Četru muzeju akcija/ceļojums "Piecas BUČAS”

28. aprīlī četri memoriālie muzeji Rīgā piedāvā akciju/ceļojumu „Piecas BUČAS”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Plkst. 12.00 „Piecas savādības Aleksandra Čaka dzīvē” Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī–muzejā, Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14

Plkst. 13.00 „Piecas mākslinieku bučas” Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26

Plkst. 13.45 „Martas piecas grāmatas jeb jaunkundze no Zaļās skolas” Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Brīvības ielā 38, dz. 4

Plkst. 14.30 „ceļojuma sānsolis” „Pieci stāvi un krogs” – bijušā Benjamiņu nama apmeklējums

Plkst. 15.30 „Pieci grāmatu skapja stāsti par draudzību, mīlestību un dievišķīgo vieglprātību” Jāņa Akuratera muzejā, O. Vācieša ielā 6a

Akcijā par dzejnieku, rakstnieku un mākslinieku mīlas spēlēm un bohēmas notikumiem stāsta muzeju darbinieces un aktieris Egils Melbārdis.

Akcijas apmeklētājiem ieeja muzejos bez maksas.

Akcijas/ceļojuma nosaukumā ietverto abreviatūru BUČAS veido tajā iesaistīto muzeju bijušo saimnieku uzvārdu pirmie burti: Beļcova, Upīts, Čaks, Akuraters, Suta.
28. aprīļa pasākums „Piecas BUČAS” iecerēts kā interaktīva pastaiga pa četriem muzejiem Mākslas dienu laikā.

„Piecas BUČAS” būs turpinājums jau četrus gadus notikušajām akcijām. Akciju „ČAU, ziema!” (2008. gada Ziemassvētku gaidīšanas laikā) un „ČAU, bohēma!” (2009. un 2010. gada aprīlī Mākslas dienu laikā) īstenošanā apvienojās trīs Latvijas memoriālie muzeji – Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis–muzejs, Jāņa Akuratera muzejs un Andreja Upīša memoriālais muzejs. Akciju nosaukumos ietverto no itāliešiem aizgūto sveicienu veidoja rakstnieku uzvārdu (Čaks, Akuraters, Upīts) pirmie burti. 2011. gadā trīs iepriekš minētajiem sadarbības partneriem pievienojās Latvijas jaunākais memoriālais muzejs – Aleksandras Beļcovas un Romana Sutas muzejs – un tapa akcija „Bohēmas BUČAS”.

Šogad akcijas uzmanības centrā būs piecas personības un skaitlis „pieci”, bet pasākuma norises un noskaņas iedvesmas avots – Jāņa Akuratera dzejas rindas:
Ir vieglprātība dievišķīgā
Tik vienīgā virs zemes vairs…

Akcijas/ceļojuma sākums plkst. 12.00 Aleksandra Čaka dzīvoklī–muzejā – „Piecas savādības Aleksandra Čaka dzīvē”. Ir tikai daži dzejnieki latviešu literatūrā, par kuriem mēs zinām vairāk leģendu un mazāk patiesību. Aleksandrs Čaks ir viens no viņiem. Dzejnieka neilgajā mūžā ir bijušas vairākas savādības, par kurām vēl joprojām tauta runā, un literatūrzinātnieki ar to atšķetināšanu nav tikuši galā. Nelielas savādības krāšņo cilvēku, padara viņu nedaudz noslēpumainu un ziņkāri raisošu, tādēļ arī par Čaku līdz pat mūsdienām klīst leģendas, kuru ticamības pakāpi nav iespējams noteikt. Šoreiz runāsim par piecām savādībām saistībā ar Aleksandra Čaka dzīvi.

Ceļojums turpināsies Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā plkst. 13.00 – „Piecas mākslinieku bučas” jeb pieci brīnišķīgi, mazāk zināmi abu mākslinieku radīti mākslas darbi, kurus iepazīstot, būs iespēja uzzināt ko vairāk arī par Aleksandras un Romana mīlas stāstu un tā trīsstūriem vai pat četrstūriem, ballēšanos starpkaru laika Latvijā, bohēmiskajiem ārvalstu ceļojumiem un citām interesantām lietām.

Tālākais ceļš vedīs uz Andreja Upīša memoriālo muzeju, kur 13.45 – „Martas piecas grāmatas jeb jaunkundze no Zaļās skolas”. Pirms 35 gadiem Andreja Upīša muzejs saņēma dāvinājumu no skolotājas Olgas Ziemeles – piecas, skaisti iesietas grāmatas vācu valodā, kuras viņa bija atradusi makulatūras kaudzē skolas pagalmā... Grāmatu titullapā bija iespiests ovāls zīmodziņš, kas norādīja īpašnieces vārdu – Marta Rink, bet izdevumu lapās – piezīmes un pasvītrojumi. Kas bija Marta Rink? Pirms 110 gadiem 1902. gada 13. aprīlī „Pēterburgas Avīžu” Literāriskajā pielikumā publicēts Andreja Upīša dzejolis Pavasara dziesmas, Martai Rink jaunkundzei dāvinātas. Šis dzejojums nav atrodams Andreja Upīša vienīgajā dzejoļu krājumā „Mazas dramas”, kas izdots 1911. gadā. Kāpēc? Par to uzzināsim muzejā…

Kā ceļojuma „sānsolis” iecerēts bijušā Benjamiņu nama apmeklējums plkst. 14.30 – „Pieci stāvi un krogs”.

Un tad ar speciāli akcijai iznomātu autobusu sekos brauciens uz ceļojuma noslēguma vietu – Jāņa Akuratera muzeju Torņakalnā, kur plkst. 15.30 –„Pieci grāmatu skapja stāsti par draudzību, mīlestību un dievišķīgo vieglprātību”. Tie būs nostāsti, kas saistīti ar piecām grāmatām Jāņa Akuratera bibliotēkā, kā arī ar dažiem muzeja jaunieguvumiem, kuri leģendas turpina un papildina – Neatrastā un Tanheizers, Elfrīda Dišlere un Zemes zīmes, Skūpsts un Les Paradis artificiels, Dzejas princis un mirusī vasara… un arī kāds dzejoļu krājums „PIECI”.

Tuvāka informācija:
Jāņa Akuratera muzejs – 26703293 (Maira Valtere), 29451112 (Ruta Cimdiņa), akuraters@memorialiemuzeji.lv
Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis–muzejs – 67105942 (Antra Medne), Antra.Medne@riga.lv
Andreja Upīša memoriālais muzejs – 67289767 (Inese Kaire), upits@memorialiemuzeji.lv
Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs – 67288800 (Baiba Vanaga), Baiba.Vanaga@lnmm.lv

Reklāma
Reklāma