek ar veikalā nopērkamu šķidrumu, ko sauc par pienu. Labākais ir svaigs lauku piens.
Vispirms ar pienā samitrinātu vates piciņu notīrām seju un kaklu. Pienu atšķaidām uz pusēm ar siltu ūdeni un ielejam lēzenā traukā, kurā var ievietot seju. Iemērcam vienu, tad otru sejas pusi, pieri, zodu. Pēc tam ar mīkstu dvieli nosusinām ādu un uzklājam ierasto krēmu.
Piens ādu nomierina, tāpēc to biežāk lieto sausai un jutīgai ādai. Iekaisušai vai zvīņojošai ādai ūdens vietā var izmantot stipru kumelīšu, liepziedu tēju vai aveņu lapu novārījumu. Ar pienu drīkst mazgāties, ja ādā nav skrambu un pūtīšu.

Olu dzeltenuma maska
Šī maska vairāk der taukainai sejas ādai.
Olas dzeltenumu sajauc ar divām tējkarotēm augu eļļas un tikpat tējkarotēm greipfrūtu vai citronu sulas. Visu labi samaisa. Uz notīrītas sejas un dekoltē apvidus ar vates gabaliņu klāj sajaukto masu un, viegli apļojot, uz sejas un kakla veido vieglas putas. Masku atstāj uz 5–10 minūtēm, pēc tam ar siltu ūdeni noskalo. Nedaudz valgo ādu ieziež ar krēmu.
Pārpalikušo masu ielej slēgtā traukā un novieto ledusskapī, tā derēs arī pēc nedēļas.
Olu masku var izmantot arī matu barošanai. To ieziež izmazgātos un vēl mitros matos, ļauj pastāvēt, pēc tam izskalo.

Medus maigai ādai
Olu masku var papildināt ar medu, protams, ja pret to nav alerģijas. Medu var lietot arī vienu pašu, vislabāk – pēc kārtīgas iztvaicēšanās pirtī. Varētu šķist, ka medus ādu padarīs lipīgu un ķepīgu, taču tā nav, medus ļoti labi iesūcas ādā, padarot to smaržīgu un maigu.

Majonēze gariem matiem
Gariem matiem patiks majonēzes maska, jo majonēzes sastāvā ir viss, kas tiem nepieciešams: ola, augu eļļa un etiķis. Izvēlieties pēc iespējas vienkāršāku majonēzi (bez zaļumiem vai citām piedevām). Majonēzi tāpat kā olas ieziež tīros, mitros matos, aptin ar dvieli un stundu patur. Šo procedūru var veikt, piemēram, pirts apmeklējuma laikā.

Auzu pārslu maska
Pusglāzi auzu pārslu samaļ kafijas dzirnaviņās, pieliek pustējkaroti dzeramās sodas, sajauc un pielej siltu ūdeni, lai veidotos krējumam līdzīga masa. To uzklāj uz notīrītas sejas un kakla. Pēc 10–15 minūtēm dušā noskalo un uzklāj krēmu.
Klājot jebkuru masku, vēlams atgulties un mierīgi ļauties jaukām domām. Maska nelīdzēs, ja stresaina skraidīsi pa māju vai centīsies sasteigt kādus nepadarītus darbus. Vislabāk to darīt, kad mājā neviena nav.   

Sejas tīrīšana ar augu eļļu
Jebkurai ādai – sausai, taukainai vai normālai – vislabākais un vienkāršākais sejas un dekoltē apvidus tīrīšanas līdzeklis ir augu eļļa. Taču šai procedūrai noder tikai labas kvalitātes attīrīta eļļa – olīvu, kukurūzas, linu, mandeļu, persiku, riekstu vai cita.
Apmēram divas tējkarotes eļļas ielej trauciņā un patur pāris minūtes karstā ūdenī, lai eļļa kļūtu patīkami silta. Tad ar vates gabaliņu to bagātīgi uzklāj uz sejas un dekoltē apvidus. Pēc piecām minūtēm ar mīkstu salveti ādu notīra. Eļļas atlikumu uz sejas var notīrīt ar vājas koncentrācijas sālsūdeni.

Svaiga maska dārzā
Vasarā kā sejas masku var izmantot jebkuru svaigu dārzeni vai augli, tikai svarīgi, lai tas būtu bioloģiski tīrs, bez nitrātiem, vislabāk – no sava dārza. Staigājot pa dārzu, seju var palutināt ar kādu zemeni, jāņogu, ērkšķogu. Ogās esošās skābes ādu attīra un balina, samazinot pigmentus, kas grūtniecības laikā mēdz aktivizēties. Gurķu šķēlītes vai miziņas var likt uz sejas un acīm, tās nomierina un atsvaidzina ādu.

Augu spēks pirtsslotiņā
Ja ejat pirtī, izmantojiet pašu plūktu un sietu pirts slotiņu. Dziedinošs ir ikviens pļavas augs, īpaši, ja tas plūkts līdz vasaras saulgriežiem. Vislabākās būs tās zālītes, kas, ejot pa pļavu, jūs uzrunās un aicinās noplūkt. Bet, ja gadījusies kāda brūce, atcerieties, ka ļoti labi palīdz ceļmallapa, kam ir gan dziedinošs, gan savelkošs spēks.


 

Reklāma
Reklāma