9 gadus vecs bērns Latvijā dzimumceļā inficējies ar HIV? Viešam skaidrību

Šajās dienās sociālajos tīklos Latvijā sāka izplatīties visai šokējoša informācija par trīs 15, 16 un 9 gadus veciem bērniem, kuri it kā dzimumceļā inficējušies ar HIV vīrusu. Portāls Kasjauns.lv sazinājās ar atbildīgajām iestādēm, tostarp “Latvijas Infektoloģijas centru” (LIC), lai noskaidrotu, vai šādi apgalvojumi tik tiešām ir patiesība.

Saskaņā ar SPKC datiem, 2017. gadā, līdz 1. oktobrim Latvijā kopumā konstatēti 217 HIV inficēšanās gadījumi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Saskaņā ar SPKC datiem, 2017. gadā, līdz 1. oktobrim Latvijā kopumā konstatēti 217 HIV inficēšanās gadījumi.

Ieraksts par trīs HIV inficēšanās gadījumiem šonedēļ 20. decembrī parādījās portāla “Twitter” kontā @nenormamma:

 

Pēcāk ar šo informāciju dalījušies daudzi, tostarp arī vairāki sabiedrībā labi zināmi cilvēki.


Spriežot pēc visa, “Twitter” ieraksta pirmavots ir kāds LTV7 ziņu sižets krievu valodā:

 

LIC apstiprina inficēšanās gadījumus
Sarunā ar portālu Kasjauns.lv stacionārs “Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC) gan norāda, ka sociālajos tīklos publicētais apgalvojums ir daļēji maldinošs.

Šobrīd neesot gūts apstiprinājums tam, ka visi trīs nepilngadīgie inficējušies dzimumceļā.

LIC arī norāda, ka pagaidām šādu iemeslu nevarot uztvert kā "visticamāko".

“Var apstiprināt tikai to, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Latvijas Infektoloģijas centrs” 15, 16 un 9 gadus veciem bērniem ir konstatēts HIV, taču mums nav informācijas, kādā ceļā infekcija ir iegūta. Nevar izslēgt varbūtību, ka tas noticis dzimumceļā, taču tikpat liela ir iespējamība, ka HIV iegūts citā veidā.” Pauda slimnīcas preses sekretāre Aija Lietiņa, piebilstot, ka pašlaik LIC sadarbībā ar citām institūcijām izskata šos gadījumus.

 

Policijā pagaidām nevērsīsies
Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Samanta Čapkovska informēja, ka policijā iesniegums saistībā ar šiem gadījumiem nav saņemts. 

Reklāma
Reklāma

Slimnīcas preses sekretāre Lietiņa apstiprināja, ka policijā neviens no LIC pagaidām nav vērsies, jo nevienā no trīs gadījumiem inficēšanās iemesls, kā jau iepriekš minēts, pagaidām nav zināms.

 

HIV/AIDS Latvijā:
Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, HIV/AIDS gadījumi Latvijā tiek reģistrēti kopš 1987. gada.

Pirmie HIV gadījumi Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, tika atklāti starp vīriešiem, kuri to bija ieguvuši homoseksuālu dzimumkontaktu rezultātā.

1990. gadā atklāja pirmo gadījumu, kad heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā bija inficējusies sieviete.

Līdz deviņdesmito gadu vidum infekcija praktiski izplatījās tikai dzimumkontaktos, un katru gadu tika atklāti samērā maz jauni HIV gadījumi.

1997. gads iezīmēja jaunu pavērsienu – HIV infekcija iekļuva injicējamo narkotiku lietotāju (INL) vidē, un kopīgu narkotiku injicēšanas piederumu lietošanas rezultātā ļoti strauji izplatījās šajā vidē.

Visaugstākais gada laikā reģistrētais rādītājs – 807 HIV gadījumi – bija 2001. gadā, un kopš tā laika jauno (attiecīgā gada laikā reģistrēto) gadījumu skaits ievērojami samazinājies. Statistikas dati atspoguļo tikai reģistrēto HIV/AIDS gadījumu skaitu.

Saskaņā ar SPKC datiem, 2017. gadā, līdz 1. oktobrim Latvijā konstatēti 217 HIV gadījumi.

Visvairāk HIV inficēšanās gadījumi konstatēti Rīgā (132) un pierīgas reģionā (33).

Vidzemes reģionā līdz šī gada 1. oktobrim konstatēti 9, Kurzemes - 18, Zemgales - 17, savukārt Latgales reģionā - 8 HIV gadījumi.

 

Informācija no ziņu portāla www.jauns.lv