Novembrī Dailes teātris viesosies Jelgavā, Liepājā un Rojā

Novembrī Dailes teātris ar izrādi “Čuhņas jociņi” dosies viesizrādēs uz Jelgavu, Liepājā rādīs drāmu “Equus”, bet Rojā – joku lugu “Preilenīte”. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

1.novembrī plkst.16.00 Jelgavas pilsētas Kultūras namā varēs noskatīties izrādi “Čuhņas jociņi” - Aleksandra Jugova šūpuļdziesmu veselajam saprātam, ko iestudējis Dmitrijs Petrenko.

Foto: Jānis Deinats, Fotocentrs

Izprasījis komandējumu armijas dienestā, jauniņais Ivans dodas tālā ceļā, lai satiktu Ļudu, ar kuru iepazinies savstarpējā vēstuļu sarakstē. Fotogrāfijā viņa izskatās tā neko, bet viss labi jāapdomā. Čuhņā viss ir kā pie cilvēkiem. Ļudai ir spirts – viņa taču ir mediķe! Ko tik cilvēks nevar sarunāt un sadarīt, sadzēries spirtu? Ivanam visa dzīve vēl ir priekšā, un viņam ir lieli plāni.

Katru dienu viņš sola sev izrauties no čuhņas. Mēs visi katru dienu solām sev izrauties no čuhņas. Katru dienu atkal no jauna solām sev... Izrādē spēlē Kaspars Zāle, Ērika Eglija, Artis Robežnieks, Ilze Vazdika un Ivars Auziņš.

 

Ar Pītera Šefera drāmas “Equus” iestudējuma viesizrādi Dailes teātris dosies uz Liepāju – tā notiks 3. novembrī plkst.19.00 Liepājas teātrī.

Reklāma
Reklāma

Foto: Kaspars Kviesis

Drāmas „Equus” pamatā ir kāda baisa reālās dzīves epizode, kuru dramaturgam izstāstījis draugs. Taču lugā autors rada pats savu versiju, kas varētu būt izraisījis šos notikumus. Varbūt ir nepieciešamas ekstrēmas darbības, lai izrautos no eksistences važām, kas ieliek mutē laužņus? Kāda jēga būt normālam, lai dzīvotu normāli garlaicīgu dzīvi normāli garlaicīgā sabiedrībā? Jaunajam Alanam Dieva vietā ir Zirgs. Equus. Mīlētāju maigums, kairinoša muskuļu deja, salda sviedru smarža un traukšanās pilnos auļos pusnaktī. Patoloģisks valdzinājums, seksuāla apsēstība, dievišķa pielūgsme un rituāls upuris. Bet dievi ir greizsirdīgi un atriebīgi. Equus Tēva, Equus Dēla un Equus Svētā gara vārdā. Režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudējumā spēlē aktieri Lauris Subatnieks, Dainis Grūbe, Juris Žagars, Indra Briķe, Kristīne Nevarauska, Ieva Segliņa, Dainis Gaidelis, Gints Andžāns un Ērika Eglija. Izrāde izvirzīta "Spēlmaņu nakts 2015" nominācijai Gada mazās formas izrāde, kā arī Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balvai "Kilograms kultūras". Laura Groza-Ķibere nominēta "Spēlmaņu nakts 2015" balvai Gada režisors, Dainis Grūbe, Juris Žagars un Lauris Subatnieks – balvai Gada aktieris, Indrai Briķei – balvai Gada aktrise otrā plāna lomā, Gints Andžāns – balvai Gada aktieris otrā plāna lomā, Liene Grava – balvai Gada kustību māksliniece.

 

24.novembrī plkst.19.00 Jukuma Paleviča joku lugu “Preilenīte” būs iespēja redzēt Rojas kultūras centrā.

Foto: Jānis Deinats, Fotocentrs

Pirms 13 gadiem Kultūras akadēmiju beidza Dailes teātra 8.studija. Kopš tā laika ir pagājuši gadi, un kādreizējie kursabiedri atkal satiekas Kārļa Auškāpa iestudētajā izrādē. Nesmukā, slinkā meita pret smuko, čaklo pameitu, neīstais un īstais precinieks – tas ir sens un jocīgs stāsts par cilvēku vājībām un tikumiem. Komēdijas tapšanas laiks varētu būt 19.gadsimta 90.gadi, bet pirmo reizi luga iestudēta Jaunajā Latviešu teātrī 1903.gadā. Dailes teātrī „Preilenīti” iestudējis Eduards Smiļģis 1926.gadā. Lomas izrādē atveido Lauris Subatnieks, Gints Grāvelis, Sarmīte Rubule, Aija Dzērve, Lauris Dzelzītis, Intars Rešetins, Aldis Siliņš un Āris Rozentāls.