Vai zini, kāds izskatās krūts vēzis? VIDEO

Ļaundabīgs audzējs ir otrais izplatītākais nāves cēlonis Latvijā. Un pēc Latvijas Onkoloģijas centra datiem Latvijā ik gadu vēža dēļ krūti zaudē aptuveni 700 sievietes, bet protēžu pieejamība Latvijā ir ierobežota... 

Tukšumu krūts vietā sievietes aizpilda, pašas šujot protēzes, jo valsts tās apmaksā tikai trūcīgajiem...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tukšumu krūts vietā sievietes aizpilda, pašas šujot protēzes, jo valsts tās apmaksā tikai trūcīgajiem...

Statistikas datibiedējoši
Ļaundabīgs audzējs ir otrais izplatītākais nāves cēlonis Latvijā. Ik gadu 10 000 cilvēku primāri dzird diagnozi — vēzis. Lai gan Latvijā ir ieviesta savlaicīga vēža diagnostikas programma jeb skrīnings, tā šobrīd nedod cerēto rezultātu, jo cilvēki neizmanto iespēju pārbaudīt savu veselību. Krūts vēža skrīningu izmantojušas tikai 20% sieviešu, kas saņēmušas uzaicinājumu, savukārt dzemdes kakla skrīninga izmeklējumus veikušas tikai 13% no uzaicinātajām sievietēm! Latvijā vīriešu vidū izplatītākie ir plaušu, prostatas un zarnu trakta ļaundabīgie audzēji. Savukārt sievietēm biežākie ir krūts, ādas, resnās zarnas un dzemdes ļaundabīgie audzēji.

Pēc Latvijas Onkoloģijas centra datiem Latvijā ik gadu vēža dēļ krūti zaudē aptuveni 700 sievietes.

Saslimstība ar krūts vēzi pēdējo 10 gadu laikā kopumā ir palielinājusies par 15%. Latvijā šo slimību ik gadus primāri diagnosticē ap 1000 sievietēm, turklāt trešajā daļā gadījumu novēloti — III un IV stadijā, kas nav pieļaujami, jo krūts vēzim ir vizuālā lokalizācija, tādēļ to ir iespējams diagnosticēt jau savlaicīgi. 

 

Kāds izskatās krūts vēzis?

Reklāma
Reklāma

 


Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!
Latvijā ik pēc 10 minūtēm, kāds cilvēks saskaras ar diagnozi — vēzis. Tā ir slimība, kas novājina cilvēku ne tikai fiziski, bet arī emocionāli. Un tie nav tikai pacienti, tie ir arī tuvinieki — vīri, sievas, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, draugi, darba biedri. Tādēļ onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks ir atgādina, ka Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!