„Mammamuntetiem.lv” organizē Vislatvijas akciju – „Uzraksti tētim dzejoli!”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv”, sagaidot Tēva dienu, kas šogad svinama 9. septembrī, organizē Vislatvijas akciju – dzejas rakstīšanu tētiem, kurā iesaistīties aicināta ikviena radoša personība. „Kad svētki ir klāt un jāizvēlas tētim veltāmo dzejoli, grūti atrast tādu, kas reizi no reizes neatkārtotos, – skaisti un plaši Latvijas daiļradē pārsvarā apcerētas māmiņas un vecmāmiņas,” teic „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, aicinot skaistos vārdos ietērpt arī paldies tētim.

Dzejoli Tu vari veltīt savam Tētim, savu bērnu Tētim vai kādam citam Tētim, kuram vēlies pateikt paldies. Foto iesūtījusi Ieva Kazeka, mammamuntetiem.lv lasītāja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzejoli Tu vari veltīt savam Tētim, savu bērnu Tētim vai kādam citam Tētim, kuram vēlies pateikt paldies. Foto iesūtījusi Ieva Kazeka, mammamuntetiem.lv lasītāja.

 

Akcijā iesūtītos dzejoļus tētiem lasi sadaļā Svētki un atpūta!

 

Kad pienāk svētki – bērnudārza vai skolas izlaidums, augstskolas absolvēšana, kāzas vai Tēva diena – ir diezgan grūti atrast kādu skaistu dzejas rindu, kas būtu veltīta konkrētam svarīgajam notikumam un kas reizi no reizes neatkārtotos. Tāpēc „Mammamuntetiem.lv” un "Fonds Mammām un Tētiem" organizē radošu Vislatvijas akciju, aicinot ikvienu iesaistīties sirsnīgu dzejas rindu radīšanā īpaši par un ap tētiem.

 

Aizkustinoši, mīļi, smaidīgi un ar odziņu – iesūtāmo dzejoļu noskaņai ierobežojumu nav. Dzejoli vari veltīt savam tētim, savu bērnu tētim vai kādam citam tētim, kuram vēlies pateikt paldies.

Savu dalību projektā jau ir apstiprinājuši tādi Latvijā pazīstami dzejnieki kā Andra Manfelde, Kārlis Vērdiņš, Jana Egle, dzejnieks un mūziķis Guntars Račs un citi.


Aizkustinoši, mīļi, smaidīgi un ar odziņu – iesūtāmo dzejoļu noskaņai ierobežojumu nav. Dzejoli vari veltīt savam tētim, savu bērnu tētim vai kādam citam tētim, kuram vēlies pateikt paldies.

Akcijas „Uzraksti tētim dzejoli!” mērķis ir Latvijas literatūrā radīt vismaz 40 jaunus, oriģinālus dzejoļus, kas veltīti īpaši tētim un tēva ieguldījumam bērna un ģimenes dzīvē. Kā arī popularizēt Tēva dienu – jau ziņojām, ka 83% Latvijas tētu Tēva dienu nekad nav svinējuši, lai gan kā oficiāli svētki tā šogad atzīmējama jau ceturto reizi.

Savukārt akcijas sociālā misija ir tēva lomas vērtības celšana ģimenē un bērna dzīvē. „Portāla „Mammamuntetiem.lv” foruma diskusijās un publicētajos pieredzes stāstos redzam, ka Latvijā ir daudz jo daudz mīļu tētu, taču redzam arī, ka tēva loma bērna un ģimenes dzīvē nav novērtēta. To, manuprāt, bieži nenovērtē gan paši tēti, gan arī bērnu māmiņas,” novērojamos dalās Inga Akmentiņa-Smildziņa.

 

 

Guntars Račs: „Man nebija iespējas dzīvot kopā ar tēvu”

Mūziķis Guntars Račs: „Es ticu, ka šīs savdabīgās akcijas rezultātā tiks radītas neskaitāmas jaukas rindas. Tādas, kas uzrunās daudzas sirdis un dvēseles un liks notraust pa asarai no kāda vīrišķīga vaiga. Man nebija iespējas dzīvot kopā ar tēvu, taču tas nemazina manu mīlestību pret viņu. Varbūt pat šī mūsu nošķirtība man ne reizes vien ir devusi iemeslu uzrakstīt kādas rindas tēvam, domājot par viņu. Kas tad mums šajā dzīvē ir pirmais un galvenais? Tēvs, māte un mūsu pašu bērni. Tā ir tāda dievišķa savienība, un savstarpēji pateiktu labu vārdu šajā pasaulē par daudz nekad nebūs. Tāpēc es atbalstu šo ieceri un aicinu visus dalībniekus iesniegt savus darbus, nedomājot par sacensībām, balvām vai ko tādu, bet patiesi aizdomājoties par savu tuvāko cilvēku. Dažreiz mums ir grūti ieskatīties acīs saviem tuviniekiem un atzīties mīlestībā vienkāršiem vārdiem. Tad lieti noder dzejnieku radītās rindas, aiz kurām slēpjoties, paust sev svarīgas lietas. Lai izdodas!”  

 

Andra Manfelde: „Es esmu radusies no viņa prieka”

„Diemžēl gādīgs, mīlošs un klātesošs tētis šobrīd Latvijā ir tikpat reti sastopams kā dzejolis par tēti. Tāpēc es priecājos par portāla „Mammamuntetiem.lv” ideju rakstīt dzejoļus tētiem, jo varbūt kāds tētis izlasīs un sapratīs, cik ļoti īpašs un gaidīts viņš ir, pat ja ikdienas rūpēs tas piemirstas,” akciju „Uzraksti tētim dzejoli!” vērtē dzejniece un prozaiķe, grāmatas „Adata” autore. Andra Manfelde ir pirmā autore, kas akcijas ietvaros radījusi dzejoli tētim.

 

es esmu radusies

Reklāma
Reklāma

no viņa prieka

no viņa aizmiršanās cerības un apmātības

no izelpas kas norimusies čukstā

un ausu gliemežnīcās var joprojām dzirdēt

kā tētis pārpeld okeānu

kā tētis izaug milzīgāks par kokiem

kā tētis saliec tiltus sīkā lodītē

un noslēpj

zem katra spilvena es varu uzmeklēt

kā izžuvusi asara ir mana tēva mīlestība

pat ja viņš nenojauš

es eju tālāk

 

/Andra Manfelde/

 

Akcijas ietvaros iesūtītie dzejoļi tētiem tiks publicēti portālā „Mammamuntetiem.lv”. Laika gaitā dzejnieku komisija veiks labāko dzejoļu atlasi, ko kopā ar Latvijā zināmu dzejnieku darbiem plānots izdot dzejoļu krājumā “Tētis”. 


Akcijas „Uzraksti tētim dzejoli!” nosacījumi:

• Vislatvijas akcijā „Uzraksti tētim dzejoli!” aicināta piedalīties ikviena radoša personība;

• akcijai iesūti 1–2 savus labākos dzejoļus, kas veltīti tētim;

• dzejoļus sūti uz redakcija@mammam.lv līdz 19. septembrim.

• iesūtot dzejoli, norādi savu kontakttālruni.