Uzdāvini rotaļlietu bērniem ar īpašām vajadzībām!

Cēsu rajonā kādā vecā muižas ēkā jau gadiem atrodas speciālā internātskola Spāres — vieta, kur uz ilgstošu laiku — pat uz vairākiem mēnešiem no vietas — vecāki atstāj savus bērnus. Īpašos bērnus — ar garīgo atpalicību, ratiņkrēslos un citām īpašām vajadzībām. Viņiem trūkst rotaļlietu, laba apģērba, datoru un pat uzturēšanās telpu, kas būtu labā stāvoklī.

Attēlā redzamie cilvēki nav no internātskolas Spāres.

FOTO: Edgars Runcis, mammam.lv/tetiem.lv

Attēlā redzamie cilvēki nav no internātskolas "Spāres".

Internātskolā Spāres ik dienas dzīvo nedaudz vairāk par 100 bērniem vecumā no 7 līdz 18 gadiem. Nesen no šīs internātskolas skolotājas Ingrīdas Ozoliņas saņēmām lūgumu atdāvināt savās mājās vairs nevajadzīgās rotaļlietas viņas audzināmās klases bērniem – desmitgadniekiem. Skolotāja Ingrīda Spārēs strādā tikai otro gadu, un teic, ka nespēj aptvert — cik Rīgā un lielā daļā bērnunamu apstākļi ir labi, tik šeit — prātam neaptverami slikti. „Muižas ēka ir ļoti veca un drūmā stāvoklī. Mana meita, ieraudzījusi, cik pie mums traki, organizē savus mākslas skolas grupas biedrus, lai padarītu skaistāku manas klases telpu,” teic I.Ozoliņa.

Bērnus ar īpašām vajadzībām esam nobīdījuši tik tālu, ka viņus pat nemana. It kā tādu cilvēku mūsu Latvijā nebūtu. Turklāt iemitinājuši vairāk nekā skumja stāvokļa telpās un apstākļos.

Šo internātskolu es vēl neesmu paguvusi apciemot, taču pēc sarunas ar skolotāju vēlreiz nākas secināt — gan ar sabiedrības, gan pašvaldību, gan arī ar Eiropas līdzekļu palīdzību Latvijas bērnunamos par laimi ir izdevies izveidot diezgan labus sadzīves apstākļus. Bārabērniem ir skaistas dzīvojamās telpas, atpūtas istabas ar datoriem, kam ir interneta pieslēgums, pieklājīgs apģērbs, gan arī iespēja doties uz koncertiem, izrādēm un pat padzīvot ārzemēs kādās audžuģimenēs (stāstu, balstoties uz redzēto Baldones bērnunamā).
Turpretī bērnus ar īpašām vajadzībām esam nobīdījuši tik tālu, ka viņus pat nemana. It kā tādu cilvēku mūsu Latvijā nebūtu. Turklāt iemitinājuši vairāk nekā skumja stāvokļa telpās un apstākļos.

Jā, viņiem ir vecāki. Taču Spārēs ir ļoti, ļoti daudz bērniņu, kas nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, un aptuveni 20-30 bērnu internātskolā pavada visu mācību gadu, atskaitot oficiālās skolēnu brīvdienas... Vai šādus bērnus arī gadījumā nevar pieskaitīt pie pamestajiem..?
„Manas klases puikām tik ļoti patīk mašīnītes! Un lego! Mums ir dažas lego detaļas, zēni cenšas ko pagatavot, sastellēt, un tad dusmojas, ka nesanāk tik skaisti, cik gribējuši...” skolotāja stāsta par saviem audzēkņiem, no kuriem tikai viena ir meitene. „Arī apģērbu mums vajag. Reizēm bērns aizbrauc brīvdienās mājās, un pārrodas ārkārtīgi sliktās drēbēs — labās ir atstātas citām ģimenes atvasēm...” atklāj pedagoģe.


Lai arī Ingrīda Ozoliņa izteica lūgumu tikai par savu klasi, portāls mammam.lv/tetiem.lv Tevi sirsnīgi aicina palīdzēt visiem internāta bērniem!
Nepieciešamo lietu noteikti ir daudz un dažādas; šeit ielieku šobrīd aktuālāko:
•    Dažādas rotaļlietas, attīstošās spēles;
•    Bumbas, lecamauklas u.c. lietas āra spēlēm, nodarbēm;
•    Zīmēšanas papīrs, aplikācijas papīrs, zīmuļi, krāsas u.c. kancelejas preces;
•    Dažādas drēbes bērniem vecumā no 7-18 gadiem;
•    Korķa tāfele, kas liekama pie sienas (īpašs lūgums no skolotājas Ingrīdas viņas klasei);
•    Datori. „Tā ir liela dāvana, bet datori pie mums ir maz un ļoti veci. Mani skolēni, kas mācās jau 4.klasē, pat nezina, kas ir dators...”

 

Reklāma
Reklāma

Kur nogādāt dāvinājumus
Lai nogādātu dāvanas internātskolai, sazinies ar skolotāju Ingrīdu Ozoliņu, tālr. 26860508, e-pasts: iaraaja@inbox.lv. Sākoties jaunajai mācību sezonai, darba laikā skolotāja var būt slikti sazvanāma, jo mācību iestādē nav „zonas” mobilajiem sakariem. Tāpēc vari sūtīt e-pasta vēstuli vai īsziņu.
Dāvanas internātskolai Tu vari nogādāt Spāres speciālajā internātskolā, adrese: Spāres, Amatas pagasts, Cēsu rajons.
 

Rīgā dāvinājumus vari nodot skolotājas Ingrīdas meitām:

Krista, dzīvo centrā, tālr. 29218538
Una, dzīvo Juglā, tālr. 26640193

 

Autore:

Inga Akmentiņa-Smildziņa

, mamma un mammam.lv/tetiem.lv mārketinga direktore