Vai drīkst peldēties mēnešreižu laikā?

Ne viena vien sieviete mēnešreižu dienās izvairās no fiziskas piepūles, arī no peldēšanas, sāpju dēļ. Tomēr, ja sieviete jūtas labi, vai arī tad jāatsakās no vasaras lielākā prieka — peldēšanas? Konsultē Rīgas Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium Medical ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vita Začesta.

Peldēties var, ja ievēro dažus noteikumus

FOTO: Shutterstock.com

Peldēties var, ja ievēro dažus noteikumus

Rakstu sēriju "Viss par sievietes intīmo veselību" atbalsta Lactacyd Pharma

 

Parasti slodze peldoties nav liela. Tāpēc, ja pašsajūta ir laba, var peldēties. Tomēr, ja asiņošana ir spēcīga, to darīt nebūtu vēlams, jo pilnīgu higiēnu nodrošināt ir grūti. Peldes laikā jālieto tamponi, kas pēc tās uzreiz jānomaina. Turklāt nav jāmeklē kādi īpašie tamponi, kas paredzēti peldēšanai, pietiks ar tiem, ko lieto parasti. Katrā tamponu kastītē ir lietošanas pamācība, kur viss labi izskaidrots. Tādēļ ieteicams šo instrukciju izlasīt un padomus ņemt vērā, piemēram, ieteikumu, ka tampons jāmaina ikreiz pēc tualetes apmeklējuma. Lielākā lietošanas kļūda esot pārāk sekla ievietošana — ja ievieto pietiekami dziļi, tamponu nejūt.

Pat nelielas asiņošanas laikā nedrīkst tos atstāt uz vairāk nekā astoņām stundām, lai nesavairotos nevēlamas baktērijas.

 

Lai bez raizēm varētu doties peldēties, jāiegādājas tamponi atbilstīgi menstruālajai asiņošanai. Ja ir vidējas vai stipras menstruācijas, jābūt „super” tamponiem ar maksimālu uzsūkšanas spēju. Pirmajās un pēdējās dienās asiņošana parasti ir neliela, tāpēc vajadzētu būt arī „normal” un „mini” lieluma tamponiem. Tieši pirms došanās ūdenī jāievieto jauns tampons. Turklāt tas jāievieto pareizi — maksts vidējā trešdaļā vai pat nedaudz augstāk, tad maksts ieeja būs noslēgta un ūdens nevarēs iekļūt. Peldoties palaikam tomēr jāpievērš uzmanība intīmajai zonai, lai pārliecinātos, ka nav nekādu noplūdes pazīmju. Pēc peldes tampons uzreiz jānomaina.


Der atcerēties, ka higiēnai un veselībai svarīgi ir tamponus mainīt pietiekami bieži. Pat nelielas asiņošanas laikā nedrīkst tos atstāt uz vairāk nekā astoņām stundām, lai nesavairotos nevēlamas baktērijas. Ja asiņošana ir normāla, maiņu veic ik pēc četrām stundām. Ja normāla izmēra tampons „ir pilns” trīs stundu laikā, jāizvēlas lielāks izmērs. Nevajadzētu sarunā ar ginekologu kautrēties uzdot arī šādus tīri tehniskus jautājumus, jo ārsts vislabāk palīdzēs izvēlēties saskaņā ar organisma individuālajām īpatnībām.
 

REKLĀMA

Reklāma
Reklāma


Jūties pārliecināta ar Lactacyd Pharma

Lactacyd Pharma piedāvā intīmās kopšanas līdzekļu klāstu, kas ir lieliski piemēroti ikdienai,  kā arī svarīgiem brīžiem, piemēram, grūtniecības laikam un pēcdzemdību periodam. Intīmās kopšanas līdzekļi ir izstrādāti tā, lai tie atbilstu ikvienam sievietes dzīves svarīgajam posmam.
 

Lactacyd Pharma sensitive
Piemērots ikdienas lietošanai, kā arī nedaudz iekaisušai un jutīgai intīmai zonai, jo tam ir pielāgots pH līmenis un formula, kas bagātināta ar bioloģisko pienskābi.
 

Lactacyd Pharma ar antibakteriālu iedarbību
Stiprina intīmās zonas dabiskās aizsardzības spējas. Tas satur dabīgas antibakteriālas vielas, kas palīdz novērst baktēriju vairošanos, kā arī izvairīties no infekcijām un nepatīkama aromāta. Īpaši piemērots grūtniecības laikā, pēcdzemdību periodā un menstruāciju laikā. To var izmantot arī paaugstināta riska situācijās, piemēram, intensīvi sportojot, peldot vai nēsājot cieši pieguļošu apģērbu.
 

Lactacyd Pharma ar mitrinošu iedarbību
Nodrošina ilgstošu intīmās zonas ādas barošanu un mitrināšanu. Pateicoties tā unikālajai  formulai  L2G-complexTM (satur: pienskābi, gliceriloleātu un glicerīnu) tas palīdz atjaunot un pastiprināt delikātās intīmās zonas ādas dabīgo hidrolipīdu slāni. Ieteicams lietošanai menopauzes laikā un pēc tās, kā arī, lai mazinātu sausuma sajūtu intīmajā zonā grūtniecības laikā vai lietojot medikamentus.

Produkti pieejami aptiekās.