Jaunākās tendences zobu aizsardzībai no kariesa – silanti

Viens no pamatnoteikumiem labai mutes veselībai neapšaubāmi ir laba mutes un zobu higiēna, kura ietver gan pacienta ikdienas zobu kopšanu mājās, gan profesionālo zobu higiēnu 2 reizes gadā, gan veselīga uztura ievērošanu.

Foto: http://www.istockphoto.com/

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: http://www.istockphoto.com/

Ļoti svarīgi ir jau agrā vecumā pieradināt bērnu pie pareizas zobu tīrīšanas tehnikas. Taču ir pasākumi, kuri var palīdzēt aizkavēt zobu kariesa rašanos. Viens no tiem ir silantu uzklāšana uz zobiem.


Zobu higiēniste Inita Čeire (zobārstniecības klīnika SIROWA Rīga) stāsta par zobu kariesa profilaksi ar silantiem.
 

Kas tad  ir silanti?

Silanti ir unikāls, profilaktisks līdzeklis pret pastāvīgo zobu bojāšanos, ko izmanto tikai profesionāli zobārstniecības klīnikā, uzklājot uz lielo un mazo pastāvīgo dzerokļu kožamajām virsmām. Tas ir fluoru saturošs, plastisks, gaismā cietējošs profilaktisks līdzeklis, ko izmanto augšžokļa un apakšžokļa pastāvīgajiem lielajiem un mazajiem dzerokļiem, lai pasargātu no kariesa.


Silanti var būt caurspīdīgi, balti un krāsaini. Krāsainos silantus ir vieglāk kontrolēt un paši vecāki var laicīgi ievērot izmaiņas, gadījumā, ja pārklājums pazudis vai tajā ir parādījusies pora. Caurspīdīgie silanti uz zobiem nav redzami. Tie turās uz zobiem no gada līdz pat desmit gadiem, bet tas ir atkarīgs no katra pacienta sakodiena, zobu higiēnas un uztura.

 

Zoba rievas tiek izlīdzinātas un zobu ir vieglāk tīrīt, jo materiāls viegli pulējas un neveido uz sevis aplikumu.

 

Silantus parasti liek bērniem uz pilnīgi veseliem sānu zobiem pēc pusgada, kad zobi ir pilnībā izšķīlušies.


Iepriekš rūpīgi notīrītā, veselā zoba rievā tiek iepildīts neliels daudzums speciāla materiāla. Sacietējot, silants paliek gluds, slidens. Zoba rievas tiek izlīdzinātas un zobu ir vieglāk tīrīt, jo materiāls viegli pulējas un neveido uz sevis aplikumu. Silanti veicina kvalitatīvu zobu tīrīšanu, bet neaizstāj to. Ja zobus netīrīs, kariess parādīsies uz zoba kakliņa vai kontaktvirsmas. Nav patiess arī apgalvojums, ka zem silantiem vairojas mikrobi un veidojas caurums. Zoba rieviņu sākotnēji rūpīgi notīra, lai pārliecinātos par kariesa neesamību. Ja rieva ir ar pigmentiem vai ļoti dziļa, emaljas robežās tiek veikta papildus procedūra un tikai tad pildīts silants.


Silanti kalpo kā aizsargbarjera zobam, pasargājot to no skābēm un cukuriem, kas nelabvēlīgi ietekmē zobu kožamās virsmas un ir galvenie kariesa izraisītāji.  Baktēriju pieķeršanās spēja zoba fisūrām samazinās. Zem silanta baktēriju skaits samazinās par 50%. Cukurs zem silanta netiek. Tādejādi bojājums neprogresē, turklāt silants izdala fluoru.

Reklāma
Reklāma

 

Silanti kalpo kā aizsargbarjera zobam, pasargājot to no skābēm un cukuriem, kas nelabvēlīgi ietekmē zobu kožamās virsmas un ir galvenie kariesa izraisītāji.

 

Statistika pierāda, ka dzīves laikā vismaz 50% pacientu ir laboti vai ekstrahēti sestie dzerokļi. Katram ceturtajam bērnam vecumā no 12 gadiem ir vismaz viens bojāts dzeroklis. Diemžēl liela daļa vecāku nemaz nezina par mūsdienu zobārstniecības iespējām, lai laikus pasargātu sava bērna zobus no kariesa. Aptuveni sešu gadu vecumā, vienlaicīgi ar augšējiem un apakšējiem priekšējiem zobiem, šķilas arī sestie, lielie pastāvīgie dzerokļi. Dēļ to lokalizācijas, pašā zobu rindas galā, it sevišķi augšžoklī, ir apgrūtināta to tīrīšana, līdz ar to tiem ir tendence vairāk bojāties. Tāpat vecāki ir maz informēti, par bērnu zobu higiēnas profilaksi un nemaz nezina, ka bērniem zobu tīrīšana obligāti ir jākontrolē vismaz līdz bērns sasniedz septiņu gadu vecumu.

 

Kas jāatceras vecākiem:

  • Silantu uzklāšana neatbrīvo bērnu no rūpīgas zobu tīrīšanas 2 reizes dienā un veselīga, sabalansēta uztura kontroles.
  • Silantu stāvoklis ir jākontrolē, apmeklējot zobu higiēnistu vai zobārstu 2 reizes gadā.
  • Svarīgi ir atgādināt bērniem par pareizu un regulāru mutes un zobu kopšanu arī
    ikdienā un ar savu rīcību būt par labu paraugu bērnam, jo agrīnā vecumā bērni atdarina vecāku darbības un paradumus.
  • Arī bērniem nepieciešams apmeklēt zobu higiēnistu, kur speciālists notīra aplikumu un zobakmeni, ko nav iespējams notīrīt ar zobu birsti mājas apstākļos.
  • Silantus var klāt arī pieaugušie, ja to lielie un mazie dzerokļi ir labā stāvoklī – veselas kožamās virsmas!


Zobārstniecība bērniem un viņu vecākiem zobārstniecības klīnikā SIROWA Rīga
Katrīnas dambis 16, Rīga. Tel.: 67098260, e-pasts: klīnika@sirowa.com,
www.sirowaclinic.com
 

 

Vairāk informācijas par zobārstniecību vispārējā anestēzijā (narkozē) lasiet zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga blogā: http://sirowaclinic.com/blog/


Uzdot  jautājumu vai pieteikties konsultācijai pie SIROWA Rīga zobārstiem vari šeit: http://sirowaclinic.com/lv/registration/


Zobārstniecības klīnika SIROWA Rīga sociālajos kontos:
http://www.draugiem.lv/sirowaclinic/
http://www.youtube.com/user/sirowaclinic
http://twitter.com/#!/sirowaclinic
http://www.facebook.com/sirowaclinic