Doma laukumā veselu diennakti notiks 1991. gada barikāžu rekonstrukcija

Godinot 25 gadus kopš 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem, 15. un 16. janvārī Doma laukumā notiks barikāžu rekonstrukcijas akcija, kuras ietvaros veselu diennakti Doma laukumā degs ugunskuri, pie tiem dežūrēs brīvprātīgie, būs aplūkojama vēsturiskā barikāžu laika tehnika, uzstāsies pazīstamas mūzikas grupas un kolektīvi.

Pasākuma laikā Doma laukumā uzstāsies pazīstami mūziķu kolektīvi, kas iepriecinās barikāžu dalībniekus gan pie ugunskuriem, gan muzicējot īpaši iekārtotā skatuvē smagās automašīnas kravas nodalījumā.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Pasākuma laikā Doma laukumā uzstāsies pazīstami mūziķu kolektīvi, kas iepriecinās barikāžu dalībniekus gan pie ugunskuriem, gan muzicējot īpaši iekārtotā skatuvē smagās automašīnas kravas nodalījumā.


Barikāžu rekonstrukcijas akcijas laikā veselu diennakti pie ugunskuriem Doma laukumā pulcēsies un vēsturisko 1991. gada noskaņu centīsies restaurēt jaunsardzes jaunieši, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, brīvprātīgie un bijušie barikāžu dalībnieki. 


Doma laukumā varēs aplūkot vēsturisko smago tehniku, kas bija novietota Doma laukumā arī tajās 1991. gada dienās. Būs aplūkojamas smagās automašīnas „Kamaz”, dažādu veidu traktori, Barikāžu muzeja autobuss „Ikarus”, kā arī speciālais transports. 


Pasākuma laikā Doma laukumā uzstāsies pazīstami mūziķu kolektīvi, kas iepriecinās barikāžu dalībniekus gan pie ugunskuriem, gan muzicējot īpaši iekārtotā skatuvē smagās automašīnas kravas nodalījumā. Jau zināms, ka akcijas laikā sagaidāma grupas „Pērkons” uzstāšanās, muzicēs arī kapela „Bumerangs”, vīru koris “Tēvzeme”, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Valdis Atāls, folkloras kopa “Skandinieki” un daudzi labi pazīstami mūziķi.


Tāpat kā 1991. gadā, piedalīties pasākumā un uzmundrināt barikāžu rekonstrukcijas dalībniekus brīvprātīgā kārtā aicināti visi Latvijas mūziķi un kolektīvi, kas vēlas publiski apliecināt, ka dziesmu spēks spēj dot spēku un saliedēt tautu arī mūsdienās. Mūziķi un kolektīvi, kas vēlas piedalīties Barikāžu rekonstrukcijas „Muzikālajā maratonā”, aicināti pieteikties, sazinoties ar pasākuma izpildproducentu, rakstot uz e-pasta adresi ididit@ididit.lv. 


Līdztekus barikāžu rekonstrukcijai un muzikālajām aktivitātēm Doma laukumā varēs iegūt arī plašu informāciju par 1991. gada janvāra notikumiem – skanēs vēsturiskie barikāžu laika Latvijas Radio ziņu ieraksti, būs aplūkojami 1991. gada barikāžu foto attēli. 


Pasākuma ietvaros 16. janvārī no plkst. 11.00 Vides filmu studija piedāvās visiem interesentiem noskatīties režisora Olafura Rognaldsona dokumentālo filmu „Tie, kas uzdrošinās”, kas vēsta par bijušā Īslandes ārlietu ministra Jona Baldvina Hanibalsona centieniem likt lielajām Rietumu varām ieklausīties Baltijas valstu lūgumā pēc neatkarības. Filmas oficiāla TV pirmizrāde Latvijā notiks 19. janvārī, plkst. 22:00 kanālā LTV1.

Reklāma
Reklāma


Tāpat varēs noskatīties arī režisora Pētera Krilova “Lielā Kristapa” godalgoto dokumentālo filmu „Uz spēles Latvija”, kas stāsta par latviešu likteņiem nelietīgajās pēckara gadu spiegu spēlēs. 


Barikāžu rekonstrukcija Doma laukumā notiks no 15. janvāra plkst. 15.00 līdz 16. janvāra plkst. 15.00. Plašāka informācija par pasākuma norisi un programma būs pieejama interneta vietnē www.barikades.lv


Rekonstrukcijas pasākumu Doma laukumā rīko 1991. gada barikāžu muzejs, izpildproducents biedrība „I Did It”.