Skaistumkopšana vasarā. Praktiski padomi ādas svaigumam un matu mirdzumam

Vasara ir laiks, kad sejas ādai un matiem nepieciešamas īpašas rūpes. Uzzini, kas jāievēro, lai vasarā tava āda būtu svaiga, bet mati mirdzoši.
Ja ir ļoti gaiša āda, sākoties sauļošanās sezonai, izvēlies aizsargkrēmu ar SPF 50; ja āda ir gaiši brūna vai brūna – ar SPF 30.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja ir ļoti gaiša āda, sākoties sauļošanās sezonai, izvēlies aizsargkrēmu ar SPF 50; ja āda ir gaiši brūna vai brūna – ar SPF 30.

 

Mitrināšana 

Vasarā no rīta ieteicams viegls fluīds, krēms vai gels, bet vakarā, ja āda ir pārsauļota un atūdeņota, – dziļi mitrinoša maska. Treknos un barojošos krēmus atstāsim ziemai, jo tie var nosprostot poras un radīt ādai diskomfortu. Ja sievietei ir ļoti sausa sejas āda, ieteicams vakaros uzklāt serumu, pēc tam – mitrinošu nakts krēmu. Vasarai vispiemērotākie ir kosmētiskie līdzekļi ar mitrinošajiem komponentiem avokado vai jojobas eļļu, kolagēnu, keramīdiem un retinolu. Saulē pastiprināti veidojas brīvie radikāļi, kas bojā šūnas, tāpēc ieteicams izvēlēties arī tādu krēmu, kas satur E un C vitamīnus, kā arī beta karotīnu. Tiesa, ar augļskābju un retinoīdu saturošu kosmētiku jābūt uzmanīgai. Vasarā to var lietot vienīgi vakarā, bet no rīta pirms došanās laukā ieteicams uz ādas klāt aizsargkrēmu ar SPF 30, lai pēc šo krēmu lietošanas saules ietekmē neveidotos hiperpigmentācija: tumši, nevienmērīgi plankumi uz ādas. 

 

Aizsardzība 

Ja ir ļoti gaiša āda, sākoties sauļošanās sezonai, izvēlies aizsargkrēmu ar SPF 50; ja āda ir gaiši brūna vai brūna – ar SPF 30. Kad āda ir iesauļota, vari droši izvēlēties līdzekļus ar mazākiem skaitļiem: 30 vai 20. Sauļojoties ieteicams gan sejai, gan ķermenim lietot kosmētisko SPF līdzekli ar identisku skaitli, atšķirīgs varētu būt tikai produkta veids: sejai – fluīds, ķermenim – losjons, krēms vai sprejs. Ikdienā ieteicams darīt tā – no rīta pirms došanās uz darbu uzklāj sejas krēmu ar SPF 15. Ja zini – ilgāk par 30 minūtēm pavadīsi ārā, no rīta uz sejas un kakla liec tikai mitrinošu krēmu, bet pusstundu pirms došanās laukā uzklāj saules aizsardzības līdzekli ar SPF 30 vai 50 (atkarībā no ādas tipa). 

Pēc peldes vajadzētu kārtīgi noslaucīties ar dvieli un ādu ar aizsarglīdzekli ieziest no jauna, jo ūdens lāsītes, kas paliek uz ķermeņa, pastiprina ultravioletā starojuma iedarbību. 

 

 

Svarīgi atcerēties, ka, pirmkārt, UV starojums nonāk uz zemes arī mākoņainā laikā (it īpaši UVA stari) un, otrkārt, nepietiek saules aizsardzības līdzekli uzklāt vienreiz. Ja ilgstoši uzturies ārā, ik pēc 2–3 stundām uzklāj to atkārtoti. Ir nopērkami saules aizsardzības krēmi arī īpaši jutīgai, apsārtušai, piņņainai, kuperozai sejai, kā arī ādai ar tendenci uz pigmentu veidošanos. Saules aizsardzības krēmu katru gadu ieteicams iegādāties no jauna, jo pērnais savu efektivitāti var būt zaudējis. Pievērs uzmanību arī tam, vai tas ir ūdens noturīgs. Ja uz iepakojuma norādīts water resistant, līdzeklis savu iedarbību saglabās līdz 40 ūdenī pavadītām minūtēm, ja waterproof – līdz 80 minūtēm. Pēc peldes vajadzētu kārtīgi noslaucīties ar dvieli un ādu ar aizsarglīdzekli ieziest no jauna, jo ūdens lāsītes, kas paliek uz ķermeņa, pastiprina ultravioletā starojuma iedarbību. 

Reklāma
Reklāma

 

Ultravioletais starojums patiesi var bojāt arī lūpu ādu, jo tā ir ļoti plāna un ultravioletā starojuma ietekmē var sākt plaisāt, lobīties un kļūt sausa. Tāpēc vasarā, īpaši pludmalē, noteikti lieto lūpu balzamu ar SPF 10 vai 15. Tas atkārtoti jāuzklāj ik pēc 30 vai 40 minūtēm. 


 

Matu spožumam 

Ultravioletu staru iedarbības ietekmē bojājas matu veidojošas olbaltumvielu struktūras, oksidējas pigments, tāpēc mati kļūst sausāki, lūstošāki un gaišāki. Vislabāk no ultravioletajiem stariem matus sargā galvas segas – cepures un lakati. Gana labi ir arī izsmidzināmie pretsaules līdzekļi, bet tie – līdzīgi kā saules aizsargkrēmi – jālieto atkārtoti. Arī ūdens pelde var nodarīt pāri matiem, jo ūdenī izšķīst daļa no matu ķīmiskajām saitēm, un tie kļūst ievainojamāki gan ķemmējot, gan plīvojot vējā. Ja ūdens ir bijis sāļš, žūšanas procesā sāls kristāli mehāniski plēš to šķiedras, un mati kļūst trausli. Pirms peldes matus var ieziest ar jebkuru dabisko eļļu – tā pasargās no ūdens un mehāniskas berzes. Dabiskajām eļļām piemīt arī spēja veidot nelielu vairogu ultravioletajam starojumam. Pēc peldes mati noteikti jāizmazgā ar maigu šampūnu. Ikdienā matu kopšanai ieteicams biežāk izmantot mitrinošas matu maskas, kas uzlabo matu struktūru. 

 

Teksts: žurnāls OK

 

Avots: www.kasjauns.lv