26. martā Ojāra Vācieša muzejā tikšanās ar rakstnieku Aivaru Kļavi

26. martā plkst. 18.00 Ojāra Vācieša muzejā, O. Vācieša ielā 19 notiks kārtējā tikšanās valodas vakaru ciklā „Vārds – tas ir svētums, gadsimtu pienests” – ar rakstnieku AIVARU KĻAVI sarunāsies literatūrzinātnieks Jānis Zālītis.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Daudzi Aivaru Kļavi pazīst kā profesionālu žurnālistu un savulaik leģendārā žurnāla „Avots” galveno redaktoru, daudzi – kā tetraloģijas „Viņpus vārtiem” autoru.

 

„...esmu dzimis rīdzinieks, ja vēl precīzāk – pirmos 18 gadus nodzīvoju Pārdaugavā, Ļermontova ielā. Vecāki – normāli strādnieku cilvēki, kuriem mana māžošanās ar rakstīšanu nemaz īsti negāja pie sirds. Krietni vēlāk, jau tad, kad studēju žurnālistos, mamma teica: „Aivar, kas nu tas par darbu, labāk būtu izmācījies par kādu dakteri vai inženieri...”,” pirms vairākiem gadiem sarunā ar Gunti Bereli stāsta Aivars Kļavis.

 

Jau kādu laiku rīdzinieks Kļavis dzīvo laukos un tieši šī pārcelšanās kļuva par pagrieziena punktu viņa rakstnieka dzīvē.

2002. gadā Aivars Kļavis uzzināja, ka Skulte, kur viņš šobrīd dzīvo, senāk saukta par Adiamindi, un doma izzināt šī novada pagātni un ļaužu dzīvi rosināja rakstīt. Tā aizsākās vēsturisko romānu cikls, kas rezultējās tetraloģijā „Viņpus vārtiem”.

2005. gadā iznāca cikla pirmā grāmata „Adiamindes āksts”, kam sekoja „Rīgas kuprītis” (2007), „Piesmietais karavīrs” (2009) un „Ceļojošā cirka gūstekņi” (2012).

 

Tetraloģijā ar latviešu literatūrā līdz šim nebijušu vērienu atainota Latvijas vēsture triju gadsimtu garumā, brīžiem ielūkojoties vēl senākā pagātnē. Sākotnēji ciklā bija plānotas trīs grāmatas, bet darba gaitā tām pievienojās arī ceturtā, jo, kā atzīst pats rakstnieks, 20. gadsimta notikumus nav bijis iespējams ietvert vienā grāmatā.

„Kļavja iecere, cik noprotams, patiesi vērienīga – nevis uzrakstīt triloģiju par kādu konkrētu personu vai dzimtu, bet gan par pašu vēsturi,” raksta literatūrkritiķis Guntis Berelis. „„Viņpus vārtiem” apliecina jaunu tendenci – vēsturiskais romāns nav ilustrācija kādam iepriekšpieņemtam un par patiesu atzītam modelim, bet gan mēģinājums palūkoties uz vēsturi „no iekšas”.”

2012. gadā par šo romānu ciklu Aivars Kļavis saņēma Baltijas Asamblejas balvu.

Reklāma
Reklāma

 

Literatūrā Aivars Kļavis ienāk 70. gados – pirmais stāstu krājums „Kafejnīcās zagtas karotītes” nāk klajā 1976. gadā, 80. gados iznākuši stāstu krājumi „Apmācies, gaidāms lietus” (1980), „Satikšanās spogulī” (1984), „Es saucu, lai atsauktos” (1988), „Mans nams” (1989).

2000. gadā nāk klajā Aivara Kļavja romāns „Patvērums ilūzijām”.

 

26. marta vakarā saruna risināsies gan par romānu cikla „Viņpus vārtiem” tapšanu, gan arī par Ojāru Vācieti – Aivars Kļavis iecerējis dalīties atmiņās par tikšanās reizēm ar dzejnieku.

Valodas vakaru cikla norisi atbalsta VKKF.

 

Tuvāka informācija pa tālruni 67619905

vai e-pastu vacietis@memorialiemuzeji.lv.

Ieskaties: www.memorialiemuzeji.lv un www.vaciesamuzejs.lv