Zviedru filmu nedēļa kinoteātrī "Splendid Palace" līdz 27. maijam

No 21. līdz 27. maijam Zviedrijas vēstniecība Rīgā sadarbībā ar kinoteātri „Splendid Palace” (Elizabetes iela 61) organizē zviedru filmu nedēļu.

Kadrs no drāmas Mis Kiki.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no drāmas "Mis Kiki".

Zviedru filmu nedēļa tiks atklāta ar kinokritiķa Normunda Naumaņa lekciju par Līsas Olīnas filmu „Simons un ozoli”, kas ir episks stāsts par divu ģimeņu draudzību un kopā savīto likteni Zviedrijas pilsētā Gēteborgā pagājušā gadsimta 40-tajos un 50-tajos gados. Vēl tiks demonstrētas filmas „Tūkstoškārt stiprāka”, „Mis Kiki”, „Vienvirziena biļete uz Antibu”, „Vientiesis Simons”, „Sebbe” un „Trokšņa skaņa”.
Zviedru filmu nedēļu noslēgs dokumentālā filma „Bergmana sala”, kas stāsta par leģendāro zviedru režisoru Ingmaru Bergmanu 88 gadu vecumā, no kuriem vairāk nekā 60 gadus viņš ir pavadījis, veidojot filmas. Skatītāji tiek iepazīstināti ar izcilā režisora mājvietu mistiskajā un izolētajā Fores salā. I. Bergmans kopā ar dokumentālās filmas režisori Mariju Nirerodu atskatās uz savu dzīvi un garo karjeru kino, teātrī un televīzijā. „Bergmana salā” ietvertas leģendāru filmu slavenākās epizodes un atklāta unikāla aizkadra informācija no I. Bergmana privātā arhīva.

ZVIEDRU FILMU NEDĒĻAS PROGRAMMA
21.maijs 19:00
Zviedru kino nedēļas atklāšanas. Normunda Naumaņa lekcija.
Filma „Simons un ozoli” (Simon och ekarna, 2011)

22. maijs 17:00
Tūkstoškārt stiprāka (Tusen gånger starkare, 2010)
19:00
Mis Kiki (Miss Kicki, 2010)

23. maijs 17:00
Vienvirziena biļete uz Antibu  (En enkel till Antibes, 2011)
19:00
Vientiesis Simons (I rymden finns inga känslor, 2010)

24. maijā 17:00
Mis Kiki (Miss Kicki, 2010)
19:00
Sebbe (Sebbe, 2010)

25. maijā 17:00
Vientiesis Simons ( I rymden finns inga känslor, 2010)
19:00
Vienvirziena biļete uz Antibu (En enkel till Antibes, 2011)

26. maijs 16:30
Simons un ozoli (Simon och ekarna, 2011)
19:00
Trokšņa skaņa (Sound of Noise, 2010)

27. maijā 15:30
Sebbe (Sebbe, 2010)
17:00
Zviedru filmu nedēļas noslēgums. Filma „Bergmaņa sala” (2004)

Simons un ozoli (Simon och ekarna, 2011)
Režisore: Līsa Olīna. Scenārija autori: Linda Āronsone, Mārnijs Bloks
Galvenajās lomās: Bils Skārsgords, Helēna Šoholma, Stefans Godike.
Episks vēstījums par divu ģimeņu draudzību un kopā savīto likteni Zviedrijas pilsētā Gēteborgā pagājušā gadsimta 40-tajos un 50-tajos gados. Stāsts atklājas no Simona Laršona skatpunkta pēc tam, kad viņš atklājis, ka ir adoptēts bērns, kura tēvs patiesībā ir Vācijas ebrejs. Beidzoties Otrajam pasaules karam, Simons dodas ceļā, lai izpētītu savas patiesās saknes – mistiskā ceļojumā uz cilvēciskās esamības slēptāko noslēpumu atklāsmi. Filma uzņemta pēc zviedru autores Mariannes Fredriksones populārā romāna.

Tūkstoškārt stiprāka (Tusen gånger starkare, 2010)
Drāma Garums: 85 min
Režisors: Pēters Šilds, Scenārijs: Kristīna Herstrēma (romāna autore)
Galvenajās lomās: Katarīna Kohena, Jalmars Ekstrēms, Stēns Elfstrēms
Filma veidota pēc Kristīnas Herstrēmas tāda paša nosaukuma bestsellera. Ikvienā skolā tiek atražota sabiedrības sociālā struktūra, kur teikšana un vara ir stilīgajiem un populārajiem, kamēr nūģiem un klusajiem jāstāv maliņā. Signei ir 15 gadu, viņa ir gudra un talantīga, taču ļoti kautrīga un samierinājusies ar mūžīgā autsaidera lomu. Ta arī viss turpinās, līdz pie apvāršņa parādās kāda jauna meitene, kuras atnākšana izmaina ierasto kārtību. Signe pamazām atbrīvojas no kautrības un atklāj, ka patiesībā ir tūkstošreiz spēcīgāka.

