Slīteres Nacionālais parks aicina uz tradicionālo kukaiņu nakti

Slīteres Nacionālais parks aicina visus zinātkāros dabas draugus sestdien, 1. augustā uz tradicionālo izglītojošo un neparasto pasākumu – “Slīteres kukaiņu nakts”, kas ļaus iepazīt intriģējošo kukaiņu pasauli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augusta siltās naktis ir laiks, kad kukaiņu pētnieki jeb entomologi izliek gaismas lamatas – iededz īpašas lampas pie balta fona, cerot, ka uz gaismu atnāks kāds kukaiņu valsts retums, iespējams, izdosies pamanīt kukaiņu sugu, kura ilgi meklēta.

“Nakts kukaiņi savā brīnumainajā pasaulē ļauj ielūkoties, kad iestājas tumsa. Lielāko daļu no Latvijā sastopamajām 13 000 kukaiņu sugām mēs ikdienā neredzam, jo viens no veidiem, kā kukainim palikt nepamanītam ir nakts dzīvesveids. Vakaros savas slēptuves atstāj tūkstošiem naktstauriņu, sarosās skrejvaboles un koksngrauži, tikai tumsā pamanām noslēpumainos jāņtārpiņus,” stāsta entomologs, pasākuma vadītājs Kristaps Vilks.

K. Vilks un citi kukaiņu pētnieki Slīteres Kukaiņu nakts laikā atlidojošos seškājaiņus vēros paši un arī palīdzēs pasākuma apmeklētājiem ieraudzīt, izzināt un iemīlēt daudzveidīgo, unikālo Slīteres Nacionālā parka kukaiņu faunu.

Pasākums norisināsies sākot no plkst. 22.00 dabas izglītības centrā “Slītere”, Talsu novada Dundagas pagastā  pie Šlīteres bākas. Programmā - nakts kukaiņu “izrāde” īpašu lampu gaismā pie Šlīteres bākas un Šlīteres dabas takā un Kukaiņu takā, improvizēta kukaiņu izziņas laboratorija un video dabas izglītības centra “Slītere” Ozola namiņā.

Reklāma
Reklāma

Pasākums ir bezmaksas, aicinām līdzi ņemt lukturīti un tērpties aktivitātēm dabā piemērotā apģērbā un apavos.

Pasākumu rīko Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību un biedrību “Zaļā doma”. Kukaiņu nakts augusta sākumā Slīteres Nacionālajā parkā notiek kopš 2009. gada.