Sausa galvas āda. Palīgā!

Tuvojoties cepuru valkāšanas sezonai parādās jaunas nianses matu kopšanā. Bieži  zem cepures ir sašķēlušies matu gali un sausa galvas āda. Un tās nav sekas no jau aizmirstās vasaras saules! Arī aukstais laiks uz mūsu matiem un galvas ādu iedarbojas nelabvēlīgi. Lai uzlabotu galvas ādas veselību, var veikt galvas masāžu, kas uzlabo asinsriti un matus palutināt ar maskām. Tāpat jādzer vitamīni, jo arī matiem ir nepieciešamas barības vielas, lai tie būtu veselīgi. Savukārt, lietojot matu maskas un citus kopjošos līdzekļus, tie jāizvēlas atbilstoši matu tipam.

 Ja galvas āda netiek saudzēta, tā var sākt zvīņoties, kļūt sausa, var veidoties blaugznas, turklāt āda var kļūt ļoti jutīga

FOTO: Shutterstock.com

Ja galvas āda netiek saudzēta, tā var sākt zvīņoties, kļūt sausa, var veidoties blaugznas, turklāt āda var kļūt ļoti jutīga

To, ka karstums — loku šķēres, matu pannas — bojā matus, zinām, taču arī aukstums, līdzīgi kā karstums, iedarbojas uz galvas ādu, kas var izraisīt matu šķelšanos un spīduma zudumu, nopietnākos gadījumos pat matu izkrišanu. Lai mati un galvas āda pēc iespējas mazāk saskartos ar salu un mitrumu, jānēsā cepure, bet svarīgi, lai cepure nav no mateirāla kas galvu sviedrē. Ja galvas āda netiek saudzēta, tā var sākt zvīņoties, kļūt sausa, var veidoties blaugznas, turklāt āda var kļūt ļoti jutīga. Mazgājot matus jāveic masāža, lai pie matu saknēm piekļūtu skābeklis un novērstu blaugznu veidošanos.

Ādas mainīšanāsnormāls process
Āda nepārtraukti atjaunojas, tādēļ no tās atdalās šūnas. Parasti tās ir tik mazas, ka nevar saskatīt. Ja šis process norit straujāk, nekā tam normāli jābūt, rodas blaugznas, kas baltu, viegli saredzamu plēkšņu veidā parādās matos un ne tikai... Kurš gan nav manījis, cik neestētiski izskatās tumšs apģērbs, kas "apsnidzis" ar šīm baltajām pārslām.  Fizioloģiskie ādas pašattīrīšanās procesi notiek nepārtraukti: virsādas kārtiņa pastāvīgi pārvēršas ragvielā, kam ir arī aizsargnozīme, jo tā neļauj kaitīgiem ārējiem faktoriem iekļūt organismā. Deģenerētās šūniņas pastāvīgi atdalās plānu zvīņu veidā, bet to vietā nāk dziļākos slāņos esošās šūnas. Tā atjaunojas virsādas ārējais slānis. Ja raga kārtas šūnas sāk atdalīties pastiprināti, veidojas zvīņas, kuras ievērojam gan matos, gan uz apģērba. Jutīga galvas āda ir viena no mūsdienās visizplatītākajām problēmām. Palielinās to cilvēku skaits, kuri sūdzas par galvas ādas niezi, sūrstēšanu vai apsārtumu. Jutīgumu veicina ārējie faktori, piemēram, vides piesārņojums. Arī sausais gaiss dzīvokļos ar centrālapkuri, darbs birojā, kur ir daudzi datori, klimata kontroles ierīces, nepietiekama matu kopšana pēc krāsošanas vai ilgviļņiem. Arī ultravioletais starojums izraisa ādas sausēšanu. Iekšķīgi tās jutīgumu ietekmē stress, vielmaiņas un hormonu darbības traucējumi, vitamīnu trūkums organismā. Nereti jūtīga galvas āda var kļūt sausa, ja izvēlas nepiemērotus matu kopšanas līdzekļus — pārāk intensīvu šampūnu, nepiemērotu matu masku.

Jutīga galvas āda ir viena no mūsdienās visizplatītākajām problēmām. Palielinās to cilvēku skaits, kuri sūdzas par galvas ādas niezi, sūrstēšanu vai apsārtumu.

