Notiks Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens “Novadu dižošanās”

Šodien, 2. jūlijā, notiks Rīgā notiks Svētku dalībnieku gājiens “Novadu dižošanās”, informē Latvijas Nacionālā kultūras centrs. Vakarā izskanēs dalībniekiem veltīts atklāšanas koncerts. Savukārt Vērmanes dārzā darbu sāks tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu gadatirgus.
Katrs novads dižosies un gājienā parādīs sev raksturīgo kultūrzīmi.

FOTO: Shutterstock.com

Katrs novads dižosies un gājienā parādīs sev raksturīgo kultūrzīmi.

Gājiens visas dienas garumā

Gājiens sāksies pulksten 10 no Brīvības laukuma. Tiek plānots, ka tas ilgs līdz apmēram 18.30. 

Gājiens notiks tradicionālā maršrutā – sāksies no Brīvības laukuma un noslēgsies pie Dailes teātra. Tā kopējais garums – 1,8 kilometri. Gājiena ceļš Brīvības ielā raksturos Latviju un būs sadalīts septiņos kvartālos – Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Sēlija, Latgale, diaspora, Rīga. Katra kvartāla sākumā gājiena dalībniekus sveiks novadu pārstāvošas ģimenes, personības, ar ko kultūrvēsturiskais novads lepojas. 

Gājiens sāksies ar Valsts prezidents Egila Levita, kultūras ministra Naura Puntuļa un LNKC direktores Signes Pujātes sveicieniem dalībniekiem pie Brīvības pieminekļa. Priekšgalā ies NBS štāba orķestris, tad – Goda virsdiriģenti un Goda virsvadītāji, valsts augstākās amatpersonas, Dziesmu un deju svētku padome, mākslinieciskā padome, rīcības komiteja, LNKC un UNESCO pārstāvji, svētku atbalstītāji. 

Dalībnieki ies šādā secībā – Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales novadu, diasporas pārstāvji, bet gājienu noslēgs Rīgas kolektīvi.

Gājiens tiešraidē būs skatāms un klausāms LTV1, LTV7, LSM.lv, LMT STRAUME, TV24 un LR1. Iedzīvotājiem jārēķinās ar būtiskiem transportlīdzekļu stāvēšanas un apstāšanās ierobežojumiem. Plašāka informācija ŠEIT.

Svētku gājiena dalībnieki aicināti pievērst uzmanību laika prognozei un gādāt par lietus mēteli, kā arī piemērotu apģērbu, kas pasargā no lietus, vēja vai aukstāka laika. Noteikti nepieciešams izvēlieties ērtus, neslīdošus apavus!

Atceries!

Paņem līdzi maiņas apģērbu pašam un bērniem, ja tomēr gadās samirkt. 

 

Vakarā – atklāšanas koncerts

Reklāma
Reklāma

Svētku gājiena dienu noslēgs dalībniekiem veltīts atklāšanas koncerts pulksten 21 pie “Arēnas Rīga”. To ievadīs grupa “Auļi”. Piedalīsies Intars Busulis, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Jānis Šipkevics, Aija Andrejeva, muzikālā apvienība “Tautumeitas” un citi solisti un grupas.

Tiešraide būs skatāma LTV1, LSM.lv, LR1, LR2.

 

Gadatirgus – katru dienu

No svētdienas līdz 9. jūlijam Vērmanes dārzā darbojas tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu gadatirgus. Tas būs atvērts katru dienu no pulksten 10 līdz 22.

Piedalīsies meistari un amatnieki, kuri darina mūsdienīga dizaina priekšmetus, kā idejisko bāzi izmantojot tradicionālo mantojumu. 

Vērmanes dārza estrādē uzstāsies folkloras kopas, tautas teātri, mazākumtautību ansambļi, tautas muzikanti un citi kolektīvi.

Savukārt Sporta ielā 2 skatāma tautas lietišķās mākslas izstāde “Mēs”. Tajā aplūkojami audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbi. Bet videomateriālos iespējams uzzināt gan par amata prasmēm, gan meistariem un arī dažas praktiskas pamācības. 

Izstādē piedalās ap 1300 autoru ar 3500 darbiem. Tā būs atvērta līdz 30. jūlijam.

Saistītie raksti