Vecāki gribētu, lai vakcīna pret Rota vīrusa infekciju būtu bez maksas

Vairums — 48%  mammam.lv/tetiem.lv aptaujāto vecāku labprāt izvēlētos par labu vakcinēšanai pret nepatīkamo Rota vīrusa infekciju, ja vakcīna būtu bez maksas. 11% savu bērnu vakcinētu arī par maksu, bet 6% vecāku bērns jau vakcinēts. Tikmēr naudas taupīšanas nolūkā valsts apmaksāta vakcinācija ir pārcelta uz 2014. gadu. Vakcinējot par maksu abas vakcīnas devas izmaksā aptuveni Ls 60.

Foto: aptaujas rezultāti

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: aptaujas rezultāti

Šogad BKUS mikrobioloģijas laboratorijā 2011. gada pirmajos divos mēnešos konstatētas 356 rotavīrusa pozitīvas fēču kultūras, kas salīdzinot ar 2010.gada pirmajiem diviem mēnešiem ir vairāk nekā 300%.

Rotavīrusa infekcijas laikā bērni sirgst ar vemšanu un caureju, līdz ar to tiek strauji zaudēts šķidrums. Pati vemšana un caureja nav bīstama, bet gan tieši zaudētais šķidruma daudzums. Caureja un vemšana — var ilgt līdz pat 7 dienām, tā bērnam izraisot smagu šķidruma zudumu, kas var būt bīstami bērna veselībai. Lai aizvietotu zaudēto šķidrumu un nodrošinātu bērna organisma rehidratāciju, bieži ir nepieciešams bērnu ievietot slimnīcā.

Zāļu pret vīrusu nav. Iekļūstot zarnās Rota vīruss ļoti straujas vairojas un noārda vecās zarnu šūnas, process notiek 4-5 dienas, kamēr visas vecās šūnas ir noārdītas.
„Vecāki maldīgi mēdz domāt, ka nesaslims, jo dzīvo labos sociālekonomiskajos apstākļos,” pieredzē dalās BKUS bērnu infektologs, RSUdocente Ilze Grope, taču, sākot socializēties, izvairīties no Rota vīrusa tikpat kā nav iespējams. Kā saka speciāliste: – slimo visi, tikai dažiem paveicas izslimot vieglākā formā.

Kopā mammam.lv/tetiem.lv aptaujā piedalījās 536 respondenti. Vairums izteicās par labu vakcinēšanai, tikai 35 % pauda viedokli, ka bērnu nevēlētos vakcinēt.
48% (258 respondenti) gribētu vakcinēt bērnu pret šo nepatīkamo slimību, ja vakcīna būtu bez maksas. 11% (61) ir ar mieru vakcinēt arī par maksu, bet 6 % (30 cilvēkiem) bērns jau ir vakcinēts.

Bija plānots, ka no šī gada vakcīna pret Rota vīrusu tiks iekļauta valsta apmaksāto vakcīnu kalendārā, taču naudas taupīšanas nolūkā šis plāns pārcelts uz 2014. gadu.
Vakcīnas abas devas izmaksā  aptuveni 60 ls. Viena Rota vīrusa slimnieka ārstēšana slimnīcā izmaksā aptuveni 230 ls. „Kā ārste infektoloģe esmu ļoti sarūgtināta, ka vakcīnu pret Rota vīrusa infekciju neapmaksā pilnībā” saka docente Ilze Grope. „Es ikdienā strādāju ar bērniem, kuri inficējušies ar Rota vīrusu un redzu, cik smagi šī slimība norit, ko tā nozīmē mazulim un viņa ģimenei. Turklāt labi zināms, ka vakcinācija ir vienīgais efektīvais veids lai pasargātu mūsu bērnus no šīs slimības.”
Pasaules pieredze rāda, ka Rota vīrusa infekcijas mazināšanās notiek tikai valstīs, kurās ieviesta vakcinācija pret šo slimību. Kā veiksmīgs piemērs minama Austrija, kur 18 mēnešus pēc rota vīrusa vakcīnas ieviešanas vakcinācijas kalendārā stacionārā ārstēto pacientu skaits samazinājās par 75%.

Reklāma
Reklāma