Seši padomi zaļu ģimenes svētku rīkošanai. Pieredzē dalās trīs bērnu mamma

Svinot ģimenes svētkus, daudzi seko modei un pašu ērtībām. Izmanto hēlija balonus, rotājumu virtenes, vienreizlietojamos traukus, pērk niekus, kas sniedz mirkļa prieku, un pat neaizdomājas, kādu kaitējumu tas nodara dabai. Taču svētkus var – un vajag! – svinēt arī videi draudzīgi! Piedāvājam sešus ieteikumus, kā to izdarīt.
  • Ilze Šķietniece

    Ilze Šķietniece

  • Māra Arāja

    Māra Arāja

Ja tev patīk veidot ģimenes tradīcijas un svinēt svētkus, izveido draugu loku, ar kuriem mainīties ballīšu lietām. Visu nevajag pirkt pašam vai nomāt. Kādam noteikti ir daudz vienādu šķīvju vai dakšiņu komplekts, citam – karodziņu vai lampiņu virtenes.

FOTO:

Ja tev patīk veidot ģimenes tradīcijas un svinēt svētkus, izveido draugu loku, ar kuriem mainīties ballīšu lietām. Visu nevajag pirkt pašam vai nomāt. Kādam noteikti ir daudz vienādu šķīvju vai dakšiņu komplekts, citam – karodziņu vai lampiņu virtenes.

“Svētku svinēšanu ģimenē parasti plāno. Un, ja kaut ko laikus plāno, ir iespējams ņemt vērā arī vides aspektus,” ir pārliecināta vides aktīviste un mamma Māra Arāja.

 

1. Dekorus izgatavo pats, aizņemies vai iznomā

Bērnu svētkos svinību vietu gribas izrotāt. Taču nevajadzētu aizrauties ar plastmasas karodziņu virteņu un milzu balonu arku iegādi, ko izmanto vien pāris stundu. Tā vietā karodziņu virtenes labāk sašūt no auduma. Pirmkārt, materiāls ir videi draudzīgāks, otrkārt, tas dod iespēju virteni izmantot vairākkārt. Par citām dekorācijām var apjautāties draugiem, radiem un paziņām – varbūt viņiem krājumos ir kādas dekorācijas, ko iespējams izmantot. Tās var arī iznomāt.

 

Stilīgu fotostūrīti iespējams iekārtot, izmantojot:

  • vecu paklāju,
  • mājās esošu klubkrēslu, 
  • istabas augus.

 

2. Nepērc divreiz, bet padomā, kā iegādāto izmantot pēc iespējas ilgāk 

Rīkojot kāzas baznīcā, solu rindas bieži vien mēdz izdekorēt ar nelieliem ziedu pušķīšiem. Līdzīgi ar dzīvajiem ziediem un augiem ierasts telpas rotāt izlaidumos un Jāņos, Ziemassvētkos mājās nest eglīti. No šīm tradīcijām nevajag atteikties, taču ir vērts padomāt par to, kā ziedus un augus izmantot pēc iespējas ilgāk. 

  • Dekorācijas no baznīcas var paņemt līdzi uz svinību vietu un izrotāt telpu, nevis šim mērķim pasūtīt jaunus ziedu pušķus. 
  • Ja kāzas notiek brīvdabā, vienojies par iespēju izrotāto arku nogādāt svinību vietā un no tās izveidot fotostūrīti. 
  • Vienojies ar citiem vecākiem un izglītības iestādes personālu, ka izlaidumam izrotāto sporta vai aktu zāli ļauj izmantot arī citām grupiņām vai klasēm. 
  • Pēc Jāņiem no meijām jeb bērziem, ar ko bija rotātas telpas un pagalms, sasien pirts slotas. 
  • No Ziemassvētku eglītes stublāja pēc senču tradīcijām var izgatavot mīklas kuļamo.  

