Jāņa Akuratera muzeja viesizrādes 5. Rūdolfa Blaumaņa teātra festivālā Valmierā

25. un 26. martā Jāņa Akuratera muzejs ar izrādi/akciju UZSPĒLĒSIM BLAUMANI MELNAJĀ KABINETĀ! viesosies 5. Rūdolfa Blaumaņa teātra festivālā Valmierā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

25. martā plkst. 12.00 un 16.00 izrāde/akcija INDRĀNI CAUR ADATAS ACI,
26. martā plkst. 12.00 un 16.00 izrāde/akcija NĀVES ĒNĀ – PSIHOANALĪTISKA DARBĪBAS SKICE AR/UZ LEDUSGABALA.
Seansus vada Spēles Maģistrs Viktors Jansons.

Izrādes notiks Valmieras muzeja Izstāžu namā, Bruņinieku ielā 3.
Biļetes cena: LVL 2,00.
Vietu skaits ierobežots! Vietu rezervācija pa tālr. 26703293.

Izrādes/akcijas UZSPĒLĒSIM BLAUMANI MELNAJĀ KABINETĀ! veidotāji:
Scenārijs un telpas ideja – Viktors Jansons
Telpas dizains, plakāts, buklets – Some 1
Spēles Maģistra asistente un programmas kuratore – Maira Valtere

Izrādes/akcijas INDRĀNI CAUR ADATAS ACI pirmizrāde notika Jāņa Akuratera muzejā 2010. gada 10. novembrī.
Vai mēs pazīstam, zinām, kas ir Blaumanis? Šādu jautājumu uzdod režisors un scenogrāfs Viktors Jansons savā akcijā „Indrāni caur adatas aci” un komentē:
„Blaumanis ir jāskata caur Šekspīru, Čehovu un Beketu viņu lieluma un nozīmes kontekstā. Pasaule atšķirībā no Šekspīra, Čehova, Beketa par Blaumani nav dzirdējusi neko vai tikpat kā neko. Bet tā ir mūsu vaina, ka mēs vēl līdz šim neesam pratuši viņu iznest un parādīt pasaulei. Blaumanis ir tikpat liels un nozīmīgs savā dramaturģijā, dramatiskajās novelēs, kā trīs nosauktie pasaules dramaturģijas ģēniji. Piemēram, Blaumaņa luga „Indrāni” ar savu dramatismu, superreālismu, formas pilnību, cilvēcisko nežēlību, kas robežojas ar absurdu... Arī citi viņa darbi ir nozīmīgi savas formas un satura, laika un telpas, detaļu, tēlu sistēmas izveidē un ietver sevī gan pirms 400 gadiem Šekspīra būvēto cilvēka visaptverošo traģēdiju dimensijas, gan sava laikmeta autora Čehova zemtekstu dziļumu un traģisko, bezcerīgo atmosfēru, gan daudz jaunākā Beketa absurdo pasaules redzējumu.”
Spēlē „Indrāni caur adatas aci” visi vienlaikus ir gan skatītāji, gan darbojošās personas. Spēles Maģistrs Melnajā kabinetā pie sarkanā galda inscenē lugas „Indrāni” tiesas procesu. Tiek veidota savdabīga monoizrāde bez personām, kuras darbojas lugā, bez autorteksta. To aizvieto Spēles Maģistra vēstījums. Izmantojot Blaumaņa „nežēlīgā teātra” antropoloģisko mehānismu un atsauces uz Šekspīra dramaturģiju un Bībeles tekstiem, lugas notikumi tiek izspēlēti ar tajā minētajiem priekšmetiem un lugas autora iekodētām semiotiskām zīmēm.
Seansa ilgums 1 stunda un 53 minūtes.

Izrāde/akcija NĀVES ĒNĀ – PSIHOANALĪTISKA DARBĪBAS SKICE AR/UZ LEDUSGABALA savu pirmizrādi piedzīvoja Jāņa Akuratera muzejā 2010. gada 20. oktobrī.
Rūdolfa Blaumaņa novelē „Nāves ēnā” iekodēts iznīcības apokaliptiskais redzējums, kur darbība risinās uz absolūti ģeniāli atrisinātas skatuves plaknes telpas tukšumā, miglā, tumsā, uz kūstoša, lūstoša ledus gabala, kas šūpojas jūras viļņos...
Arī spēles seansā „Nāves ēnā – psihoanalītiska darbības skice ar/uz ledusgabala” skatītāju nav – visi ir skatītāji un darbojošās personas vienlaicīgi. Un ir Spēles Maģistrs, kas vada norisi tukšā telpā – Melnajā kabinetā.
Viens no spēles paņēmieniem ir likt nolasīt Blaumaņa iekodētās zīmes un zīmju sistēmas, otrs – dot iespēju skatītājiem iejusties Blaumaņa izveidotajā dramaturģiskās spēles situācijā, izmantojot gan iztēli, gan visu savu ķermeni kā antropoloģisku mehānismu.
Seansa ilgums 1 stunda 47 minūtes.

Tuvāka informācija pa tālruni 67619934 vai e-pastu akuraters@memorialiemuzeji.lv, kā arī

http://www.memorialiemuzeji.lv un

http://www.akurateramuzejs.lv

Reklāma
Reklāma