Korinte – dekoratīvā aptieka tavā dārzā

Mūsdienās, kad dārzos cieņā stādīt modernākus un eksotiskākus augus, korinte ir nedaudz piemirsta. Bet velti, jo tā ir gluži kā dekoratīva aptieka dārzā.

 

Neprasīga, bet pieskatāma

FOTO: Shutterstock.com

Neprasīga, bet pieskatāma

Veselībai un skaistumam
Mazās tumšās korintes ogas, kas ienākas vasaras vidū, ir bagātīgs vitamīnu avots. Tajās ir ne tikai A, B, B2, C un E vitamīns, bet arī varš, jods, mangāns, dzelzs, kālijs un fosfors. Turklāt, korintes ogas ir lielisks antioksidantu avots. Tās bagātīgi satur tanīnus, kam piemīt savelkošas un dezinficējošas īpašības. Ogas regulāri lietojot uzturā, organisms tiek gan spēcināts, gan uzlabojas imunitāte.

Tomēr korintei piemīt ne tikai dziedinošas un veselību uzlabojošas īpašības, tā ir arī ļoti dekoratīva. Maija beigās korintes krūms tinas gaisīgās ziedu kupenās, jūlijā ogu ķekari iekrāsojas no rozīgi sārtiem līdz pat melni violetiem, bet, tuvojoties rudenim, lapas maina savu zaļo krāsu un korinte ietērpjas dzeltensārtā lapu rotā.

Neprasīga, bet pieskatāma
Korinte ir ļoti pieticīga un izturīga – ja iestādīsi auglīgā augsnē, nedaudz noēnotā vietā un krūmu regulāri atjaunosi, tā vienā vietā labprāt augs pat 70 gadus.

 

Noteikti rūpīgi pārdomā vietu, kur korinti stādīsi; ja ogas nenolasīsi, tās birs un iekrāsos visu, kas būs zem tām: automašīnas jumtu, dārza mēbeles un pat bruģi.

Kad vieta izraudzīta, sagatavo augsni: zemi ielabo ar kompostu vai satrūdējušiem kūtsmēsliem vismaz metra diametrā un 40 cm dziļumā. Labāk ieaugs 1–2 gadus veci stādi, kas audzēti profesionālās stādaudzētavās. Pēc iestādīšanas augsni kārtīgi salaisti un nosedz ar mulčas kārtu. Stāda vicu saīsini par 10 cm, atstāj tikai 5–6 pumpurus, lai korinte labāk apsakņojas.

Korinte ir izturīga pret slimībām un kaitēkļiem, bet krūms ir regulāri jāatjauno – jāizgriež vecie, aplūzušie zari, tikai tā tiksi pie labas ražas. Arī zarus, kas ir izauguši pārāk gari, apgriez, lai vieglāk nolasīt ogas. Noteikti pieskati jaunos dzinumus un atvases, citādi krūms ar savu ļoti spēcīgo sakņu sistēmu, kas stiepjas 2 metru dziļumā un 3 metru rādiusā ap to, veikli ieņem blakus esošo platību.

Ražas novākšana un uzglabāšana
Ogas nogatavojas pakāpeniski, raža būs jānolasa vairākkārt. Ogas, pat negatavas, ļoti garšo putniem, tāpēc jau laikus parūpējies par ražas aizsargāšanu.

No ogām var vārīt ievārījumu, likt kompotā, izžāvēt, tās var arī saldēt, bet saldētām korintēm zūd aromāts un garša. No tikko salasītām ogām nevar izspiest sulu, tās nedēļu jātur ledusskapī un tikai tad jātecina sula. Tā ir ļoti aromātiska, garšīga un veselīga.

Reklāma
Reklāma

Šķirnes tavam dārzam
● Alkšņlapu korinte (Amelanchier alnifolia), šķirne ‘Obelisk’. Ogas ļoti saldas, lapas izteikti robainas un rudenī iekrāsojas dzeltenas. No labi aprūpēta 7 gadus veca krūma raža pat 10 kilogrami.

● Kanādas korinte (Amelanchier canadensis), šķirne ‘Balerina’. Izaug liels un plats krūms – zari 3 metrus gari, ogas aromātiskas, zili violetas. Izcili dekoratīva gan ziedēšanas laikā, gan rudenī, kad zaļās lapas kļūst purpursārtas.

● Lamarka korinte (Amelanchier lamarckii), ‘Ballerina’. Ogas palielas, tumši sarkanmelnas. Rudenī lapojums koši oranžs. Regulāri jāgriež, jo zari izaug 7 metrus gari, turklāt šī šķirne mīl izplesties.

 

No žurnāla "100 labi padomi"