LNB Ziedoņa zālē notiks otrās "Kolumbijas filmu dienas". Visi pasākumi - bez maksas

16. februārī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē plkst. 17:30 tiks atklās otrās Kolumbijas filmu dienas, kas notiks no 16. līdz 19. februārim.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Tās svinīgi atklās Kolumbijas Goda konsuls Latvijā Roberts Binde, LNB izpilddirektore Dzintra Mukāne un LU asoc. prof. un Ibēristikas studiju katedras vadītāja Alla Plačinska. Otrās Kolumbijas filmu dienas organizē Kolumbijas konsulāts Latvijā sadarbībā ar Kolumbijas vēstniecību, Kolumbijas Ārlietu ministriju un Latvijas Ārlietu ministriju, lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar Kolumbijas kultūras daudzveidību. Filmas tiks izrādītas spāņu valodā ar angļu subtitriem un sinhroni tiks tulkotas latviešu valodā. Paralēli Kolumbijas filmu dienām apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Kolumbijas fotogrāfiju izstādi. Visi pasākumi interesentiem “Kolumbijas filmu dienu” ietvaros ir pieejami bez maksas.

 

Aicinām ikvienu interesentu 16.februārī plkst 17:30, un 18. - 19. februārī plkst. 16:00 LNB Ziedoņa zālē bez maksas vērot trīs dažādas Kolumbijas filmas “Apaporis Vienu upi meklējot”, “Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija” un “Porro veidots Kolumbijā”, kas tiks izrādītas “Kolumbijas filmu dienu”  ietvaros. Filmas atspoguļo Kolumbijas vēstures, kultūras un literatūras bagātību, kā arī Kolumbijas mūzikas kontrastaino dažādību, ievedot skatītājus dažādās realitātēs un parādot valsti no dažādiem skatpunktiem. Latviešu skatītāji ar Kolumbijas filmām tiks iepazīstināti otro reizi, lai turpinātu veicināt ne tikai Kolumbijas, bet visu Latīņamerikas valstu sadraudzību kultūras, tūrisma, tirdzniecības un citās jomās,” stāsta Latvijas Goda konsuls Latvijā Roberts Binde un aicina iepazīties ar Kolumbijas kultūru, apmeklējot “Kolumbijas filmu dienas”


16. februārī plkst. 17:30 LNB Ziedoņa zālē “Apaporis Vienu upi meklējot”. Dokumentāla un biogrāfiska filma. Kolumbija/ASV, 2010.,  72 min.

Filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem pēc W. Davisa grāmatas motīvem “Viena upe”. Filma ir mistiskais ceļojums, kas izvedīs cauri neiemītai, grūti aizsniedzamai, kara bloķētai zonai, kas atrodas Amazones Ziemeļrietumos, kuru apdzīvo Cabiyari un Cubeo pamatiedzīvotāji. Amazones upe ir vienīgais logs, lai ieskatītos aizliegtajā zonā, kurā patrulē vardarbīgi grupējumi, runā 25 valodās un kur daudzi no iedzīvotājiem atšķir piecpadsmit zaļo toņu nokrāsas. Filma ļaus ielūkoties pamatiedzīvotāju kultūras un etnogrāfiskajās dzīlēs, ļaujot izzināt tās bagātību, un dos ieskatu noslēpumainās zināšanās par dabu - dzīvības, medicīnas un psihotropiem augiem. Lai gan kopienas zina par naudas eksistenci, tās joprojām turpina iemainīt lietas. 


18. februārī plkst. 16:00 LNB Ziedoņa zālē “Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija”. Dokumentāla biogrāfijas filma.  Kolumbija/Spānija, 2015., 88 min.

Reklāma
Reklāma

“Gabo - Gabriela Garsija Markesa realitātes maģija” ir Džastina Vebera dokumentārā filma ir tā filma, kas ir kino mīļotāju sarakstā atzīmēta – jāredz. Tā ir par vienu pasaules iemīļotu un ietekmīgu Latīņamerikas rakstnieku un domātāju – Gabrielu Garsiju Markesu, kurā redzamas ne tikai intervijas un arhīvu materiāli, bet arī pasaules politisko līderu viedokļi, radinieku stāsti un arī svešu, uz ielas sastaptu cilvēku domas. Tas ir neticams stāsts, kā viens puika no mazas pilsētiņas Karību jūras krastā kļuva par rakstnieku un iekaroja miljoniem lasītāju sirdis, mainot viņu realitātes uztveri,  tādejādi uzrunājot ne tikai sabiedrības zemākos slāņus, bet arī pašus ietekmīgākos pasaules politiskos līderus. Gabo - Gabriels Garsija Markess ir populārākais Latīņamerikas autors, iespējams labākais spāņu rakstnieks kopš Servantesa, kas ir sarakstījis neskaitāms darbus, tai skaitā “100 vientulības gadi”, kas ir viens no viņa populārākajiem darbiem. Filma ir vairāk kā spēcīgs autobiogrāfisks stāsts, kurā dzīve un darbs savijas ar smalkiem un savstarpēji saistītiem pavedieniem, atklājot neticamu cilvēka iztēles spēku.

 

19. februārī plkst. 16:00 “Porro veidots Kolumbijā”, Dokumentāla filma par karību mūziku. Kolumbija/ASV, 2014, 77min.
Dokumentālās filmas autore un režisore ir Adrina Lusia, kas ir slavena Kolumbijas mūzikas pazinēja. Filma ir interesants un aizraujošs stāsts par Kolumbijas mūziku un tās ritmu pirmsākumiem, kas ir meklējami Andrinas dzimtajā pilsētā Kordovā, kur, sajaucoties Karību jūras piekrastē dzīvojošām rasēm un kultūrām izveidojās brinišķiga mūzika. Viss ir mūzika.  Auglīgajiem Kolumbijas laukiem ir savas skaņas, savukārt, cilvēkiem strādājot uz laukiem vai dzenot mājdzivniekus mājās, atkal ir citas skaņas. Kopā pavadot brīvdienas ar sev tuvajiem cilvēkiem ir pavisam atšķirīgas skaņas. Un tas viss skaņu virknējums ir mūzika, ko vēlas parādīt arī Adrina Lusia, jo filma ir veltījums “Porro”, jeb Kolumbijas kumbijas ritmam un tās saiknei ar citām skaņām Kolumbijā. Filmas laikā ceļosiet kopā ar Adrinu Lusiju pa Kolumbijas mūzikas dzīlēm, iepazīstoties ar izcilu Karību mūziku, leģendāriem izpildītājiem un dejotājiem, kā arī dzirdēsiet viņas radītu mūziku savā izpildījumā. 

 

Kolumbijas Republikas Goda konsulāts Latvijā tika atklāts 2005.gada 7.jūlijā ar Goda konsulu Robertu Bindi. Konsulāta atklāšana kļuva par nozīmīgu notikumu Latvijas un Kolumbijas divpusējās attiecībās. Kolumbijas Goda konsulāts Latvijā ir atbalstījis tirdzniecības saišu paplašināšanu, rīkojot Latvijas uzņēmēju braucienu uz Kolumbijas galvaspilsētu Bogotu, kā arī atbalsta dažādus kultūras apmaiņas pasākumus Latvijā un Kolumbijā, rīkojot salsas festivālu Rīgā, dāvinot kolumbiešu autoru grāmatu krājumus Latvijas bibliotēkai, Latvijas Universitātei un Latvijas Kultūras akadēmijai.