Kokneses tuvumā jeb "Mana mīlestība – zaļā krāsa"

Jāņa Akuratera muzejā, O. Vācieša ielā 6a, atvērta izstāde „KOKNESES TUVUMĀ jeb „mana mīlestība – zaļā krāsa””. Turpinot Jāņa Akuratera muzeja izstāžu tradīciju (Oskara Kalēja, Oļģerta Saldava, Jāņa Jaunsudrabiņa darbu izstādes), kurās muzejs tiecies apzināt Akurateru ģimenes kolekcijā esošo mākslas darbu nozīmi dzejnieka daiļradē, izstāde Akuratera mājas Gaišajā salonā veltīta Konrādam Ubānam, kuram 2013. gada 31. decembrī – 120. dzimšanas diena.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Akurateru ģimenes kolekcijā ir četras Konrāda Ubāna gleznas: „Jāņa Akuratera portrets” (1917), „Aleja” (1929), „Birznieki” (b. g.) un „Kokneses ainava” (1929). Izstādē apskatāmas arī mākslinieka gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, Kuldīgas novada muzeja kolekcijas, Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas un privātkolekcijas.

 

Jāņa Akuratera ģimenei dāvināto gleznu tematika precīzi raksturo Akuratera ģimenes un Konrāda Ubāna draudzīgās attiecības un kopīgās intereses.

Ar Konrādu Ubānu Akuraters tuvāk iepazīstas strēlnieku vienībā Pirmā pasaules kara laikā. Konrāda Ubāna gleznotais Jāņa Akuratera portrets strēlnieku formas tērpā ir šī laika liecinieks. Arī pēc kara turpinās dzejnieka un mākslinieka draudzība. Konrāds Ubāns viesojas gan Akurateru dzīvoklī Rīgā, gan Marijas Akurateres lauku mājās Birzniekos, savukārt Akuratera ģimene ir bieži viesi Ubāna vasaras mājās Koknesē.

 

Konrāds Ubāns tiek uzskatīts par izcilu ainavistu, intīmas noskaņu ainavas meistaru un izsmalcinātu koloristu. Gleznojis arī portretus, klusās dabas, aktus, darbojies grafikā, tēlniecībā, keramikā. Ainavu glezniecībā var izcelt trīs Konrāda Ubāna īpašās tēmas – tās ir Kokneses ainavas, Pārdaugavas ainavas un Francijas ainavas.

 

Reklāma
Reklāma

Iedvesmojoties no gleznām, kas ir Akurateru ģimenes kolekcijā, nelielajā mākslinieka jubilejas izstādē izcelta tieši Kokneses tēma. Kokneses un tai tuvās apkārtnes, Daugavas ainavas bija pazīstamas un īpaši tuvas Akurateru ģimenei – ceļš no Rīgas uz Marijas Akurateres mājām Birzniekiem veda caur Koknesi, bet no Birzniekiem 10 km attālais Staburags bija svētdienu pastaigu galamērķis. Konrāds Ubāns vairākkārt gleznojis Daugavas senleju, Pērses upi, Pērses gravu, Pērses ūdenskritumu, tādējādi neviļus dokumentējot ainavas, kas šobrīd vairs dabā nav redzamas.

 

Izstāde būs atvērta līdz 31. jūlijam.

Tuvāka informācija pa tālruni 67619934 vai e-pastu akuraters@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv un http://www.akurateramuzejs.lv