Laiks KĻAVU sulām! Gatavošana, izmantošana un uzglabāšana

Sulas jau tek pilnā sparā! Uzzini, kā pareizi urbt sulas un cik daudz tās katram no mums ir jāizdzer!
Kļavu sulas tek ļoti īsu laiku un iepriekš nav paredzams, kad tas notiks. Nenokavējiet šī veselīgā dzēriena baudīšanu!

FOTO: Shutterstock.com

Kļavu sulas tek ļoti īsu laiku un iepriekš nav paredzams, kad tas notiks. Nenokavējiet šī veselīgā dzēriena baudīšanu!

Šobrīd ir aktīvs kļavu sulu tecēšanas laiks, taču, ja atkal uznāks sals, tās pārstās tecēt. Siltam laikam atgriežoties, sulu tecināšanu atkal varēs turpināt!

Bērzu un kļavu sulas ir veselīgs dzēriens, kas stiprina organismu un ko var izmantot atslodzes dienām. Šīs sulas izmantojamas arī ēdienu gatavošanā un skaistumkopšanā, piemēram, tu vari mazgāt matus ar bērzu sulām, lai atbrīvotos no blaugznām!

 

Kad urbt sulas

Sulu no bērza vai kļavas pavasarī var iegūt īsu laiku – aptuveni četras nedēļas. Šis laika posms sākas, kad ir nokusis sniegs un dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra joprojām nokrītas zem nulles. Sulu tecēšana izsīkst, tiklīdz kokiem sāk plaukt lapas.


Kā izvēlēties sulu koku

Izvēlies koku, kas neaug ceļmalā. Lai iegūtu augstvērtīgu bērzu sulu, jāizvēlas kārpainais bērzs, kas aug smilšainā augsnē sausā vietā. Pūkainajam bērzam sula nav tik garšīga un veselīga. Tas aug purvainā, mitrā vietā. Saldākas bērzu sulas var iegūt, tecinot tās no bērza, kas aug sausā vietā, piemēram, kalna galā.


Cik daudz sulu izdzert

No koka tecinātās sulas dzeramas tikpat lielā daudzumā kā ūdens — apmēram 2-3 litri dienā.

Ja dienā dzeram tikai bērzu sulu, tādejādi ievērojot atslodzes dienu, tad nedaudz pabarojam arī smadzenes un spēcinām sirdi.

 

Bērzu un kļavu sulas tievēšanai

Bērzu un kļavu sulas būs lielisks līdzeklis tiem, kas vēlas novājēt. Sāc ar to, ka pirms katras ēdienreizes izdzer glāzi sulas. Sulas nesatur nekādas uzturvielas. Tajās ir tikai ogļhidrāti (cukurs 5-20 gramu litrā bērzu sulu, kļavu sulās vairāk). Cukura līmenis sulās mainās, vismazāk tas ir sulu tecēšanas beigās.


Ja dienā dzeram tikai bērzu sulu, tādejādi ievērojot atslodzes dienu, tad nedaudz pabarojam arī smadzenes un spēcinām sirdi. 

Dzerot bērzu sulu, atšķirībā no atslodzes dienas, kad dzer tikai ūdeni, nav raksturīgā vājuma, spēku izsīkuma.
Bērzu sulu var izmantot ūdens vietā, tajā var vārīt tēju, zupu, arī mērci. Ēdiena garša uzlabojas. Termiski apstrādātas tās gan zaudē savu bioloģisko aktivitāti, taču mikroelementi saglabājas. Bērzu sula pieder pie tām sulām, kuras neizraisa alerģiskas reakcijas, tāpēc to var lietot gan mazi bērni, gan veci, slimi cilvēki.


Sulas skaistumkopšanai

  • Ar bērzu sulām var skalot matus. Tā palīdzot atbrīvoties no blaugznām, mati ātrāk aug un ir kuplāki. Novērojumi liecina, ka mati nudien ir veselīgāki, jo laikā, kad mati tiek skaloti ar bērzu sulām, tad šampūnu var nelietot. Skalojot matus, vēlams sulas iemasēt matos un galvas ādā.
  • Sulā var mazgāt seju, jo tajās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, pasargā ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes.
  • Ja bērzu sulas ir daudz, var mazgāt arī visu ķermeni, pie reizes palutinot sevi ar pašmasāžu, turklāt vēsās bērzu sulas patīkami uzmundrinās un atmodinās ādu!
  • Lielisks veids, kā saglabāt bērzu sulas skaistumam, ir tās sasaldēt. Salej sulas ledus maisiņos, un tad ar ledus kubiciņiem tīri sejas ādu – īpaši atsvaidzinoši un veselīgi!
     
