Zīdaiņa droša nēsāšana slingā un ergonomiskajā somā. FOTO

Mūsdienās bērna pārnēsāšanas ierīces ir daudzveidīgas – garais slings, riņķu slings, mei tai tipa slings, ergonomiskā soma u. c. –, un vecāki var izvēlēties savam dzīvesveidam piemērotāko. Taču, lai kuru variantu tu izvēlētos, svarīgākais – ievērot drošību!
  • Evita Žvagiņa-Jākobsone

    Evita Žvagiņa-Jākobsone

    Sertificēta Bērnu nēsāšanas un sertificēta Zīdīšanas konsultante

Kad esi atradis īsto pārnēsāšanas veidu vai ierīci, pievērsies drošības kritērijiem.

FOTO:

Kad esi atradis īsto pārnēsāšanas veidu vai ierīci, pievērsies drošības kritērijiem.

Par zīdaiņa drošu pārnēsāšanu stāsta Evita Žvagiņa-Jākobsone, sertificēta bērnu nēsāšanas un zīdīšanas konsultante, “Skolas Mammām un Tētiem” lektore.

Jautājums, uz kuru vecākam sev ir jāatbild: kāpēc man ir nepieciešama kāda pārnēsāšanas ierīce? Vai tavs mazulis visu laiku vēlas būt uz rokām un viņam nepatīk gulēt ratiņos? Varbūt tev šī ierīce nepieciešama tikai dažas reizes mēnesī, aizbraucot garākās pastaigās pa mežu? Varbūt slings tev nepieciešams tikai īsām pārvietošanās vajadzībām no punkta A uz B?

No atbildēm, kā arī no bērna vecuma un tā, cik labi tu tiec galā ar stresa situācijām, kurās iesaistīts arī tavs mazulis, arī būs atkarīgs, kādu nēsāšanas ierīci un veidu izraudzīties. Lai varētu ievērot mazuļa drošu pārnēsāšanu, vispirms ir jāizvēlas piemērotākais bērna pārnēsāšanas veids, un svarīgi, lai arī pats nēsātājs justos droši un ērti. Atceries, ka, apsverot visus par un pret, vari nolemt arī nēsāt savu bērnu vienkārši uz rokām – ne visiem vajadzīga bērna pārnēsāšana slingā vai ergonomiskajā somā.
 

Drošības kritēriji
Kad esi atradis īsto pārnēsāšanas veidu vai ierīci, pievērsies drošības kritērijiem. Tas ir jautājums par bērna attīstību, anatomiskajiem pamatkritērijiem un smadzeņu nobriešanu. Tāpēc vienalga, kur tu savu bērnu nēsā – garajā slingā, riņķu slingā, ergonomiskajā somā vai mei tai tipa slingā –, ievēro drošības kritērijus! Ja tava bērna pārnēsāšanas ierīcē kādu no tiem nav iespējams ievērot, to var uzskatīt par nedrošu.

1. Ja paredzēta ilgstoša nēsāšana, izvēlies tikai vertikālo pozīciju. Guļus jeb šūpulīša pozīcija ir izmantojama tikai mājas apstākļos uz laiku līdz 30 minūtēm un tikai riņķu vai trikotāžas slingā.

2. Seko, lai bērns parnēsāšanas ierīcē ir dziļā ietupiena pozīcijā. Bērna ceļiem jābūt augstāk par viņa dibentiņu, aptuveni nabas rajonā jeb augstāk par gūžas locītavām. Bērna ceļiem jābūt izvērstiem aptuveni 45–55 grādu leņķī nenobriedušo gūžu attīstības īpatnību dēļ.
 



   

3. Bērna mugurai jābūt nedaudz ieliektai, kā ūdens lāsītei. Tā nedrīkst sakņupt C burta formā un nedrīkst būt taisna vai atliekusies. Ja tava bērna muguriņa slingā izskatās pēc C burta, slings nav pietiekami pievilkts.

4. Bērnu pārnēsāšanas ierīcē pievelc pietiekami stingri. Bērnam jābūt cieši klāt pie tava ķermeņa. Staigājot bērns nedrīkst kūļāties un saspringt pie katras tavas kustības. Ja tev ir jāpietur bērna kakla daļa ar roku, tad tu neesi pietiekami stingri pievilcis vai arī neesi izvēlējies drošu un piemērotu nēsāšanas ierīci.

5. Seko, lai tiktu atbalstīta bērna kakla daļa pirmajos 4 mēnešos. Pašu galvu vari atbalstīt ar slingu vai somas kapuci tikai bērna miega laikā. Nomoda brīdī galvas kustības nedrīkst tikt ierobežotas, tāpēc atbalsti kakla daļu, ietinot slingā vai somas kapucītē sarullētu mazu dvielīti, kas balstīs mazuļa kaklu līdz pusei auss. Pēc 4 mēnešu vecuma, kad bērns pats kontrolē savu kakla daļu, ļauj viņa plecu daļai brīvi kustēties.

6. Ievēro, lai bērna rokas tiktu centrētas – lai tās atrodas mazuļa mutes līmenī. Seko, lai bērna rokas nenokarājas uz sāniem vai nenoslīd uz leju. Lai tavs bērns veiksmīgi apveltos, viņa ķermenim jāsaprot, kur ir centrs, un ķermeņa centru var apgūt tikai tad, ja rokas ir centrētas, bērnam redzamas un viegli aizsniedzas līdz mutei. Šo noteikti ievēro arī mazuļa pacelšanā un nolikšanā, nēsāšanas pozīcijās, ietīšanā u. c. Ja tava bērna rokas vienmēr noslīd uz leju, tu neesi 

Reklāma
Reklāma

izvēlējies drošu nēsāšanas ierīci, neesi slingu pievilcis pietiekami stingri vai arī roku nebūšana centrā ir bērna ikdiena un tas ir ķermenisks pieradums, kas jārisina mazuļa ikdienas aprūpē.


7. Nenēsā bērnu nēsāšanas ierīcē ar skatu pret pasauli! Šī nav droša nēsāšana. Šāda pozīcija ir pretrunā ar bērna anatomiskajiem pamatkritērijiem un bērna smadzeņu un nervu sistēmas attīstību.


8. Bērnam nēsāšanas palīgierīcē jābūt redzamam. Šis ir ļoti svarīgi, ja mazuli tomēr nēsā šūpulīša jeb horizontālā pozīcijā. Slings nedrīkst nosegt bērna galvu un seju. Šis ir viens no galvenajiem drošības kritērijiem visā pasaulē, jo valstīs, kur kādreiz bija populāri dažādi banānsomu tipa slingi, tika fiksēti vairāki gadījumi, kuros tika apdraudēta bērna veselība un dzīvība. Tāpēc labāk sekot ieteikumam Nr. 1 – nēsā bērnu vertikāli!


 9. Skūpsta attālumā. Mazuļa galviņai jābūt tik augstu, lai tu bez piepūles to varētu noskūpstīt. Tas nodrošinās gan pareizu bērna pozīciju, gan piemērotu mazuļa svara sadalījumu pa nēsātāja ķermeni.