Mis Kiki (Miss Kicki, 2010)
Drāma Garums: 88 min
Režisors: Hokans Liu, Scenārija autors: Aleksis Haridi
Galvenajās lomās: Pernilla Auguste, Ludvigs Palmels, He Huangs
Pēc vairākiem gadiem ārzemēs Kiki atgriežas dzimtajā Zviedrijā. Viņas 17-gadīgo dēlu uzaudzinājusi bērna vecmāmiņa, un viņš ir no mātes ļoti atsvešinājies. Mēģinot atkal satuvināties ar dēlu, Kiki ielūdz puisi pievienoties brīvdienu braucienā uz Taizemi. Ir arī slepens plāniņš: Taipejā mīt taizemiešu biznesmenis, kuru ar Kiki saista interneta romāniņš.

Vienvirziena biļete uz Antibu (En enkel till Antibes, 2011)
Drāma Garums: 105 min
Režisors un scenārija autors: Ričards Hoberts
Galvenajās lomās : Svens-Bertils Taube, Rebeka Fregusone, Dans Ekborgs
Kas notiek, kad pusaklais atraitnis Džordžs (Svens-Bertils Taube) uzzina, ka viņa bērni (Mālina Morgana, Dans Ekborgs) izstrādājuši meistarīgu plānu, kā vēl pirms tēva nāves tikt klāt viņa īpašumiem.

Vientiesis Simons (I rymden finns inga känslor, 2010)
Komēdija Garums: 85 min
Režisors: Andreass Ēmans. Scenārija autori: Jonatans Šobergs, Andreass Ēmans.
Galvenajās lomās: Bils Skarsgords, Martins Valstrēms, Cecīlija Forša.
Kad Semu pamet  mīļotā meitene, viņš ieslīgst dziļā depresijā. Lai brāli uzmundrinātu un dzīve atgrieztos vecajās sliedēs, Simons, kas nav gluži kā visi citi, nolemj doties sameklēt savam brālim jaunu draudzeni, kas šoreiz būtu ideāla. Pamazām Simons, kas dzīvo ar Aspergera sindromu, apjauš, ka meklējumi būs grūtāki nekā sākuma likās.

Sebbe (Sebbe, 2010)
Drāma Garums: 80 min
Režisors un scenārija autors: Babaks Najafi
Galvenajās lomās: Sebastjans Hjorts af Ornēss, Kenijs Volbrinks, Ēva Melandere
Sebbe ir piecpadsmitgadus vecs pusaudzis, kas kopā ar mammu dzīvo pārlieku šaurā dzīvoklītī. Viņs cenšas būt labs. Viņs nekad nesit pretī. Sebbe mīl savu mammu, jo citādi nevar. Viņs aizbēg uz izgāztuvi, kur atklāj, ka beigtas lietas viņa rokās atdzīvojas. Viņam ir spējas radīt. Te viņs ir brīvs, taču vientuļš. Pamazām viņa pasaule arvien sašaurinās un viņs pats arvien vairāk no visa atsvešinās, līdz kādudien viņs jau ir pilnīgi izolējies no sabiedrības / no visiem, izņemot mammu. Kad mamma viņu pieviļ, viss cits zaudē jēgu.  

Trokšņa skaņa (Sound of Noise, 2010)
Komēdija Garums: 102 min
Režisori: Ūla Simonsons, Johanness Šērne Nilsons
Scenārija autors: Johanness Šērne Nilsons
Galvenajās lomās: Bengts Nilsons, Sanna Pērsone, Magnuss Borjesons
Darbība norisinās ap policijas darbinieku Amadeju Varnerbringu, izcilas mūziķu dzimtas nemuzikālu atvasi, kas dzen pēdas sešiem partizāniem perkusionistiem, kuru anarhiskās publiskās uzstāšanās terorizē visu pilsētu. Bundzinieku izpildītā mūzika ir avangardiska un skaņdarbu nosaukumi šokējoši. Filmā šie seši neparastie bundzinieki par mūzikas instrumentiem izmanto mēbeles un interjeru kādas stilizētas pilsētas iestādēs un kultūras objektos. Apvienojot izklaidējošus stāstus par katru no uzjautrinošajiem muzikantiem un viņu pretstatu, mūzikas nīdēju policistu Varnerbringu, filma ir īstens baudījums acīm un ausīm pēc ikdienas dzīves vienmuļajām, ierastajām  skaņām.

Bergmaņa sala (2004)
Režisore: Marija Nireroda
Dokumentāla filma "Bergmana sala" stāsta par Ingmaru Bergmanu 88 gadu vecumā, no kuriem vairāk nekā 60 gadus viņš ir pavadījis, veidojot filmas. Skatītāji tiek iepazīstināti ar izcilā režisora mājvietu mistiskajā un izolētajā Fores salā. Bergmans kopā ar filmas režisori Nirerodu atskatās uz savu dzīvi un garo karjeru kino, teātrī un televīzijā. "Bergmana salā" ietvertas leģendāru filmu slavenākās epizodes un atklāta unikāla aizkadra informācija no Bergmana privātā arhīva.

Ieeja:Uz festivāla atklāšanu un noslēgumu (21.05, 27.05.) ieeja 3.00 Ls
Pārējās dienās: 2.00 Ls
Vairāk informācijas:
www.splendidpalace.lv

Reklāma
Reklāma