Zelta rudens pilnā sparā! Kur to baudīt Latvijā

Zelta rudens baudīšana kļuvusi par Latvijas iedzīvotāju ikgadēju tradīciju, kad teju ikviens nedēļas nogales izvēlas pavadīt pie dabas. Pēdējā laikā piedzīvotā aukstā laika dēļ koku lapas sāk krāsoties straujāk, tādēļ šis ir īstais brīdis, lai apskatītu Latvijas krāšņākās ainavas. 
Ņem sviestmaizes, termosu un binokli un dodiet baudīt rudens zeltu

FOTO: Shutterstock.com

Ņem sviestmaizes, termosu un binokli un dodiet baudīt rudens zeltu

 

Iecienītākais zelta rudens galamērķis tradicionāli ir Sigulda. Tomēr ir arī citas brīnišķīgas vietas, kur apskatīt rudens zeltu. 
 

Gaujas ciems (Carnikavas novads)

Tikai 40 minūšu attālumā no Rīgas centra atrodas Carnikava, kur piejūras un piekrastes meža ainavās zelta  rudens baudāms īpašā greznumā. Garu pastaigu cienītājiem ieteicams doties līdz vilciena pieturai  “Gauja”, no kuras viegli nokļūt līdz Gaujas upei, kur tālāk aptuveni 2 km pastaigā gar krastu var nokļūt līdz vietai, kur tā ietek jūrā. Tur paveras brīnišķīgi skati un aktīvās atpūtas cienītājiem pieejamas krāšņas zelta rudens pastaigu vietas.

 

Ogre

45 minūšu attālumā, braucot ar vilcienu no Rīgas atrodas Ogre, kuras krāšņākais lepnums ir dabas parks “Ogres Zilie kalni”. Parka teritorija, kurā senatnē atradies lībiešu pilskalns, rudenī iekrāsojas brīnumskaistās krāsās, kļūstot gan par ogrēniešu, gan pilsētas viesu iemīļotāko atpūtas vietu. Īpaši krāšņs skats paveras no pilskalna – Zilā kalna, kā arī no arkveida tilta pār Ogres upi, kas rudenī top par iecienītāko fotogrāfēšanās vietu.

 

Dobele

Nedaudz tālāk – 1 stundas braucienā no Rīgas atrodas Dobele. Te īpaši rudenīgas noskaņas baudāmas mistiskajā Pokaiņu mežā. Stāvaie pauguri un dziļās ielejas mežā veido gleznainas ainavas, kas rudenī iekrāsojas īpaši krāšņos toņos un ikvienam ļauj izbaudīt Pokaiņu īpašo enerģiju. 

 

Cēsis

Reklāma
Reklāma

Savukārt 2 stundu brauciena attālumā Rīgas atrodas skaistā viduslaiku pilsēta – Cēsis. Te gleznaini skati, kurus veido pilsētas reljefs, kas vijas te augšā, te lejā, paveras ik uz soļa. Cēsu īpaši romantisko rudens noskaņu veido viduslaiku pilsdrupas un pils parks, kurā iespējams sarīkot rudenīgu pikniku, kā arī romantiskie parka tiltiņi un dīķis, kurā var palaimēties ieraudzīt kādu gulbju pāri.Pēdējā laikā piedzīvotais aukstums nodrošinājis to, ka šobrīd ir īstais laiks krāsainā rudens baudīšanai, atliek vien pienācīgi sagatavoties, izvēlēties galamērķi un doties ceļā. 

 

Ķeipenes valnis

Vieta, kur, braucot no Rīgas, sākas Vidzemes augstienes ainavas. Nemaz nav "jāieurbjas" Vidzemē pārāk tālu - vien apmēram 70 kilometru pa Rīgas-Ērgļu ceļu un sākas Ķeipenes valnis - ap 7 kilometru garš pauguru masīvs, tieši no šosejas malām paveras vairāki labi skati.

 


Bauskas pilskalna parks

Romantiskajā Bauskas dabas parkā pie Bauskas pils, kur Mūsa un Mēmele satek Lielupē, ir pat ļoti daudz un dažādas rudens ainavu iespējas - sākot ar skatiem uz upēm no pilskalna malām, kompozīcijām ar pilsdrupām (kas ļoti labi "iet kopā" ar rudens toņu gammu) un beidzot ar iespēju uzkāpt Bauskas pils tornī, lai iegūtu vēl augstāku perspektīvu. Šajā bildē - skats uz Mēmeli virzienā uz Bauskas vecpilsētas pusi.