Kaktusu izstāde Dabas muzejā

No 25. līdz 29. maijam Latvijas Dabas muzejā būs skatāma izstāde „Kaktusi un citi sukulenti”, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Kaktusu un citu sukulentu audzētāju biedrību.

Latvijas Dabas muzejā izstāde „Kaktusi un citi sukulenti”

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijas Dabas muzejā izstāde „Kaktusi un citi sukulenti”

 

Izstādē būs aplūkojami gan kaktusi, kuri dabā aug uz zemes sausos tuksnešos un pustuksnešos, kam ir resni, ribaini stumbri un daudzveidīgi ērkšķi, gan tropu mežu kaktusi – epifīti – kuri aug tropu lietus mežos uz koku stumbriem. Kopumā būs apskatāmi aptuveni 500 sugu kaktusi un citi sukulenti no privātkolekcijām Latvijā. Apmeklētāju apskatei tiks izlikti arī patiesi unikāli eksemplāri no Latvijas kaktusu kolekcionāru „zelta fonda”. 

 

Kaktusus izmanto kā dekoratīvos augus, to formas, izmēra, krāsas un faktūras neparastās dažādības dēļ. Taču tas nav vienīgais kaktusu pielietojums, no tiem iegūst šķiedru tekstilrūpniecības vajadzībām, tos var lietot arī medicīnā un pat pārtikā. Opuntia ficus-indica ir pilnvērtīgs pārtikas produkts un joprojām ir viens no meksikāņu iecienītajiem ēdamajiem augiem. Tā saldenos, sulīgos sarkanas, oranžas, dzeltenas krāsa augļus un to kātus ēd svaigus, marinētus, ceptus un citādi pagatavotus. 

 

Kaktusu audzētāju biedrības darbības mērķis ir apvienot Latvijas kaktusu un citu sukulentu audzētājus, kolekcionārus un iepazīstināt ar saviem dārgumiem interesentus. Tādēļ izstādes laikā ikviens aicināts konsultēties ar speciālistiem, uzklausīt to padomus, vērot kaktusu pārstādīšanas demonstrējumu, noklausīties lekcijas, kā arī izmantot iespēju interesantos augus iegādāties. 

 

Reklāma
Reklāma

28.05. plkst. 12:00 kaktusu pārstādīšanas prasmju demonstrējums

28.05. plkst. 13:00 lekcija „Astrofīti kultivari” (kaktusi - zvaigznes)

29.05. plkst. 12:00 lekcija „ „Dzīvo akmeņu” audzēšana”

 

Izstādes atklāšana 25. maijā plkst. 12:00 muzeja otrā stāva izstāžu zālē.

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!