9. un 10. augustā keramikas cepļa kurināšana Raiņa "Jasmuižā"

9. un 10. augustā Raiņa muzejs „Jasmuiža” Preiļu novada Aizkalnē aicina uz Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna keramikas cepļa kurināšanas un atvēršanas pasākumiem. Šogad cepli kurinās Tautas lietišķās mākslas studija „Rēzeknes apriņķa podnieki”.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

9. augustā ap pusdienlaiku, kad ceplis būs piepildīts ar apdedzināšanai sagatavotajiem māla traukiem, notiks cepļa iekuršana. Šoreiz galvenie atbildīgie par podu apdedzināšanu būs keramiķi no Daugavpils Vladislavs un Edvīns Vinceviči.

Vakara gaitā būs iespēja aprunāties ar podniekiem, vērot cepļa kurināšanas procesu un ap pusnakti – lielo liesmu.

 

Par keramiķu darba rezultātu varēs pārliecināties 10. augustā, kad plkst. 11.00 notiks vēl karsto krāšņi glazēto trauku izņemšana. Būs iespēja darbus arī iegādāties.

Cepļa atvēršanas pasākumu vadīs keramiķis Andris Ušpelis.

Notiks arī viktorīna par Latgales keramikas vēsturi un Raiņa muzeju „Jasmuiža”, būs iespēja piedalīties sviesta kulšanā un svaigā sviesta degustācijā.

 

Laika gaitā liela daļa veco Latgales keramiķu cepļu un darbnīcu kļūst par vēsturi un atmiņām, bet Andreja Paulāna cepli pēc meistara nāves mantinieki atdeva muzejam. 1973. gada rudenī no Andreja Paulāna dzimtajām mājām „Šembeļiem” meistara ceplis tika pārvests uz Jasmuižu, iepriekš ik baļķi iezīmējot un sanumurējot. 1975. gada 30. maijā ceplis tiek atvērts apmeklētājiem.

Tomēr gadu nasta bija stipri skārusi vēsturisko ēku un 90. gadu nogalē tika pieņemts lēmums cepli rekonstruēt. 1998. gada jūlijā tika nodibināts sabiedriskais fonds „Jasmuiža”. Par tā pirmajiem biedriem kļuva Aizkalnes pagasta padome un Preiļu rajona padome, Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzeja toreizējais direktors Ivars Zukulis, kinorežisors Jānis Streičs, mākslinieks Jāzeps Pīgoznis, LR Saeimas deputāte Anta Rugāte, keramiķis Pēteris Ušpelis un Raiņa muzeja „Jasmuiža” darbinieki. Klātesošie parakstīja „Svinīgi svarīgu apsolījumu”, ka darīs visu iespējamo, kā arī neiespējamo, lai 1999. gada Pēteros atklātu slavenā podnieka rekonstruēto cepli. Solījums tika pildīts, un 1999. gada 2. jūlijā atjaunotajā darbnīcā notika cepļa kurināšana, 3. jūlijā – cepļa atvēršana un svinīga atklāšana.

Reklāma
Reklāma

No šī brīža Andreja Paulāna cepļa kurināšana kļuvusi par tradīciju un notiek ik vasaru.

 

Ieejas maksa cepļa atvēršanas pasākumā – Ls 1,00


Tuvāka informācija pa tālr. 29487589;

e-pasts: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv,

kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv