Garās brīvdienas. Lec zivis, mežā rosās mežacūkas un arī Lielā talka klāt

Brīvdienas sola siltas, un tās var pavadīt rosīgi un lietderīgi.  Katrā ziņā aktivitātes ārā ir gan talkošana, gan lidojošās zivis un mežacūku dzīves iepazīšana. Pēc tam pikniks dabā un īstās pavasara dienas ir izbaudītas. 

Foto no Dabas aizsardzības pārvaldes

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Dabas aizsardzības pārvaldes


Lielā talka 2018 visā Latvijā
Šogad “Lielā Talka 2018” notiek sestdien, 28.aprīlī, no plkst. 9:00 līdz 15:00 vienlaicīgi visā Latvijā. Tā kā esam apņēmušies padarīt Latviju par tīrāko valsti pasaulē, tad ar visu ģimeni var doties talkot kādā no tuvākajiem talkas punktiem. Kartē sameklē sev ērtāko, apģērbies piemēroti.  Vairāk skaties šeit


Palu šovs “Lido zivis Kuldīgā”
28.aprīlī. no plkst. 11. Kuldīgā notiks aizraujošs palu šovs “Lido zivis Kuldīgā”.  Kā jau zivīm veltītos svētkos, Pilsētas dārzā varēs cienāties ar zivju zupu un iegādāties kādu zivtiņu līdzņemšanai. Vides izziņas piestātnē varēs izpētīt pleznas, knābjus un spalvas, uzzināt, kāpēc zivis Kuldīgā lido, kopā ar Latvijas Dabas muzeju spoguļoties zvīņu spoguļos, kā arī iepazīt pasaules neparastās ūdensradības. Savukārt tūristu vilinātāji iepazīstinās ar jaunākajiem tūrisma piedāvājumiem, izklaidēs ar atrakcijām un cienās ar sklandraušiem, gardu rudzu maizi un klētnieka Kriša pusdienām. Drosmi, veiklību un nervus varēs pārbaudīt Skautu gravā, ,,Zivjblieznī” un ,,Skrejzivju renē”. Alekšupītes dīķī un tā krastā varēs apskatīt dažādus ūdensbraucamos, ūdenslecamos un no ūdens ķeksējamās uzpariktes, kā arī būs iespējams izklaidēties ūdensbumbās.
 

Mežacūku dienas Līgatnē
28.aprīlī no 12.00 līdz 15.00 Līgatnes dabas taku izglītības centrā "Pauguri" notiks tematisks pasākums “Meža cūka nav mājas cūka”, kurā ikvienam interesentam būs iespēja iepazīt mežacūku paradumus un izzināt ar šiem dzīvniekiem saistītos mītus. Notiks radošas un izglītojošas darbnīcas, plkst. 14.00 plānots Velgas Vītolas fotostāsts par Līgatnes dabas taku mežacūkām, kā arī visu dienu notiks mežarukšu vērošana Līgatnes dabas taku voljerā.


Vasaras sezonas atklāšana Turaidā
Atklājot vasaras sezonu, Turaidas muzejrezervāts 1. maijā aicina izbaudīt brīvdienu Turaidas vēsturiskajā centrā, iepazīstot vēstures stāstus tūkstoš gadu garumā, izzinot vairāk nekā 35 ekspozīcijas dažādās ēkās un brīvdabā, sajūtot pavasara dvesmu Dainu kalnā un vērojot Gaujas senielejas skatus no pils Galvenā torņa.
Ikviens apmeklētājs, īpaši ģimenes ar bērniem, 1. maijā laika posmā no 11.00 līdz 17.00, aicinātas piedalīties orientēšanās spēlē “Turaidas pils noslēpumi”, kuras laikā būs iespēja interaktīvā veidā iepazīties ar atsevišķiem krājuma priekšmetiem, ekspozīciju un interjera elementiem, kā arī apmeklēt šogad atvērtos pils ZA stūra pagrabus un apskatīt pili no jaunas skatu terases.
Šajā dienā un arī visu vasaras sezonu Turaidas muzejrezervātā mākslas telpā darbosies Siguldas mākslinieks Elmārs Gaigalnieks, piedāvājot apmeklētājiem iepazīt smilšu gleznu tapšanas brīnumu, iegūt pastelī vai eļļā gleznotu savu portretu un izbaudīt nesteidzīgas sarunas par mākslu.


Dārgumu medības muzejā – krustu šķērsu
28. un 29. aprīlī ģimenes ar bērniem aicinātas piedalīties spēlē “Medības krustu šķērsu”. Visas sestdienas un svētdienas garumā, no plkst. 10.00 līdz 17.00, muzeja ekspozīcijā būs iespējams risināt āķīgus uzdevumus, rēbusus, anagrammas, burtu šarādes un minēt latviešu tautas mīklas, kuru atminējumi rodami muzeja ekspozīcijā. Esot vērīgiem un turot vaļā divas māsiņas abpus kalna, nekad nesatiekas (acis) būs iespēja atrisināt 18 dažādus uzdevumus par laiku, sākot no pirmo cilvēku ienākšanas Latvijas teritorijā līdz pat neatkarības atjaunošanai, tā iepazīstot Latvijas vēsturi muzeja ekspozīcijas 24 zālēs.
Spēles “Medības krustu šķērsu” uzdevumu lapu iespējams lejupielādēt no muzeja
mājaslapas vai saņemt uz vietas muzejā. Atbildes uz visiem uzdevumiem atrodamas
LNVM ekspozīcijas zālēs. 28. aprīlī ieeja muzejā un dalība spēlē – bez maksas, 29. aprīlī dalības maksa spēlē ir ieejas biļete muzejā (ģimenes biļetes cena 4 eiro).

Reklāma
Reklāma


Izglītojoša programma bērniem “Es arī!”
Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” turpinās Bērnu izglītojošā programma “Piloti”. 
28. aprīlī plkst. 11.00 notiks nodarbība “Es arī!” - profesionāls pedagogs bērnus iepazīstinās ar
fotomākslu un māksliniekiem, kā arī - bērni veidos radošus darbus un ķers mirkļus fotografējot. Topošajiem māksliniekiem būs iespēja darboties, iedvesmojoties no starptautiskās “Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018” izstādes “Ekrāna ēra I: Pašportrets”, kas šobrīd notiek izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa”.
Šāda pati nodarbība paredzēta arī 12. maijā plkst. 11.00.


Bezmaksas ekskursija oranžērijā Salaspils Botāniskajā dārzā
28. aprīlī plkst. 12.00 "Cīruļu dienas" ietvaros piedāvā bezmaksas ekskursiju oranžērijā. Ekskursijā iepazīsim oranžērijas augu dažādību!  Ekskursijas ilgums: 1 - 1,5 h.  Pulcēšanās: pie botāniskā dārza stenda oranžērijas laukumā. Informācija par biļešu cenām* un darba laikiem šeit.

 

Dailes teātrī izrādes bērniem “Niķa un Riķa stiķi”
Dailes teātrī plkst. 14.00 stāsts par rūķu dzīvi mīļiem maziņiem, nebēdnīgiem vidējiem un prātīgiem lieliem skatītājiem pirmsskolas un skolas sākuma vecumā. Runā, ka, ja cilvēks pats vai viņa bērns gana ilgi skatās uz rūķu bērnu, tad viņš sāk just tādu kā urdīgu sajūtu, ka dzīve ir izdevusies. Bet varbūt tas ir tikai izrunāts.