Simfoniskā mūzika gados jaunākajiem klausītājiem. LNSO bērnu un jauniešu izglītības programma

Šajā pavasarī LNSO turpina attīstīt pirms vairākiem gadiem aizsākto iniciatīvu – iepazīstināt gados jaunākus klausītājus ar krāšņo simfoniskās mūzikas pasauli. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

LNSO vēlas pierādīt, ka klasiskā mūzika ir aizraujošs piedzīvojums skaņupasaulē, ko var novērtēt ikviens, ne tikai pieredzējuši pieaugušie melomāni. Gadu gaitā izveidota bagātīga programma visām vecumu grupām – koncertcikls “LeNeSOns” un ceļojošā programma “Mans pirmais koncerts” mazākajiem klausītājiem, savukārt skolas vecuma bērniem – muzikālās izrādes “Vējš vītolos” un “Zenīts”, koncertcikls “Simfoniskais hits ar Goran Gora”. Pēdējo uz skatuves varēsim dzirdēt jau nākamceturtdien, 14. martā, pl. 19.00 Lielajā ģildē, un tā būs šīs sezonas noslēdzošā tikšanās reize ar lielisko stāstnieku Goran Gora.  


Jau kopš 2014. gada LNSO sadarbībā ar mūziķi un daudzu dziesmu autoru Goran Gora interesantā veidā iepazīstina jauniešus ar klasisko mūziku. Koncertciklā klausītājiem tiek piedāvāts noklausīties kāda slavena komponista sacerēto muzikālo hitu un Goran Gora stāstījuma gaitā gūt priekšstatu par attiecīgā komponista iedvesmas avotiem, ietekmēm un laikmetu, kurā viņš strādājis. 14. marta koncertā “Simfoniskais hits ar Goran Gora. Onegēra “Liturģiskā simfonija”” tiks aplūkoti 20. gadsimta šveiciešu komponista, humānista Artura Onegēra daiļrades spilgtākie darbi. Komponista personību raksturo spēcīgs iekšējais morālais kompass, ko viņš centies iemiesot savā mūzikā. Onegēra slavenākais skaņdarbs Pacific 231 ir slavas dziesma lokomotīvei, kas simbolizē industriālo laikmetu, kurā Onegērs dzimis un audzis.


Savukārt par 1946. gadā tapušo “Liturģisko simfoniju” komponists teicis: “Mans nodoms bija parādīt iespējamo ceļu, kā modernajam cilvēkam stāties pretī barbarisma šausmām, stulbumam, ciešanām, mašīnveida domāšanai un birokrātijai, kas mūs beidzamos gados apsēdusi”. Savā mūzikā Onegērs runā par konfliktu, līdz kuram progresa rezultātā nonākusi cilvēce, taču līdzās spēcīgiem, raupjiem žestiem zīmētai iznīcībai šeit trauslā liriskā skaistumā izcelta cilvēcība. Koncertā no mūsdienu cilvēka skatpunkta tiks meklētas atbildes uz jautājumiem – kāds bija Onegēra laikmets, kas ir humānisms un kāpēc jāraksta himna lokomotīvei. Koncerta režisors ir Roberts Rubīns, kurš veidojis daudzus multimediālus iestudējumus un vairākus gadus darbojies kā Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijas videorežisors. Rubīns kā komandas dalībnieks nule saņēma Lielo mūzikas balvu 2018 par uzvedumu “Zemgales gredzens”. Koncerta scenārija autore ir “Spēlmaņu nakts” balvas laureāte Justīne Kļava. Koncerti domāti ne tikai jauniešiem, bet ikvienam klausītājam, kurš vēlas saistošā, saprotamā formā iegūt priekšstatu par laikmetu, kurā katra koncerta izvēlētais komponists dzīvojis un darbojies.

