Mūžīgais jautājums – kādu kontracepciju izvēlēties?

Portālā mammam.lv/tetiem.lv bieži tiek apspriests jautājums vai un kādu kontracepcijas metodi izvēlēties. Runājot par hormonālo kontracepciju, daudzas sievietes ir pārliecinātas, ka tabletēs esošie hormoni atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz veselību. Tajā pašā laikā pilnīgu uzticību nerada tādas izsargāšanās metodes kā prezervatīvi un pārtrauktais dzimumakts. Ko izvēlēties?

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Biežāk lietotās kontracepcijas metodes
Prezervatīvi pasargā no nevēlamas grūtniecības, to efektivitāte ir 98%. Prezervatīvi ir vienīgā kontracepcijas metode, kas pasargā no seksuāli transmisīvajām infekcijām. No vienas puses šai metodei ir augsts efektivitātes rādītājs, no otras puses – vienmēr ir jādomā par to, lai prezervatīvs būtu līdzi somā, kabatā vai atrastos skapīša atvilktnē pie gultas. Turklāt daudzi atzīst, ka prezervatīva uzvilkšana var „atdzesēt” pašā karstākajā brīdī.

Dzemdes spirāle (varu vai hormonus saturoša) ir ieteicama, ja ir stabilas partnerattiecības un nav riska inficēties ar seksuāli transmisīvajām infekcijām. Šis nosacījums ir svarīgs, jo inficēšanās gadījumā spirāle veicina slimības smagāku norisi. Spirāli var ievadīt tūlīt pēc aborta. Šīs metodes efektivitāte ir 98 – 99%. Tomēr šo metodi speciālisti iesaka izmantot pēc pirmā bērns piedzimšanas.

Spermicīdi. Var izvēlēties spermicīdu preparātus. Tie ir dažādi — lodītes, svecītes, krēmi u.c. Tomēr to efektivitāte ir zemāka nekā jau minētajām metodēm — 60 līdz 90%. Tāpēc tos iesaka lietot kopā ar prezervatīvu kā papildu drošības līdzekli. Spermicīdi var izraisīt vietēju kairinājumu, tādēļ tos labāk nelietot uzreiz pēc aborta, bet sagaidīt nākamās menstruācijas.

Sterilizācija. Ja pāris vairāk bērnu nevēlas, vienam no pāra iespējams izdarīt sterilizāciju (ķirurģiska kontracepcijas metode, kas novērš apaugļošanās iespēju). Šīs metodes drošība ir gandrīz 100%, tomēr jāatceras, ka pēc šīs metodes izmantošanas pie mazuļa var tikt vairs tikai mākslīgās apaugļošanas ceļā.

Un protams, hormonālā kontracepcija — (tabletes, plāksteris vai maksts riņķis) — tās efektivitāte ir augstāka par 99%.

Iesakām riņķīti!
Salīdzinot ar citām plašāk lietotām hormonālās kontracepcijas metodēm, piemēram, tabletēm, kuras jālieto katru dienu, kontraceptīvā riņķīša lietošanas laikā nenovēro nozīmīgu hormonu koncentrācijas palielināšanos vai samazināšanos. No riņķīša pastāvīgi izdalās neliels hormonu daudzums, nodrošinot, ka hormonu koncentrācija asinīs visu riņķīša lietošanas laiku ir vienāda. Vienlaikus, lietojot riņķīti, tiek pasargāts kuņģis un aknas, jo hormoni no riņķīša caur maksts gļotādu iekļūst tieši asinsritē. Tomēr jāatceras, ka riņķītis, tāpat kā citas hormonālās kontracepcijas metodes nepasargā no HIV un citām seksuāli transmisīvām slimībām, piemēram, hlamīdijām, herpēm, gonorejas, sifilisa u.c.

Lietojot riņķīti pareizi, tas nodrošina 99% iedarbību un drošību.

Reklāma
Reklāma

Kas īsti ir riņķītis?
Riņķītis ir hormonālās kontracepcijas metode ar zemu hormonu devu. Tas ir elastīgs un pilnībā pielāgojas sievietes ķermenim, sieviete pati to reizi mēnesī ievieto makstī. Riņķīša darbības ilgums ir 3 nedēļas. Hormoni, ko satur riņķītis, novērš olšūnas nobriešanu olnīcās. Un, kā zināms, ja olnīcas neizdala nevienu olšūnu, grūtniecība nevar iestāties. Katrs riņķis satur nelielu divu sievišķo dzimumhormonu estrogēnu un progestīnu daudzumu – etonogestrēlu un etinilestradiolu. Tie ir tādi paši hormoni kā kontracepcijas tablešu sastāvā. Ķermeņa temperatūra veicina hormonu izdalīšanos no riņķīša, nodrošinot, ka hormonu koncentrācija asinīs visu riņķīša lietošanas laiku ir apmēram vienāda. Lietojot riņķīti pareizi, tas nodrošina 99% iedarbību un drošību. Viens gan jāatceras – tā kā riņķītis ir hormonālā kontracepcija un tās piemērotību sievietei var noteikt vienīgi ārsts, to var iegādāties aptiekās tikai ar recepti. Tāpat jāatceras, ka dažas zāles var izraisīt atsevišķas problēmas, ja lieto kādu no hormonālās kontracepcijas metodēm, arī riņķīti. Tāpēc vienmēr ārstam, pirms sākt lietot kādas zāles, pastāsti, ka izmanto riņķīti.

