Vasarsvētki Turaidas muižā 12.jūnijā

Turaidas muzejrezervātā 12. jūnijā muižas saimnieciskā centra ainaviskajā vidē tiks svinēti Vasarsvētki. Kristīgās baznīcas kalendārā Vasarsvētki līdzās Ziemassvētkiem un Lieldienām ieņem īpaši svarīgu vietu. Tos sauc arī par Svētā Gara atnākšanas dienu, bet tautā tos iecienījuši svinēt arī, pušķojot mājas ar bērzu meijām un braucot ciemoties un baudot kultūras pasākumus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Turaidas muižas vidē, jau no dabas izpušķotā un ziedošā, Vasarsvētkos notiks brīvdabas koncerti un zaļumballes stunda, būs iespēja vērot Krimuldas amatierteātra lustīgo tautas izrādi „Īsa pamācība mīlēšanā”, kā arī kopīgi gatavot un baudīt, no Turaidas dīķiem pašu izzvejoto zivju zupu un vitamīniem bagāto uz ugunskura vārīto rabarberu zapti. Kā jau  Vasarsvētkos, notiks arī svētkiem veltīts dievkalpojums Turaidas baznīcā, pēc tā savos atmiņu stāstos par Vasarsvētku svinēšanas tradīcijām dalīsies vietējie iedzīvotāji. Sekojot senajām tradīcijām neizpaliks arī amatnieku bazārs un loterija. Bērniem paredzētas ripas sišanas sacensības, spēle „Gorodki”  un citas aktīvas izklaides.

 

Svētku programma

11.00 – 12.30 - Vasarsvētku dievkalpojums Turaidas baznīcā. Mācītājs Didzis Seržāns.

12.30 – 18.00 – Amatnieku izrīcības, vietējo novadu biedrību izstādes un izrādīšanās, bazārs un loterija, muzejrezervāta krājuma izstādes muižas saimnieciskajā centrā, zivju makšķerēšana un zupas vārīšana, rabarberu zaptes vārīšana un pankūku cepšana.

Reklāma
Reklāma

13.00 – 14.00 - Hāgenskalna muzikantu koncerts pie muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas.

14.00 – 15.30 - Krimuldas amatierteātra izrāde „Īsa pamācība mīlēšanā”. Režisore Zane Zīle.

15.30  – 16.30 – Pēcpusdienas zaļumballes stunda. Spēlē Hāgenskalna muzikanti.

17.00 – 18.00 – Mākslu skolas „Baltais Flīģelis” rīkotais koncerts un performance „Latviskais piesitiens”. Piedalās profesionāli mūziķi - Dzintra Erliha, Liene Circene, kapella, Sigudas Mākslu skolas audzēkņi un pedagogi. Pasākumu kuplinās deju priekšnesumi, izstāde un  rotaļas.