Reklāma
Reklāma

 

Kļavu sulas

Kļavu sulas tiek tecinātas nedaudz ātrāk nekā bērzu sulas, parasti tas notiek martā vai marta beigās, kad zeme jau atsalusi un temperatūra pacēlusies virs nulles . Kļavu sulas aprīļa mēnesī nomaina bērzu sulas. Garšas ziņā kļavu sulas ir saldākas par bērzu sulām, jo satur vairāk cukura. 


Sulas iegūšanai noderīgas visas kļavu sugas, it sevišķi tā sauktā cukura kļava.
Šim nolūkam kļavām pirms pumpuru izplaukšanas apmēram l metru virs zemes ar vārpstu ieurbj 5 – 10 centimetru dziļu caurumu, kurā sulas notecināšanai iesit sulu mēlīti, t. i. 25 – 30 cm garu alkšņa renīti vai šim nolūkam speciāli izgatavotu metāla caurulīti.


Viena pieaugusi kļava, pilnīgi izmantojot pavasara sulas tecēšanas laiku, var dot ap 100 litru sulas, ko var lietot kā veselīgu dzērienu svaigā veidā vai arī ieraudzētu lietošanai vasarā.
Kļavu sulā ir ļoti labs minerālvielu sastāvs, kas veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, līdz ar to nieres veiksmīgi darbojas un filtrē aizturēto šķidrumu.

Pavasarī izdzerot vismaz desmit litrus tikko tecinātas sulas, no organisma tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi.


Bērzu sulas

Bērzu sulas ir ļoti vērtīgs produkts, ko dēvē par organisma tīrītāju, enerģētikas devēju, šūnu barotāju ar organiskajām skābēm. Tās ir bioaktīvs dzēriens, kas tīra nieres, locītavas no sāļu nogulsnējumiem, asinis – no liekām vielām. Organiskās skābes, kas ir skābajā sulā, reaģē ar neorganiskajām skābēm asinīs, kas veidojas no cukura, sāls, gaļas, bīdelētiem miltiem, kā arī ar neorganisko kaļķi uz asinsvadu sieniņām.


Pirmajās 3 - 4 stundās pēc sulu iegūšanas, tās satur bioloģiski aktīvo ūdeni. Ja šķidrums cilvēka organismā nonāk šādā formā, tas daudz vieglāk iesaistās visos vielmaiņas procesos un tiek izmantots ievērojami efektīvāk nekā parasti. Tautā saka, ka šis ūdens ir dzīvs. Līdz ar to augstvērtīgākas ir svaigas, tikko iztecinātas sulas, jo organismā uzsūcas daudz ātrāk.


Bērzu sulu sastāvā ir kālijs un virkne citu augsnei raksturīgu mikroelementu, arī vitamīni, taču to daudzums nav liels. Tāpēc efekts rodams sulu kopējā izdzertajā daudzumā. Uzņemot lielu šķidruma daudzumu, tiek veicinātas ne tikai urīnu dzenošās funkcijas, bet arī svīšana. Tā iespējams mazināt sāļu izgulsnējumus organismā, īpaši urīna izvadsistēmā. 

 

Organisma skalošanas gaitā tiek veicināta šlakvielu (urīnviela, urīnskābe, kreatīns) un vielu pussabrukšanas produktu izvadīšana. Pēc bērzu sulu kūrēm vingrumu iegūst arī mugurkauls un locītavas.


Tā kā bērzu sulā ir daudz organismam tik vajadzīgā mikroelementa kālija, tā ir īpaši ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem: pietiekams kālija daudzums organismā un tā pārsvars pār nātriju veicina sirdsdarbību un šūnu normālu funkcionēšanu.


Bērzu un kļavu sulas satur daudz dabisko cukuru un mikroelementu, ko organisms viegli asimilē, tāpēc tām ir spēcinoša iedarbība. Bērzu sulas var dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta sāpes un paātrinātu brūču dzīšanu. Zinātāji apgalvo, ka, pavasarī izdzerot vismaz desmit litrus tikko tecinātas sulas, no organisma tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi.


Autore: Anda Radziņa, www.energijasture.lv

Saistītie raksti