Ceļojumu maršruti Latvijas iepazīšanai: Divu dienu ceļojums pa kultūrvēsturisko Vidzemi

Latviju var pielīdzināt visām debespusēm – tik dažāda tā ir. Kopējā Latvijas sajūta veidojas tikai piedzīvojot dažādās garšas, smaržas, reljefa atšķirības un, galvenokārt, iepazīstot vietējos cilvēkus, kas veido šo kolorītu. Dodamies Vidzemes virzienā. 

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Latviju var pielīdzināt visām debespusēm – tik dažāda tā ir. Kopējā Latvijas sajūta veidojas tikai piedzīvojot dažādās garšas, smaržas, reljefa atšķirības un, galvenokārt, iepazīstot vietējos cilvēkus, kas veido šo kolorītu. Dodamies Vidzemes virzienā. 

Vidzemē savijas vēsture, kultūra un pasakaini skaista daba. Dodamies divu dienu ekskursijā iepazīst šo Latvijas novadu.  
 

Pirmā diena. Un piedzīvojums var sākties!
9:00 izbraukšana no Rīgas 

Ja izbrauksiet no Rīgas laicīgi, plkst. 9:00, tad jau mazāk nekā pēc stundas, ap plkst.10:00, sasniegsiet pirmo galamērķi - skaisto un brīnumaino Siguldu. Šeit Tev gaidāms pirmais piedzīvojums, kas palīdzēs kārtīgi pamosties, ja gadījumā iepriekšējā vakara mantu krāmēšana būs ievilkusies. Tevi gaidīs piedzīvojuma parkā “Tarzāns”. 


10:00-11:30 Piedzīvojumu parks "Tarzāns"
Peldu iela 1, Sigulda
Darba laiks: katru dienu 10:00-20:00
Internets: www.tarzans.lv; tālr.: +371 27001187

Izvēlies kādu no piedāvātajām ašatrakcijām, jo visu dienu kāpelēt pa kokiem laika Tev nebūs. Jāpiemin, ka Tarzāns ir lielākais brīvdabas piedzīvojumu parks Baltijā, tāpēc ceram, ka atradīsiet sev piemērotu aktivitāti - krēslu pacēlāju, kas ļaus vēlreiz pārliecināties, ka Siguldā joprojām ir skaistākā panorāma; kameršļūkšanu, kas pielīdzināma ziemas prieku baudīšanai; džungļu lēcienu vai katapultu, kas nodrošinās vajadzīgo adrenalīna devu aktīvai dienai. Bet tas noteikti nav viss! Tāpēc ceram, ka ar stundu Tev pietiks, jo laiks doties tālāk.

Plkst. 12:00 Tev jābūt vietā, kas atrodas deviņus metrus zem zemes. Nē, tas nav kāds slikts novēlējums, jo Tev paredzēts “Pansionāta” apmeklējums, kas arī nav nekāds neizdevies joks. Tā savulaik sauca vienu no stratēģiski svarīgākajām vietām Padomju Latvijā, kas tika izbūvēta kodolkara gadījumam. 


12:00-13:30 Padomju slepenais bunkurs
Rehabilitācijas centrs "Līgatne", Skaļupes, Līgatne 
Internets: www.bunkurs.lv; +371 26467747

Tieši deviņu metru dziļumā, Līgatnē Līgatnes rehabilitācijas centrā atrodas labiekārtots Padomju slepenais bunkurs ar segvārdu Pansionāts vairāk nekā 2000 kvadrātmetru platumā, kas tikai kopš 2003. gada ir atslepenots un kļuvis par populāru apskates objektu. Bunkurā izvietota autentiska, autonomā saimnieciskā struktūra, ar visu nepieciešamo un vismodernāko tā laika aprīkojumu, Latvijas komunistu varas elitei atomkara gadījumam. Šeit līdz pat mūsdienām saglabāts viss autentiskais pazemes aprīkojums, kā arī redzēsiet dažādu padomju laika atribūtiku, sadzīves lieta, kādas nav atrodamas nekur citur. Un vēl - ēdnīca ar tipisku padomju laiku ēdienkarti :)

Uzreiz pēc tam, kad iepazīti pazemes bunkuri un sajustas Padomju varas atstātās vēstures liecības, aicinām nākt ārā - būt tuvāk saulei un gaismai, jo jau pavisam drīz gaidāms nākamais piedzīvojums Cēsu pusē.


