Līdz pat martam Jūgendstila un Art Deco leļļu izstāde "Ziemas rozes" muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs"

No 28. novembra līdz 1. martam muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” būs apskatāma Tamāras Čudnovskas jūgendstila un Art Deco leļļu kolekcijas izstāde “Ziemas rozes”. Ikkatru iepriecinās un iedvesmos 20. gs. pirmās puses dāmu un buduāra lelles, kā arī mākslinieces autordarbi. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Pagājušā gadsimta sākumā tika izgatavotas mākslinieciskas buduāra vai dīvāna lelles, kuras bija domātas interjera rotāšanai. Tās varēja būt ļoti greznas - izšūtas ar pērlītēm vai ietērptas zīdā un samtā. Leļļu tērpu kolorīts dažkārt bija pieskaņots tapešu vai mēbeļu auduma krāsām. Tajā pašā laikā parādījās lelles pusfigūriņas, kuru ķermeņu augšdaļu parasti izgatavoja no porcelāna, bet apakšējā daļa šīm lellēm bija funkcionāla, piemēram, brunči kalpoja kā tējkannas sildītājs vai varēja tikt papildināti ar adatu spilventiņu. Smalkās skaistules izgatavoja dažādās leļļu ražotnēs Vācijā, Francijā un citur.

Izstādē „Ziemas rozes” eksponētas Lili Baitz firmas (Vācija) lelles, kurām katrai dots savs vārds – Rita, Irēna, Betija. Bieži vien lelles pasūtīja izgatavot speciālās darbnīcās, tādas bija arī Rīgā. Veikalos varēja arī nopirkt leļļu detaļas, lai izgatavotu skaistules savām rokām.

„Mana nelielā autorleļļu kolekcija ir veltīta jūgendstilam un Art Deco. Lelles veidotas no 2007. līdz 2014. gadam. Dažas lelles izgatavotas pēc Obrija Bērdslija un Erté grafikas motīviem, pārējās – mana fantāzija”, par autorlellēm stāsta māksliniece. Izstādē pirmo reizi būs apskatāma ekskluzīva suvenīru līnija ar zīmolu ALC Art. Suvenīru dizainu, izmantojot leļļu tēlus no ģimenes kolekcijas, izstrādājusi mākslinieces meita Aleksandra Čudnovska.

 

Reklāma
Reklāma

Māksliniece Tamāra Čudnovska beigusi Rozentāla mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju. Viņa ir Dizaineru savienības biedre, Autorleļļu un rotaļlietu meistaru Baltijas Ģildes galvenā māksliniece. Kopš 1992. gada veido autordarbus – mākslinieciskas lelles, bet kopš 1993. gada kolekcionē rotaļlietas. Kolekcijā šobrīd ir ap 3000 eksponātu – rotaļlietas, lelles, atklātnes un sadzīves priekšmeti, kuri ataino periodu no 1900. gada līdz mūsdienām. Māksliniece ir piedalījusies daudzās izstādēs Latvijā un ārpus tās robežām, viņas darbi atrodas arī privātkolekcijās.

 

Ieskaties: www.jugendstils.riga.lv


Muzejs „Rīgas Jūgendstila centrs” Alberta ielā 12 (ieeja no Strēlnieku ielas)
Muzejs atvērts no 10.00 līdz 18.00 katru dienu, izņemot pirmdienas