Brīvdienu pasākumi: Spēļu dienas, sēņu atpazīšanas kursi un brīvā laika pavadīšanas svētki

Ejam ārā, neskatoties uz vēsāko laiku un lietutiņu, kas mūs apciemojis sākoties pirmajām rudens dienām. Nav sliktu laika apstākļu! Velc gumijniekus, ņem lietussargu un ar bērniem dodies uz mežu vai pilsētas džungļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Spēļu un rotaļu diena Brīvdabas muzejā
Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ielūdz uz "Amatu dienu. Spēļu un rotaļu dienu" 3.septembrī no 11.00 līdz 16.00. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja satikt seno amatu meistarus no visas Latvijas, izmēģināt spēkus ar senajiem darba rīkiem un iepazīt Latvijas aitkopības un cūkkopības tradīcijas. Pirms atgriešanās skolas solā paši mazākie tiek aicināti jestri nosvinēt vasaru ar iemīļotām un piemirstām spēlēm, piedalīties rotaļlietu darbnīcās un doties skanīgās rotaļās ar folkloras kopām.

Visas dienas laikā Kurzemes zemnieku sētā mazi un lieli tiks aicināti līksmās lauku spēlēs ar Aldoni Baldiņu un muzikālās rotaļās ar folkloras kopām “Zvīgzna”, “Krulla” un “Teikas muzikanti”. Savukārt Tirgus laukumā rosīsies pinējs un ģimenēm būs iespēja piedalīties jautrās meža spēlēs ar Imantu Vekmani, siena leļļu un mozaīku darbnīcās, kā arī vizināties brīnišķīgajā “Baltās grāmatas” karuselī.

Pasākuma laikā Priedes krogā būs iespēja vērot prievīšu aušanu, pīšanu, dzintara apstrādi un aromātisko maizes cepšanu. Lībiešu sētā pinējs iepazīstinās ar klūgu, saknīšu un niedru pīšanas tradīcijām. Kurzemes zvejnieku ciemā pulcēsies mājražotāji ar gardumiem un amatnieki ar noderīgiem un skaistiem darinājumiem. Turpat varēs arī aplūkot seno “veļas darbu” demonstrāciju, novērot aušanas tradīcijas un vilnas vērpšanu uz vērpjamā ratiņa, kā arī izvizināties zirga mugurā. Vidzemes sētā darbosies meldru pinēja, adītāja un pastalu meistars. Mērsraga smēdē šķindēs kalēja darbi un “nedarbi”. Pūnītē viesi tiks aicināti uz Donu Ilzes maizes darbnīcu. Latgales sētā rosīsies Latgales podnieks un tāšu pinēji, bet Vidzemes podnieka sētā - svilpaunieku darbnīca. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja muzejā ir bez maksas.



Pasaku svētki Alises brīnumzemē Džūkstē
2.septembrī plkst.13 Džūkstes Pasaku muzejā notiks pasākums ģimenēm "Pasaku svētki Alises brīnumzemē", kurā varēs sastapt tēlus no pasakas 'Alises piedzīvojumi Brīnumzemē", jautri un izzinoši pavadīt dienu kopā ar ģimeni pirms jaunā mācību gada sākuma. Tēli no pasakas "Alises piedzīvojumi Brīnumzemē" aicinās iesaisties atjautīgās spēlēs, rotaļās un radošās nodarbībās: Cepurnieks mācīs savu amatu, Oliņš Boliņš cerēs uz apmeklētāju palīdzību, lai tiktu pāri žogam, bet labākais Alises draugs Rotaļnieks parādīs aizraujošākās rotaļas.
Pasaku svētki tiek svinēti par godu latviešu rakstniekam un folkloristam Ansim Lerhim-Puškaitim, kas dzīvojis un strādājis Lanciņu skolā, kur atrodas Džūkstes Pasaku muzejs.



Vērmanes dārzā brīvā laika pavadīšanas svētki “ Nāc un piedalies” 
Vērmanes dārzā 2.septembrī no plkst.12 līdz 17 notiks mācību gada sākuma svētki "Nāc un piedalies", kuru laikā būs iespēja iepazīties ar brīvā laika pavadīšanas iespējām bērniem un jauniešiem Rīgā. Rīgā kopumā darbojas 13 interešu izglītības centri, kas nodrošina plašu interešu izglītības programmu piedāvājumu ikvienam interesentam vecumā no trīs līdz 25 gadiem.

Vērmanes dārza āra estrādē no plkst.12.30 notiks Rīgas interešu izglītības kolektīvu un audzēkņu koncerts "Ceļojums iespēju pilsētā Rīgā, jeb Kurts šmorē, lai atpūtinātu galvu". Pasākuma laikā darbosies arī "Drošības saliņa", kur dažādi pašvaldības un Valsts atbildīgie dienesti atgādinās un stāstīs par drošību mājās, uz ielas, skolā, dabā un citos apstākļos. Institūciju pārstāvji piedāvās interesantas, informējošas aktivitātes.

Reklāma
Reklāma



Pirmais Rīgas Burgeru festivāls
2. septembrī plkt. 12.00 Doma laukumā norisināsies Rīgas Burgeru festivāls. Tajā piedalīsies dažādas ēstuves, restorāni un burgernīcas, un daudzi citi. Visas dienas garumā norisināsies dažādas aktivitātes – Elvisa Preslija līdzinieku konkurss, burgeru ātrēšanas un daudzēšanas sacensības, hotdogu ēšanas sacensības, līnijdeju paraugdemonstrējumi, Amerikas retro auto parāde un daudzas citas aktivitātes visas dienas garumā. Pasākuma noslēgumā koncerts.

 

Nīcas novadā - sēņošana kopā ar sēņu speciālisti
Sestdien 2.septembrī Nīcas novadā notiks sēņošana kopā ar zinošu speciālisti - Latvijas Dabas muzeja mikoloģi Initu Danieli. "Nereti izvēlamies savā sēņu groziņā likt tikai labi zināmās sēnes, paejot garām citām vērtīgām sēnēm. Šī būs iespēja savas zināšanas papildināt, lai turpmāk sēņu vākums būtu daudzveidīgāks," skaidroja Šime. Speciālistei būs līdzi arī informatīvi materiāli gadījumam, ja kādu no vērtīgajām sēnēm neizdotos atrast. Dalībnieki aicināti ierasties ar grozu, nazīti un piemērotā tērpā. Var noderēt arī blociņš padomu pierakstīšanai. Pēc kopīgās sēņošanas atpūtas vietā būs iespēja baudīt sēņu zupu.