14:00-15:30 “Rakši" ZOO
"Rakši", Drabešu pag., Amatas nov.
Darba laiks: P.-Sv. 10:00-17:00
Internets: www.kamieli.lv; tālr.: +371 20009097

Aktīvās atpūtas komplekss "Rakši" tiek uzskatīta par vienu no eksotiskākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām reģionā -  šeit ir vairāk nekā 60 ņipru un draudzīgu dzīvnieku, kas priecājas par ikvienu apmeklētāju. Tā ir vienīgā vieta visā Baltijā, kur dzīvē apskatīties vienkuprainos kamieļus. Bez kamieļiem, varēsiet izbaudīt arī lamu, alpaku un gvanako sabiedrību. Runā, ka parks ir īpaši relaksējošs, mīlīgo dzīvnieku pārsvara pār satraukto cilvēku prātiem dēļ. Šī ir vieta, kur ļauties dabiskam priekam, ko sniedz dzīvnieku klātbūtne un jaunas pieredzes. 

Runājot par jaunām pieredzēm – bez ZOO apskates Tev gida pavadībā ir iespēja pabarot un izstaidzināt dzīvnieciņus, kā arī nobaudīt veselīgo kamieļpiena pankūkas kafejnīcā “Camel cafe”, kas atrodas turpat teritorijā. Izklausās vilinoši, vai ne?

Pēc zoo apmeklējuma Tev jādodas uz Cēsīm, lai no plkst. 16:00 – 17:30 Vidzeme aizvestu Tevi vēl senākā pagātnē, nekā piedzīvoji Padomju bunkuros Līgatnē.  


Cēsu Viduslaiku pils 
16:00-17:30 Cēsu Viduslaiku pils
Cēsis, Pils laukums, 9
Internets: www.cesupils.lv 

Pašas Cēsu pilsētas pirmsākumi meklējami 800 gadu tālā pagātnē, un tie saistīti ar neko citu, kā tur esošo Cēsu pils kompleksu. Ap to 13. gadsimtā arī veidojās pilsēta. 

Cēsu pilsdrupas ir viens no retajiem vēstures lieciniekiem, kas ir pietiekami labi saglabājies, lai pilsētas viesiem demonstrētu viduslaiku arhitektūras romantisko pievilcību. Pils, cauri gadsimtiem, dalījusi savu likteni ar Cēsu pilsētu - cīņās pret krievu, poļu un zviedru karapulkiem, tāpēc arī saprotams, ka laika gaitā tās svārki ir manāmi papluinīti. Tomēr, tas netraucē Pils ziemeļrietumu pusē - Cēsu pils parkā - atrasties brīvdabas estrādei, kur vasarās, gandrīz ik nedēļu, uz dažādiem koncertiem, mākslas un izklaides pasākumiem tiek aicināti viesi no visas Latvijas un arī ārvalstīm. Pils teritorijā varēsi iepazīties ar seno latviešu rotkaļu darbiem, uzzināt par bronzas un sudraba rotu nozīmi un valkāšanas tradīcijām, iejusties seno rotu valkātāju lomā, pielaikojot rotu atdarinājumu komplektus, kā arī izstaigāt pils mūrus.

Reklāma
Reklāma

Tuvojas vakars, tāpēc laiks doties nakstmāju virzienā - uz Dikļu pili. Tomēr, vēl pirms dodies prom, piestāj un novērtē kādu kultūras iestādi tepat Cēsīs, ar ko lepojas ikviens cēsinieks – Vidzemes koncertzāli. Tā atrodas Raunas ielā 12-1 un šeit pulcējas vietējie iedzīvotāji, kā arī viesi no kaimiņu novadiem, lai novērtētu un baudītu dažādus kultūras un izklaides pasākumus. Atceries izmantot savas tehnoloģiju lietošanas prasmes, atrast šo vietu, uzņemt selfiju  un, protams, padalīties ar draugiem, pievienojot mirkļabirku #ApceļojuLatviju