 

3. Izvēlies īstus traukus un galda piederumus

Bērnu ballītēs un citos svētkos vienmēr labāk izmantot īstus traukus un galda piederumus. Plastmasas vai papīra alternatīvas šķiet ērts variants, jo viegli paņemt uz jebkuru svinību vietu, turklāt pēc svētkiem nav jānodarbojas ar mazgāšanu. Taču patiesībā nevienam šos priekšmetus nepatīk izmantot. Nazīši un dakšiņas īsti negriež, plastmasas vai papīra šķīvji un glāzes telpās izskatās neglīti, bet ārā tos pūš prom vējš. Piedevām vienreizlietojamie trauki un galda piederumi rada ļoti daudz atkritumu. 
Ja pašiem mājās trauku nav pietiekami, lai skaisti saklātu svinību galdu, tos var arī iznomāt. Vēl viens variants ir palūgt viesiem uz svinībām, sevišķi – ja tās paredzētas ārā, ņemt līdzi savu šķīvju komplektu. Šādās reizēs var izmantot arī vairākkārt lietojamus plastmasas traukus.

 

 

4. Rūpīgi apdomā ēdienkarti

Reklāma
Reklāma

Bērnu ballītēs bieži vien uz šķīvjiem mēdz palikt neapēsti kūkas gabali vai otrā ēdiena porcijas. Tāpēc noteikti ir vērts padomāt par to, kas viesiem patiešām garšo un ko viņi noteikti apēdīs. Ļoti labs risinājums ir ēdieni, kuru sastāvdaļas katrs var sakombinēt pēc savas gaumes un patikšanas:

  • tortiljas, 
  • hotdogi, 
  • burgeri, 
  • picas – ērti uz tortiljas pamatnes, 
  • pildītas tako laiviņas.

 

Pieredze rāda – ja bērns pats ir izvēlējies pildījumu, viņš pret savu porciju izturas daudz atbildīgāk un tiešām arī cenšas to apēst. Mazajiem parasti garšo arī dažādas pirkstiņuzkodas, sagriezti dārzeņi un augļi.

 

Izpratne par to, cik daudz ēdiena nepieciešams rēķināt uz vienu cilvēku, nāk ar laiku un pieredzi. Klasiskās formulas, ko izmanto ēdinātāji, ģimenes svētkos ne vienmēr dod gaidīto rezultātu. Bērnu ballītēs vispār īpaši nevajadzētu aizrauties ar galdiem, kas lūst no pārpilnības.

 

Ja viesiem piedāvā ēdienu, kuru sastāvdaļas izvēlas paši un pēc svētkiem izejvielas paliek pāri, tās var izmantot, gatavojot maltīti ģimenei – kaut vai izvārot zupu.

 

5. Izklaides organizē pats! 

Ne vienmēr ballītēs ir jāaicina animatori un jāsagatavo vesela izklaides programma, kas prasa daudz resursu, kā darbnīcas, kurās izgatavo kroņus no plastmasas ziediem, papīra maciņus vai citus niekus. Tie visbiežāk sagādā īslaicīgu prieku un pēc ballītes mājās tiek ielikti atvilktnē vai plauktā. 

Bērni būs priecīgi spēlēt tradicionālās latviešu spēles un rotaļas, sevišķi – kopā ar vecākiem. Jebkurās svinībās labi iederēsies “Ādamam bij’ septiņ’ dēl’”, “Ķerītes”, “Paslēpes”. Tāpat var organizēt ģimenes sporta spēles un stafetes. Kopā darbošanās ir tā, ko bērni patiesībā visvairāk sagaida no ballītes, un tas neprasa nekādus papildu resursus!

 

6. Neatkāpies no ieraduma šķirot 

Pirms došanās prom no svinību vietas to vajadzētu rūpīgi sakopt, sevišķi – ja pasākums noticis dabā. Tas arī bērniem mācīs, ka kopā varam kārtīgi izballēties, bet tik un tā nepieciešams būt atbildīgam pret vidi sev apkārt. 

Plastmasas un papīra atkritumus nepieciešams sašķirot. Ja svētkus svin publiskā piknika vietā, atkritumus nevajadzētu mest tur izvietotajās atkritumu urnās, bet paņemt līdzi un izmest konteinerā pie mājas. Atkritumu urnas piknika vietās vairāk paredzētas cilvēkiem, kas dodas garā pārgājienā un nevar savus atkritumus iznēsāt līdzi. Piestūķēt tās pilnas ar saviem gružu maisiem nav korekti pret citiem vietas apmeklētājiem.

 

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu projekta "Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!" ietvaros.

Saistītie raksti