Zīdainīša refleksi jeb automātiskās kutības. Der zināt vecākiem

Mazulim piedzimsot ir vairāk kā 50 refleksi. Te būs apraksts par dažiem no tiem.

Refleksi dažreiz var izpausties diezgan dīvaini, bet tiem visiem ir sava nozīme

FOTO: Shutterstock.com

Refleksi dažreiz var izpausties diezgan dīvaini, bet tiem visiem ir sava nozīme

Pārsteiguma reflekss. Neiroloģiska reakcija, kas liek mazuļa rokām izstiepties sānis un tad atkal saliekties kopā ķermeņa priekšā. Šo refleksu izraisa pēkšņas kustības vai trokšņi  kā arī galvas atbalsta zaudēšana. Bērniņu var nomierināt, paņemot rokās un maigi pašūpojot.

Atbildes reflekss. Bērns griež galviņu kairinātāja, visbiežāk - māmiņas krūts, virzienā. Šo  refleksu jūs varat novērot arī aizskarot jaundzimušā vaidziņu vai mutīti.

Zīšanas reflekss. Aizskarot bērna lūpas vai mutes daļu, viņš sāks zīst.

Tveršanas reflekss. Pieskaroties jaundzimušā plaukstām, reflekss liek viņam satvert jūsu pirkstu; aizskarot pēdiņas, bērns sarauj kāju pirkstiņus.

Īkšķa reflekss. Noglāstot pēdas ārmalu, saliecas mazuļa kājas īkšķis.

Rīšanas reflekss. Bērns piedzimst ar rīšanas refleksu.

Rīstīšanās reflekss. Postīšanās reflekss pasargā bērniņu no aizrīšanās, kad mazulis vēl tikai mācās ēst. Reflekss veicina automātisku ēdiena izspļaušanu no mutes.

Rociņa pie mutes. Noglāstot bērna vaigu, mazulis griezīs galviņu pieskāriena virzienā, pieliks rociņu pie mutes un sāks zīst pirkstiņu.

«Paukotāja» reflekss. Ja, mazulim guļot uz muguras, jūs pagriežat viņa galviņu uz labo pusi, viņa labā roka un kāja automātiski izstiepsies uz āru, bet kreisā roka un kājiņa paliks nekustīgas.

Mirkšķināšanas reflekss. Izdzirdot skaļu un tuvu troksni, jūsu mazulis instinktīvi aizvērs actiņas.

Atraušanās reflekss. Atbildes reakcija uz sāpēm jebkurā ķermeņa daļā būs atraušanās.


No rokasgrāmatas vecākiem: Kā izaudzināt laimīgu mazuli no 0 līdz 5 gadiem, R.: Valters un Rapa, 2007., www.valtersunrapa.lv

Reklāma
Reklāma