18:00 Lielā Ellīte - smilšakmens veidojums Vidzemē 
Priekuļu novads, Liepas pagasts, Liepa

Lielā Ellīte - valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis un ir Liepas pagasta populārākais dabas apskates objekts. Tas saukts arī par Velna cepli, Vella alu un vēl dažādos ar pazemi saistītos nosaukumos. Arī šeit nav kā bīties, jo kā stāsta teika - kāds mācītājs tur it kā dzīvojušo velnu padzinis jau krietni pirms Jūsu vizītes. Lielās Ellītes arkāde ir palikusi vienīgais šādas formas dabīgā smilšakmens veidojums un ir viens no vecākajiem tūrisma objektiem Latvijā. 

Tālāk ceļš ved cauri vēl vienai skaistai Vidzemes lielpilsētai – Valmierai. Šoreiz jāsaka, ka ceļš ved tikai cauri, lai jau rīt tā gaidītu ar saviem stāstiem. 


Naktsmājas: Dikļu pils
Dikļi, Dikļu pagasts, Kocēnu novads
Internets: www.diklupils.lv tālr.:+371 64207480

Dikļu pils Vidzemē | Ceļojumu maršruti: Vidzeme
Esiet laipni gaidīti Dikļu pilī! Šeit atpūtināsiet savus ķermeņus un prātus. Dikļu pils ir viena no nedaudzajām Vidzemes muižu pilīm un kungu mājām, kurā var ieraudzīt lielu daļu no orģinālās interjera apdares. Iejūties senā pagātnē – aizver acis un pasapņo – atver tās un sapnis ir daļa no realitātes. 

Pili ieskauj brīnišķīgs parks, kurā iespējama izjāde zirga iejūgtā karietē - tikai atceries laikus to pieteikt! Tajā varēsi iejusties īstu aristokrātu ādā. Vakara gaitā vari pilī aplūkot vairāk nekā 200 atmodas laika mākslinieku gleznas, kas sakļaujas ar orģinālās apdares pils iespaidīgajām detaļām – pirmā stāva vestibilu, kamīnu, podiņu krāsnīm, centrālajām kāpnēm, orģinālo parketu, sienu paneļu daudzveidību un daudziem citiem elementiem. Ja vēlies nedaudz svaiga gaisa – pils parkā aug ap 20 eksotisku koku. Taču vēl lielāku relaksāciju sniegs numuriņā esošā SPA vanna, ja vien būsi izvēlējies pareizo numuriņu :)


Otrā diena. Un piedzīvojums var turpināties!
10:00-12:00 Sajūtu parks

Jāņa Daļiņa iela 2, Valmiera
Internets: www.sajutuparks.lv; tālr.: +371 27879242

Gaujas stāvo krastu Sajūtu parkā Tev būs iespēja atmodināt savu ķermeni un garu, staigājot pa vienu no Latvijā esošajām baskāju takām. Vietējie saka, ka dodoties pastaigā gar Gaujas stāvo krastu, var atmodināt visas piecas cilvēka maņas. Zināms, ka pēdās atrodas visvairāk enerģijas punktu. Tāpēc ticam, ka dabas pieskāriens, staigājot pa skaistajiem stāvrakstiem, ja arī neatmodinās vēl kādu neatklātu maņu, tad noteikti atstās paliekošus iespaidus! 

Bez baskāju takas te tavu pieredzi bagātinās taka kokos, skriešanas un nūjošanas trases un stāvie krasti, kas ir viena no gleznainākajām vietām. Līdzi paņemtie bērni būs priecīgi par rotaļu laukumu. 

Kad izieta sajūtu taka, taka kokos vai atmiņā nofiksēti stāvie krasti, pēc plkst. 12:00 jādodas ceļā uz kādu visā Latvijā zināmu vietu Valmierā. Uzminēji! Valmiermuižu. 


