Psihiatrs Ņikita Bezborodovs: No kā rodas autisms?

Vecākiem vienmēr ir jautājums par iemesliem, kāpēc bērnam ir autiskā spektra traucējumi. Bērnu psihiatrs Ņikta Bezborodovs stāsta, ka tā nav saslimšana, bet gan nervu sistēmas nobriešanas īpatnība.
Bērnu psihiatrs Ņikta Bezborodovs.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Bērnu psihiatrs Ņikta Bezborodovs.

Smadzenes ir ļoti komplicēts orgāns. Mūsdienās ir labāka izpratne par smadzeņu darbību, un kā tas funkcionē un nobriest, tomēr joprojām nav nav zināms neviens konkrēts autiskā spektra traucējumu iemesls. Ir apzinātas vairāk nekā 100 dažādas ģenētiskas variācijas, kas paaugstina autisko risku. Pagaidām nav identificēts viens konkrēts gēns, kas būtu atbildīgs par autisko spektru. 

mazu

Pašlaik pētījumi apstiprina, ka ļoti lielu lomu spēlē iedzimtības faktori – gan ģenētiski, gan agrīnas attīstības apstākļi, tai skaitā, tad, kad mazulis vēl attīstās mammas vēderā. Iedzimti faktori veido apmēram 70% autiskā spektra traucējumu iemeslus.  Pārējie 30% ir dažādi vides faktori, piemēram, bērniem, kas ļoti agrīni cietuši no smagas deprivācijas (emocionāla atstumšana), varētu attīstīties pazīmes, kas ir ļoti līdzīgas autiskā spektra traucējumiem. 

Autisko spektru  diagnosticē pēc simptomiem, kas izpaužas bērna uzvedībā un attīstībā. Tā nav viena viena konkrēta slimība. Ir daudz un dažādi autismi. Daži no variantiem var būt ļoti saistīti ar mūsu imunitāti, daži ar zarnu mikrobiomu - baktēriju klāstu, kas dzīvo zarnās, citi ar smadzeņu bioelektrisko aktivitāti, citi ar iedzimtām īpatnībām, bet šobrīd mēs vēl nespējam diagnosticēt katru šo iemeslu konkrētos gadījumos. 

Nākotnē, iespējams, mēs to zināsim un varēsim pielietot tā saucamajā etioloģiskajā ārstēšanā, kad iedarbosimies uz konkrētu iemeslu. Šobrīd tādas iespējas vēl nav.  
 
 

Reklāma
Reklāma

 

Saistītie raksti