Kā riņķītis ietekmē ikdienu?
Riņķīša lietošanai ikdienu nekādi nevajadzētu ietekmēt, jo parasti sieviete riņķīti nejūt, tomēr, ja ir diskomforts un svešķermeņa sajūta makstī, ieteicams griezties pie ārsta. Riņķīša lietošanas laikā drīkst lietot, piemēram, tamponus, vienīgi īpaša uzmanība jāpievērš tampona izņemšanai un jāpārliecinās, ka riņķis nav nejauši izkritis. Ja tā atgadās, vienkārši noskalo to ar vēsu vai remdenu ūdeni un nekavējoties ievadi atpakaļ. Tāpat nav nekādu pierādījumu par to, ka lubrikants mazinātu riņķīša efektivitāti vai nodarītu tam kādus bojājumus. Arī peldēšanās nav ierobežota, jo ķermeņa muskuļi tur riņķīti pat tad, ja sieviete aktīvi vingro, atrodas vannā vai baseinā. Ja ir bažas, ka riņķītis varētu izslīdēt, vienmēr ar pirkstu ir iespējams to vienkārši pārbaudīt (iepriekš rūpīgi nomazgājot un nožāvējot rokas). Ir iespējams, ka dzimumakta laikā partneris varētu nedaudz just riņķīti. Tomēr pētījumi apliecina, ka 9 no 10 pāriem tas nekādā mērā netraucējot. Ir pat vīrieši, kuriem riņķīša esamība sagādā papildus baudu.

Aptauja
Vairāku mēnešu garumā portāls www.tikaisievietem.lv veica aptauju par to, cik bieži un kāpēc sievietes dodas pie ginekologa, kā arī par dažādām izsargāšanās metodēm. Piedāvājam ieskatu aptaujas rezultātos:

•    Kopumā gandrīz astoņas no desmit (77,5%) sievietēm profilaktisko apskati pie ginekologa ir veikušas vienu reizi gadā.
•    Pēdējā gada laikā trešdaļa (30,2%) sieviešu ginekologu apmeklējušas, lai veiktu profilaktisko apskati, bet 22,2%, lai saņemtu recepti kontracepcijas līdzekļa iegādei.
•    Kopumā ar sešām no desmit sievietēm ginekologs ir pēc savas iniciatīvas runājis par kontracepcijas metodēm vai līdzekļiem.
•    Vairāk kā trešdaļai sieviešu (36,1%) ginekologs kā piemērotāko kontracepcijas metodi ieteicis hormonālās pretapaugļošanās tabletes, bet dzemdes spirāli,  hormonālo vaginālo riņķi attiecīgi  21,4% un 7,1%.
•    Galvenokārt kontracepcijas līdzekļi, kas tiek izmantoti, ir vīriešu prezervatīvi un hormonālās pretapaugļošanās tabletes, tos izmanto attiecīgi 30,1% un 20,5%.
•    Palielinoties respondentu vecumam pieaug to īpatsvars, kuri kā kontracepcijas metodi izmanto pārtraukto dzimumaktu.
•    44,7% no aptaujas dalībniecēm norāda, ka lieto to kontracepcijas līdzekli vai metodi, ko viņām tika ieteicis ginekologs.
•    Visnozīmīgākais faktors sievietēm kontracepcijas izvēlē ir tās efektivitāte izsargājoties no grūtniecības, līdzekļa vai metodes vienkārša lietošana, un, lai tas nerada izmaiņas ķermeņa svarā.
•    71,5% aptaujas dalībnieču nozīme kontracepcijas izvēlē ir partnera vēlmēm.
•    Sešām no desmit aptaujas dalībniecēm kontracepcijas līdzekļa izvēlē nozīmīga ir tā cena.
•    Aptauja parāda, ka sievietēm ir nepietiekamas zināšanas par kontracepcijas līdzekļu un metožu darbību, lietošanu, blaknēm utt.
•    Vairāk kā pusei aptaujas dalībnieču pietrūkst zināšanu par hormonālā vaginālā riņķa darbību, efektivitāti.
•    Deviņu no desmit (92,1%) anketu aizpildījušo sieviešu dzīvesdraugu ir informēti kādu kontracepcijas līdzekli/metodi sieviete lieto.
•    65,3% aptaujas dalībnieču ir informētas par tādu kontracepcijas līdzekli kā hormonālais vaginālais riņķis. 15,2% no šīm sievietēm ir to lietojušas.
•    Vairāk kā trešdaļa (33,7% ) no sievietēm, kuras nav bijušas informētas un nav lietojušas hormonālo vaginālo riņķi, norāda, ka vēlētos to lietot.
•    Galvenā īpašība, kas nosaka, kāpēc sievietes  (51,3%) vēlētos, vai jau lieto hormonālo vaginālo riņķi ir tā zemais hormonu līmenis.
•    Palielinoties sieviešu vecumam pieaug to īpatsvars, kuras norāda, ka ir lietojušas hormonālo vaginālo riņķi.
•    Galvenais iemesls sievietēm (34,2%), kuras nevēlas lietot hormonālo vaginālo riņķi, ir apmierinātība ar jau lietoto kontracepcijas metodi/līdzekli.


Diskusiju par kontracepcijas riņķīti lasi šeit!

Vairāk par kontracepcijas riņķīti lasi www.tikaisievietem.lv.