12:30 Valmiermuiža
Dzirnavu iela 2, Valmiermuiža, Burtnieku novads
www.valmiermuiza.lv; tālr.: +371 20264269

Valmiermuiža – šis nosaukums paskaidrojumus neprasa. Nesteidzīgi brūvēts alus Latvijā jau kopš senseniem laikiem ir bijis ikviena saimnieka lepnums. Cienot paražas, Valmiermuižā darina dzīvo alu un kopj alus baudīšanas kultūru. Šeit varēsi ne vien redzēt brūvēšans procesu savām acīm, bet arī baudīt gardu ēdienu - smalku maltīti vai sātīgas uzkodas. Šefpavārs diendienā restorāna virtuvē rada pārsteidzošas garšu kombinācijas. Dabā sakņotu un radošumā lolotu – tādu, kādu Valmiermuižas saime redz mūsu Latvijas zemes garšu. Labu apetīti!

Turklāt dzērieni un ēdieni nav vienīgais, ko baudīt Valmiermuižā – te pieejamas arī izjādes ar zirgiem, Ērenpreisa velosipēdu noma un citas lustes. Bet to atstāsim citai reizei - tagad laiks doties tālāk. Uz Ungurmuižu!


14:00-15:00 Ungurmuiža
Ungurmuiža, Raiskuma pag., Pārgaujas nov.
Internets: www.ungurmuiza.lv ; tālr.: +371 26695877

Ungurmuižas kungu māja atrodas Gaujas nacionālā parka teritorijā Pārgaujas novada Raiskuma pagasta Unguros. Tā ir vēl viena arhitektūras pērle Vidzemē. Muiža un tai apkārt esošās apbūves ēkas ir unikāls 18. gadsimta koka arhitektūras ansamblis, kura centrā paceļas vienīgā līdz mūsdienām saglabājusies baroka laika koka kungu māja Latvijā. Tajā iekārtots muzejs un viesu māja, radot vietu atpūtai, svinībām un semināriem. Muižas īpašo gaisotni var baudīt malkojot tēju, apmeklējot izstādes un koncertus vai pastaigājoties un laiski atpūšoties senā parka zālītē zem milzu ozoliem.


15:30 – 16:30 Imanta Ziedoņa muzejs
Imanta Ziedoņa muzejs un vasaras rezidence MurjāņosKrasta iela 12, Murjāņi
Internets: www.ziedonamuzejs.lv; +371 26935526

Imanta Ziedoņa muzejs ar moto ”Ziedoņa muzejs ir ceļš” ir nākamā pietura Tavā ceļojumā. Tas dibināts 2015. gadā kā radošuma centrs, kurā mums visiem zināmi cilvēki pavada laiku sevis attīstībā, jēgpilnās savstarpējās sarunās un ziedojot savu garīgo pasauli ik pa laikam ietērpjot kādu slavenā dzejnieka dzejoli muzikālā noformējumā. Un nav nekāds brīnums, jo muzejs iemieso Imanta Ziedoņa paustās idejas un attīsta viņam tuvās vērtības: gūt prieku radot, atgriezties pie saknēm un izzināt sevi un pasauli. Diez kādus atziņas atnāks Tev?

Divu dienu piedzīvojums tuvojas noslēgumam. Kultūra, vēsture un kultūrvēsture, kas mijās ar aktivitātēm dabā bija šī ceļojuma pamatā. Vai pamanījāt, ka tuvojoties Rīgai, tuvojas arī steiga un pilsētas duna? 


17:00 – 18:00 Atpūtas parks Rāmkalni
"Vītiņkalni", Inčukalna novads, Inčukalna pagasts
Internets: www.ramkalni.lv; tālr.: +371 29100280

Piedzīvojumu parks “Rāmkalni” piedāvā atpūtu asu izjūtu cienītājiem. Rodeļos iespējams sacensties un noķert vēju, traucoties lejā pa 200 m garo trasi, kura vijas caur skaisto mežu ar lokveida līkumiem. Trase radīta, lai ķertu asas izjūtas, taču vēl asākas izjūtas noteikti var gūt trakajā rotorā - tā ir Latvijā radīta atrakcija, kur cilvēks tiek iesēdināts rotorā, kurš savukārt tiek palaists lejā no kalna. Asas izjūtas gatantētas! Tepat vari baudīt lauvu braukšanas priekus, iznomāt velosipēdus un nobraukt pa kalnu ar kameru arī vasarā.