Psihiatrijas slimnīcā varēs baudīt urbāno mākslu

Ar izstādi un bezmaksas ekskursijām Sarkandaugavā, vienā no Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra ēkām sāksies Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts „Urbānie pilsētstāsti”. Augustā urbānās mākslas notikumi norisināsies arī Zolitūdē un Brasā.
Vinsentam van Gogam, Zeldai Ficdžeraldai, Pēterim Krastiņam veltītajās istabās varēs aizdomāties par plūstošo robežu starp talantu un slimību, bet citās – par prātu un neprātu, par reālo pasauli un paralēlo.

FOTO: Shutterstock.com

Vinsentam van Gogam, Zeldai Ficdžeraldai, Pēterim Krastiņam veltītajās istabās varēs aizdomāties par plūstošo robežu starp talantu un slimību, bet citās – par prātu un neprātu, par reālo pasauli un paralēlo.

 

„Cilvēki ļoti vēlas kaut ko darīt, gatavi iesaistīties. Ļoti svarīgi, ka tieši tie, kuriem ir vismazākais sakars ar kultūru, ir visaktīvākie un darboties griboši. Jūtams, ka viņiem šī kultūras deva ir vajadzīga,” par pieredzi, veidojot Rīga 2014 projektu „Urbānie pilsētstāsti”, stāsta projekta vadītāja Kristīne Želve.

 

Projekta atklāšana notiks 14.augustā. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā ekspozīcija „Dārzs” būs sākums slimnīcas dārza un parka atdzimšanai. Laikā no 14. līdz 17.augustam būs atvērts slimnīcas 5.korpuss, kas ir vēsturiska ēka un slimnīcas vajadzībām šobrīd netiek izmantota. Tur ekspozīcijas „Dārzs” apmeklētāji varēs iepazīties gan ar nama un slimnīcas vēsturisko vidi, gan ar īpaši sagatavo tematisko izstādi. Apmeklētāji basām kājām varēs izstaigāt sajūtu taku, kamēr tukšo palātu četrās sienās ziedēs efejas, smaržos lavandas, plauks bērzu birzs.

 

Vinsentam van Gogam, Zeldai Ficdžeraldai, Pēterim Krastiņam veltītajās istabās varēs aizdomāties par plūstošo robežu starp talantu un slimību, bet citās – par prātu un neprātu, par reālo pasauli un paralēlo. Bezmaksas ekskursijas pa slimnīcas vēsturiskajām ēkām un parku notiks katru dienu no 14. līdz 17.augustam plkst.15.00.

 

Zolitūdē kultūras notikumi gaidāmi 21.augustā no plkst.18.00. Ruses ielas 14 iekšpagalmā ar kino un laikmetīgās dejas vakaru tiks atklāta ekspozīcija „Solitude”. Ekspozīcijas foto sadaļu, kurā iemūžināti Zolitūdes iedzīvotāji, veido fotogrāfe Aija Bley un māksliniece no Japānas Ayaka Yamamoto.

 

Reklāma
Reklāma

Horeogrāfes Sintija Siliņa un Agnese Bordjukova gatavo performanci, un šajā laikmetīgās dejas priekšnesumā darbosies tikai paši zolitūdieši. Tāpat būs vietējais dzejas slams, kurā uzstāsies Zolitūdes dzejnieki. Tiks rādīta arī kino programma, kurā iekļauta Ivara Selecka dokumentālā filma „Zolitūde”, kā arī arhīva materiāli – kinožurnāli par to, kā tapa šis rajons, kā to cēla vjetnamiešu viesstrādnieki, viens no kinožurnāliem ir par Imantas pārbrauktuvi, kā arī vēl ir viens ļoti interesants agrīno 1990.gadu materiāls ar stāstu par bezpajumtnieku.

 

Trešā „Urbāno pilsētstāstu” daļa norisināsies 28.augustā Brasā. Pasākumi notiks Miera ielas Lielajos kapos, kas savai pamatfunkcijai vairs netiek izmantoti jau kopš Otrā pasaules kara laika, un mūsdienās jau tie ir kļuvuši par savdabīgu parku. No plkst.19.00 plānota fotogrāfes Māras Pētersones apkaimes iedzīvotāju fotoportretu izstāde „Lielo kapu stāsti”, no plkst.20.00 laukumiņā pie Baronu dzimtas kapavietas būs kinoinstalācija „Tālā gaisma” ar fragmentiem no Aivara Freimaņa filmas „Dzīvīte” un Andra Slapiņa dokumentālās filmas „Krišjānis Barons”. Savukārt Kristīnes Želves darbā „Atstāstījums” Ieva Birnbauma stāsta Kārļa Skalbes pasaku „Bendes meitiņa”. „Urbāno pilsētstāstu” noslēgumā no plkst. 22.00 līdz pusnaktij „Nakts ērģeļmūzikas koncerts” Lielo kapu baznīcā, spēlē ērģelnieks Māris Bietags.

 

Projekts veidots kā viena no Eiropas kultūras galvaspilsēta gada programmas tematiskās līnijas „Ceļu karte” aktivitātēm, un tā mērķis ir iedzīvināt kultūras un mākslas norises pilsētvidē. Projektu realizē biedrība „Domuzīme”.