Izglītības programmas ietvaros LNSO padomājis arī par pašiem mazākajiem klausītajiem. Koncertciklā “LeNeSOns” Lielajā ģildē pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērni tiek iepazīstināti ar klasisko mūziku saprotamā un saistošā veidā. Koncerta laikā bērnus izklaidē, izkustina un izglīto iemīļotais tēls – lelle LeNeSOns – kurš izskaidro izrādē dzirdēto un redzēto, atklāj orķestra noslēpumus un sniedz vērtīgas mācības, piemēram, kā uzvesties koncertā. Līdztekus mūziķu performancei uz skatuves parādās koncerta laikā radītās jaunās mākslinieces Viviannas Marijas Staņislavskas dzīvās ilustrācijas. Savukārt starpbrīžos LeNeSOns kopā ar bērniem iesaistās dažādās radošās izpausmēs – mūzikas instrumentu iepazīšanā, tematiskās spēlēs, rotaļās un citās aktivitātēs. Koncertcikls notiek latviešu un krievu valodā. Šīs sezonas noslēguma izrāde “LeNeSOns un Britena “Muzikālie vakari”” notiks 27. aprīlī.

LNSO vēlas parādīt, ka simfonisko mūziku var baudīt arī bērni no attālākām Latvijas pilsētām, tādēļ sadarbībā ar “LNSO fondu” tiek rīkoti publiski ģenerālmēģinājumi un koncerti, uz kuriem aicināti bērni no visas valsts. Šosezon jaunajiem klausītājiem bija iespēja apmeklēt koncertu “Vasks, Prokofjevs un Čaikovska “Patētiskā”” un tikties ar Francijā dzīvojošo jauno mākslinieci Magdalēnu Geku. Nākamā iespēja bērniem klātienē apmeklēt orķestra mēģinājumu būs 12. aprīlī pirms koncerta “LNSO, Jānis Liepiņš un Kristīne Balanas” un to organizē LNSO fonds. 

Lai ārpus koncertzāles apciemotu vēl vairāk bērnu, ar Valsts kultūrkapitāla fonda projekta “Latvijas skolas soma” atbalstu radīta dziesmu izrāde “Zenīts”. Ar šo izrādi LNSO pabijis vairākās Latvijas skolās Rēzeknē, Limbažos, Madonā un Liepājā, kopumā pagājušajā gadā priecējot aptuveni 1400 skolēnus. Muzikālajā uzvedumā Jāņa Šipkēvica ekspresīvā mūzika savijas ar viņa kādreizējā klasesbiedra Marta Pujāta asprātīgo dzeju, kopīgiem spēkiem uzburot ainu par abu mākslinieku skolas gadu pieredzēm, pārdomām un piedzīvojumiem. Izrāde nominēta vairākām balvām. Iniciatīva “Latvijas skolas soma” radīta, lai veicinātu skolēnu izpratni par valsts kultūru un vērtībām, un radītu vēlmi līdzdarboties. 

Tāpat mazajiem mūzikas apguvējiem LNSO izveidojis īpašu ceļojošo programmu “Mans pirmais koncerts”, kur orķestra dalībnieki dodas uz pirmsskolas izglītības iestādēm, iepazīstina bērnus ar mūzikas instrumentiem un atklāj, kā, instrumentiem saplūstot orķestrī, tiek veidots darba atskaņojums. Stāstījumu pavada populāras klasiskās mūzikas kompozīcijas. Līdz šim koncerti sniegti dažādās Rīgas, kā arī Ikšķiles, Ogres, Mārupes, Siguldas un Cēsu pirmskolas iestādēs. Šīm koncertnodarbībām var pieteikties ikviens Latvijas bērnudārzs un sākumskola.

Turpinot izglītības programmu 24. augustā festivālā “LNSO vasarnīcā”, kurš no 23. – 25. augustam norisināsies Rēzeknes koncertzālē GORS, pirmizrādi piedzīvos komponista Edgara Mākena un Latvijas Leļļu teātra galvenā režisora Ģirta Šoļa jaunā muzikālā izrāde visai ģimenei “Loranga jeb Stāsts par vienu gluži traku māju”. Izrādes pamatā ir zviedru mūsdienu rakstnieces Barbru Lindgrenas asprātīgais un ēverģēlīgais piedzīvojumu stāsts “Loranga”. 


Biļetes uz 14. marta koncertu “Simfoniskais hits ar Goran Gora. Onegēra “Liturģiskā simfonija” iespējams iegādāties Lielās ģildes un “Biļešu paradīzes” kasēs. Koncerta dienā LNSO sāks pārdot abonementu uz 2019./2020. gada sezonas ciklu “Simfoniskais hits ar Goran Gora”.

Vairāk informācijas par koncertiem - http://lnso.lv/.

Reklāma
Reklāma