Kur pavadīt novembra aukstākās brīvdienas?

Šīs nedēļas nogali patiesi sola aukstu un tumšu. Sniegs vēl nav atnācis, ziemas prieki vēl jāgaida. Tomēr tas nebūt netraucē apmeklēt un izbaudīt citus interesantus pasākumus ārpus mājas. 

FOTO: Shutterstock.com

Raiņa un Aspazijas muzejā spēles ar burtiem 
23. novembrī plkst. 11.00 pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni kopā ar vecākiem un vecvecākiem ir aicināti uz Burtu darbnīcu Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, Jūrmalā. Bērnus un vecākus spēlēties ar burtiem aicina māksliniece Ilze Aulmane: “Aspazija rotaļājās ar burtiem, kad pierakstīja savus dzejoļus. Mēs šodien tos lasām, un mūsu fantāzijā atkal veidojas tēli, stāsti. Paši burti var būt ārkārtīgi dažādi un ar savu ārieni stāstīt tik daudz! Tie var būt milzīgi vai pavisam sīciņi, grezni un krāsaini vai vienkārši un lakoniski, veidoti no čiekuriem, mākoņiem vai jebkā cita. Rakstu zīmēs var saskatīt visdažādākos tēlus. Šoreiz mēs paši tēlus radīsim no gataviem burtiem, tos izmantojot par acīm, ausīm, riteņiem, matiem un visu citu, kas vajadzīgs, lai ikviens izveidotu savu vienreizējo stāstu, cilvēku, vidi vai noskaņu. Meklēsim noslēptos Aspazijas dzejoļu citātus. Lasīsim tos. Un tad izspēlēsimies ar krāsainajiem burtiem, kas atrodami citātā.”
Burtu darbnīca ir viena no deviņām nodarbībām ģimenēm, kas no marta līdz decembrim notiek Raiņa un Aspazijas vasarnīcā. 
Darbnīcas ilgums ir 2 stundas. Dalībnieku vecums – no 3 līdz 100 gadiem. Vecāki un vecvecāki aicināti līdzdarboties.
 

Radošām nodarbes ģimenēm Valmieras teātra kafejnīcā
Svētdien, 24. novembrī, ģimeņu pēcpusdienās Valmieras teātra kafejnīcā bērniem būs iespēja ar spēlēm un uzdevumiem izzināt literatūru, attīstīt savu radošumu, kā arī iemācīties dažādas noderīgas prasmes, piemēram, kā piekopt labas manieres pie galda. Tāpat ikvienā reizē Latvijas garškopji no „Gardu muti” būs sarūpējuši katram notikumam piemērotu dzērienu, lai klausītais, lasītais vai zīmētais ietu roku rokā ar garšoto. 
Plkst. 15.00 Ucipuci domā ārpus kastes, kur ciemosies rakstniece Zane Zusta – autore un izdevēja iemīļotajām bērnu grāmatām par pūcīti Ucipuci – „Ucipuci meklē mājas” un „Ucipuci domā ārpus kastes”. Dzirdēsim rakstnieces stāstu par Ucipuci, uzvedīsim leļļu teātra izrādi, krāsosim grāmatas ainas, kā arī veidosim pūcīti, ar kuru kopā varēs doties mājup. Meistarklase piemērota pirmskolas un sākumskolas bērniem. Dalība: 8 eiro (vietu skaits ierobežots, pieteikšanās: kultura@valmiermuiza.lv).

8. decembrī plkst. 15.00 koka mākoņu apgleznošana ar Pikolo, kur pirmsskolas vecuma bērnus aicinās uz mākslas darbnīcu, lai apgleznotu mākonīšus savās mīļākajās krāsās. Mākonīti varēs ņemt mājās, lai iekārtotu istabu ar paša veidotu, skaistu dekoru. Pēc nodarbības būs iespējams arī iegādāties Latvijas ilustratoru radītos „Pikolo” bērnu žurnālus. Dalība: 8 EUR (vietu skaits ierobežots, biļetes https://www.pikolozurnals.lv/event-details/koka-makonisu-apgleznosana-valmiera).

15.decembrī plkst. 15.00 meistarklasē „Labas manieres pie galda ar Irmu Kalniņu” bērni vecumā no 7 līdz 13 gadiem, kā arī viņu vecāki, ir aicināti iegūt praktiskus padomus galda klāšanā, uzzināt, kā rīkoties, ja pie galda esi nonācis sarežģītā situācijā, un kāpēc labas manieres ir tik svarīgas. Pēc meistarklases norisināsies izdevniecības „Droši un Koši” grāmatu tirdziņš. Dalība: 5 EUR. Ģimenēm no 3 pers. 12 EUR (vietu skaits ierobežots, pieteikšanās: kultura@valmiermuiza.lv).

Reklāma
Reklāma


Kaujas rekonstrukcija "Bermontiādes pēdējā kauja - Jelgavas atbrīvošanai 100"
Sestdien, 23. novembrī, plkst. 13.30 pie Jelgavas pils Dienvidu vārtiem, atzīmējot Jelgavas atbrīvošanas simto gadadienu pirmo reizi tiks organizēts vērienīgs kaujas rekonstrukcijas uzvedums "Bermontiādes pēdējā kauja - Jelgavas atbrīvošanai 100"!
Kaujas rekonstrukcijas uzvedums teatralizētā veidā skatītājiem atklās sarežģītos politiskās un militārās cīņas apstākļus, kuros dzima Latvijas valstij. Rekonstrukcijas režisors - Normunds Pucis, kurš kopā ar vēsturnieku dr. hist Jāni Šiliņu ir arī uzveduma scenārija autors.
12.00 – 16.00 Jelgavas pils saliņā biedrības “Latviešu karavīrs” ekspozīcija – brīvības cīņu bruņojums, ekipējums un sadzīves priekšmeti, zemessardzes lauku virtuve, NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa - mūsdienu militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma apskate.
Ieeja bez maksas.


Mazulis ausās, mūziku klausās…
Sestdien, 23. novembrī, plkst. 11.00 Opera Beletāžas zālē sezona sāksies sezona mazākajiem kultūras baudītājiem - bērniem līdz četru gadu vecumam. Viņi aicināti uz operas un baleta tematikai veltītiem koncertiem Mazulis ausās, mūziku klausās. Lai pirmā tikšanās ar Mocarta, Haidna, Bokarīni un daudzu citu izcilu skaņražu melodijām stīgu kvarteta izpildījumā noritētu jauki un omulīgi justos gan mazie, gan viņu vecāki, esam sarūpējuši milzīgu, polsterētu brīnumsegu, uz kuras mazuļi varēs brīvi ļauties emocijām un kustībai mūzikas ritmos, kā arī pateikt čau! segā izšūtajiem LNOB bērnu izrāžu populārākajiem varoņiem. Biļete jāiegādājas katram skatītājam, neatkarīgi no vecuma!


Labdarības tirgus "Dod tālāk!"
Svētdien, 24. novembrī, Āgenskalna tirgū Labdarības tirgus "Dod tālāk!" . Organizētāji aicina ziedot mantas dzīvnieku patversmei DZAB ''Ķepu-ķepā'', piešķirt otru dzīvi bērnu apģērbam un rotaļlietām Labdarības Lapa stendā, mainīties ar grāmatām Rīgas Centrālā bibliotēkas punktā un, iepriecinot sevi vai tuvos ar svecēm, palīdzēt "Latvijas kustībai par neatkarīgu dzīvi" radīt pirmo grupu māju jauniešiem ar veselības traucējumiem.