No nākamā gada plāno bezmaksas vakcināciju zīdaiņiem pret rotavīrusu

No nākamā gada 1.janvāra plāno sākt bezmaksas vakcināciju 2 mēnešus veciem bērniem, kā arī nodrošināt otru vakcīnas devu pret vējbakām 7 gadus veciem bērniem, to paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par vakcināciju.

No nākamā gada plāno bezmaksas potes pret rotavīrusu. Foto iesūtīja Alise Una Rolle.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No nākamā gada plāno bezmaksas potes pret rotavīrusu. Foto iesūtīja Alise Una Rolle.

 

Šodien valsts sekretāru sanāksmē izskatīts un tālākai apstiprināšanai valdībā virzīts Veselības ministrijas izstrādātais grozījumu projekts Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka vakcinācijas kārtību.

Grozījumu projekts izstrādāts, lai noteiktu tiesisko regulējumu valsts apmaksātas vakcinācijas uzsākšanai pret rotavīrusu ar 2014.gada 1.janvāri (2 mēnešus veciem bērniem) un nodrošinātu otru vakcīnas devu pret vējbakām (7 gadu vecumā).

Tāpat grozījumu projektā ietverta norma, kas paredz, ka nevakcinētiem bērniem ir tiesības saņemt vakcinācijas kalendārā norādītās vakcīnas vecumā līdz 18 gadiem, ja to ļauj vakcīnas lietošanas instrukcija. Šādas izmaiņas nepieciešamas, jo ir situācijas, kad dažādu iemeslu dēļ bērnam vakcinācija nav veikta atbilstoši vakcinācijas kalendārā noteiktajam vecumam, piemēram, slimošana, vecāku atteikšanās vakcinēt bērnu, uzturēšanās ārpus valsts.

Reklāma
Reklāma

Noteikumu projektā paredzēta vakcinācijas iestādes vadītāja atbildība vakcīnu piegādes jomā attiecībā uz transportēšanas noteikumu ievērošanu, kā arī noteikts, ka iestādēs atļauts lietot tikai aptieku un lieltirgotavu piegādātas vakcīnas.

Noteikumu projekts gan vēl būs jāpieņem valdībā.

Statistika liecina, ka visvairāk no rotavīrusu infekcijas cieš bērni vecumā no 6 nedēļām līdz 2 gadu vecumam. Šajā vecuma grupā tiek novēroti 75 - 85% no visiem rotavīrusu infekcijas gadījumiem.