Piedalies lugas "Indrāni" tiesas procesā!

No 29. septembra līdz 12. oktobrim Jāņa Akuratera muzejā, Torņakalnā, O. Vācieša ielā 6a norisināsies programmas/akcijas „Uzspēlēsim Blaumani jeb Blaumanis Akuratera atvilktnē” trešā sezona – INDRĀNI CAUR ADATAS ACI.

Spēles seansos VISI vienlaikus ir skatītāji un darbojošās personas. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Spēles seansos VISI vienlaikus ir skatītāji un darbojošās personas. Publicitātes foto.

Seansus vadīs Spēles Maģistrs, režisors un scenogrāfs Viktors Jansons.

Šoreiz programmas norises laikā plānoti arī trīs seansi krievu valodā.

Un īpašs notikums – 5. oktobrī plkst. 15.00 seanss/monoizrāde notiks Starptautiskā monoizrāžu festivāla „Zvaigzne 2011” ietvaros!

Jāņa Akuratera muzeja tradīcija ir veidot izstādes un akcijas par cilvēkiem, kas bija būtiski dzejniekam – Jānis Jaunsudrabiņš, Edvarts Virza, Jānis Ziemeļnieks, Henriks Ibsens, Knuts Hamsuns u.c. Viens no īpašiem cilvēkiem Akuratera dzīvē bija Rūdolfs Blaumanis. Dzejnieku saistīja Blaumaņa drāmas un noveles. Sava rakstāmgalda atvilktnē kā īpašu relikviju viņš visu mūžu glabāja Rūdolfa Blaumaņa vēstules.

Programma/akcija „Uzspēlēsim Blaumani jeb Blaumanis Akuratera atvilktnē” tika iecerēta, lai meklētu paralēles un krustpunktus, literārās, mākslinieciskās un bībeliskās līdzības Blaumaņa darbos un pasaules izcilāko dramaturgu Viljama Šekspīra, Antona Čehova, Semjuela Beketa daiļradē, lai veidotu padziļinātu izpratni par Blaumaņa lugu un noveļu nozīmīgumu pasaules literatūras kontekstā.

Spēles seansos VISI vienlaikus ir skatītāji un darbojošās personas. Un ir Spēles Maģistrs, kurš Melnajā kabinetā pie sarkana galda inscenē lugas „Indrāni” tiesas procesu. Tiek veidota savdabīga monoizrāde, kurā nepiedalās lugā darbojošās personas, nav autorteksta. To aizvieto Spēles Maģistra vēstījums/komentārs. Izmantojot Blaumaņa „nežēlīgā teātra” antropoloģisko mehānismu un atsauces uz Šekspīra dramaturģiju un Bībeles tekstiem, lugas notikumi tiek izspēlēti ar tajā minēto priekšmetu un Blaumaņa iekodēto semiotisko zīmju palīdzību.

Programmas mērķauditorija – skolēni, studenti, ikviens interesents.

Seansu INDRĀNI CAUR ADATAS ACI norises laiks:
29. septembrī plkst. 12.00 (latviešu valodā)
30. septembrī plkst. 12.00 (krievu valodā)
4. oktobrī plkst. 18.00 (krievu valodā)
5. oktobrī plkst. 15.00 monoizrāde „Indrāni caur adatas aci” (krievu valodā)
6. oktobrī plkst. 13.00 un 15.30 (latviešu valodā)
7. oktobrī plkst. 12.00 (latviešu valodā)
11. oktobrī plkst. 11.00 (latviešu valodā)
12. oktobrī plkst. 18.00 (latviešu valodā)

Lai pilnvērtīgi piedalītos Spēles Maģistra vadītajos seansos, lūgums iepriekš izlasīt Rūdolfa Blaumaņa darbus „Indrāni” un „Pazudušais dēls”.

Ieejas maksa: Ls 3,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1,00
Pedagogam, kurš atvedis grupu, ieeja bez maksas.

Seansa ilgums: 1h 53min

Iepriekšēja pieteikšanās un biļešu rezervēšana uz seansiem pa tālruni 26703293 (Maira Valtere, programmas kuratore) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv vai akuratera.muz@inbox.lv


Akcijas veidotāji
Scenārijs un telpas ideja – Viktors Jansons
Telpas dizains, plakāts, buklets – Some 1
Programmas kuratore – Maira Valtere

Programma 2010. gadā izveidota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.
 

Reklāma
Reklāma