Ļaunās blaugznassausās un taukainās
Sausās  blaugznas jeb sausa galvas āda, saukta arī par seboreju, izplatītas tiem cilvēkiem, kuriem āda ir tik sausa, ka sāk lobīties pastiprināti, var novērot arī niezi. Sausa galvas āda izpaužas kā sausas ādas plēksnīte, kas viegli nokrīt no matiem. Šādā gadījumā galvas āda ļoti bieži niez. Sauso blaugznu galvenais simptoms ir ādas sausums. Ārstēšanai jāizmanto mitrinošas maskas un speciāli sausai ādai paredzēti pretblaugznu šampūni. Katru dienu mazgāt matus var ar šampūniem, kuri satur nomierinošas un mitrinošas vielas, jo galvas ādas aizsargslānis atjaunojas diennakts laikā un galvas ādai vajag palīdzēt atjaunoties. Matu lakas, putas izraisa blaugznas, ja tās satur alkoholu, kas sausina ādu un matus. Nav ieteicams matu žāvēšanai izmantot fēnu uz karstāko režīmu. Ziemā obligāti jāvelk cepure, tomēr, cepures valkājot, jāraugās, lai galvas ādai piekļūtu gaiss. Ne velti profesijām, kur jānēsā galvassega biežāk novēro blaugznu veidošanos. Sausās ādas gadījumā palīdzēs arī masāža — katru vakaru 10 - 15 minūtes ar pirkstu galiem viegli pamasē galvas ādu dažādos virzienos. Bieza matu ķemmēšana labvēlīgi ietekmē galvas ādu — veicina asinsriti, pastiprina barības vielu piekļūšanu, veicina dabisko blaugznu atdevi, neļauj veidoties sēnītēm.

Lai cik jocīgi izklausītos — sausas galvas ādas iemesls var būt arī pretblaugznu šampūna lietošana — ja to nepareizi lieto.

Reklāma
Reklāma

Taukainās blaugznas rodas tad, ja āda pastiprināti izdala taukus, līdz ar to mati vairāk piesaista atmirušas ragvielas un izskatās netīri, nekopti. Var gadīties, ka ir abas šīs problēmas. Blaugznu cēloņi līdz šim brīdim nav līdz galam atklāti. Uzskata, ka galvenie to rašanās iemesli varētu būt:
• ādas sēnīte. Tā sastopama pusei pasaules iedzīvotāju, bet ne visiem no tās rodas blaugznas. Sēnīte izdala skābi saturošas vielas, kas izraisa  ādas lobīšanos un niezi. Ļaunākajā gadījumā var rasties seborejisks dermatīts, seborejiska ekzēma. Šī slimība bojā tauku dziedzeru darbību un tie zaudē izdalītā sekrēta sterilizējošās īpašības. Nedrīkst lietot svešas ķemmes, jo var tikt pārnesta sēnīte, kas rosina blaugznu veidošanos;
• hormonālas pārmaiņas organismā;
• vienveidīgs uzturs;
• A,B, D un E grupas vitamīnu, dzelzs, kalcija un fosfora trūkums organismā;
• alerģija pret matu kopšanas līdzekļiem;
• stress;
• kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi;
• pārmērīgi bieža matu mazgāšana.

Vai blaugznas ir blaugznas, ar kurām jācīnās ar pretblaugznu šampūnu?
Lai cik jocīgi izklausītos — sausas galvas ādas iemesls var būt arī pretblaugznu šampūna lietošana — ja to nepareizi lieto. Būtiski ir ikdienas lietošanai izvēlēties piemērotu šampūnu. Ļoti bieži cilvēks saka: es nopirku šampūnu, sāku lietot, kādu laiku bija labi, bet nu šis šampūns vairs nepalīdz. Parasti te nav vainojams šampūns, bet tas, ka mainījušies apkārtējās vides apstākļi. Ja cilvēks ziemā, aukstā laikā, sāk lietot vienu šampūnu un turpina to pašu arī vasarā, kad ir pilnīgi mainījies klimats un vides mitrums, tad nav brīnums, ka āda uz to reaģē citādi. Šampūns nav vairs tik piemērots. Vasarā jāizvēlas šampūns ar ultravioleto staru filtru, bet ziemas periodā piemēroti barojošie šampūni. Pērkot aptiekās piedāvātos ārstnieciskos pretblaugznu šampūnus, vēlams sākt ar nelielu iepakojumu, jo vispirms jāpārbauda, vai tie konkrētajam lietotājam tiešām mazina blaugznu veidošanos. Ja palīdz, tad tos noteikti var lietot. Nav arī nekāda nelaime, ja visu laiku lieto vienu un to pašu šampūnu, ja tas palīdz. Ja gribas kādu pārmaiņu, šampūnam var pievienot balzāmus vai maskas, lai palutinātu matus.

Matu kopšanas līdzekļi ar linolskābi
Linola šampūns ir radīts sausas un jūtīgas galvas ādas kopšanai. Tas ir maigs — bez smaržas, bez krāsas un bez koservantiem. Mazgājošās vielas ir īpaši maigas un veidotas uz glikozes bāzes, lai izslēgtu kairinājuma iespēju. Sastāvā esošie dabīgie mitrinātāji — rīcineļļa, kokosa eļļas glikozīds, un dabīgie eļļu produkti nomierina un maigi mitrina galvas ādu. Mati ir viegli ieveidojami, šampūns piemērots biežai lietošanai.


Šampūns nopērkams aptiekās visā Latvijā un universālveikalā Stockmann.