Līdz 15. augustam gleznu izstāde "Rosa reita"

No 14. maija līdz 15. augustam Raiņa muzejā Jasmuiža Preiļu novada Aizkalnē būs skatāma jaunā mākslinieka Aivja Pīzeļa gleznu izstāde ROSA REITA (rīta rasa). Izstādes atklāšana – Muzeju nakts 2011 ietvaros 14. maijā plkst. 21.30.

Foto: Rudens Ančupānos

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Rudens Ančupānos

„Viņa promcēlās no rīta un slēpās no dienas, lai pa nakti atpakaļ nāktu. Rosa Reita. Uzkrita kā rīta rasa – skaista un vienreizēja, tāda, ko nevar paturēt, ko nevar pieradināt, vien iemūžināt gleznās.
Par to arī ir šī izstāde – par neaizmirstamiem mirkļiem, kas notverti sajūtās, par to, ka viss labais un skaistais reiz paiet...
Mākslas spēks slēpjas spējā laicīgo padarīt mūžīgu. Manuprāt, kamēr vien cilvēkam ir stabilas pamatvērtības, viņš var turēties pretī visiem dzīves vējiem. Runājot par savu gleznu tēmām, es kā pamatvērtību uzsveru Latgales dabu un cilvēkus. Draugi man bieži prasa, kā gan man neapnīkot visu laiku gleznot, es savukārt nesaprotu, kā tas būtu iespējams – apkārt redzu tik daudz fascinējošu lietu. Daba un cilvēki taču ir tik mainīgi un krāšņi savās izpausmēs.

Reklāma
Reklāma


Izstādes darbi lielākoties tapuši pēdējo divu gadu laikā. Gleznojot aizmirstas laikmeta prasības pēc konceptuālisma, jo gleznošana ir atdošanās iekšējām sajūtām. Manuprāt, daudzi mūsdienu darbi ir pārsātināti ar pārgudrām idejām, kuras apkārtējie cilvēki nevar izprast. Savukārt man ir svarīgi, lai gleznas skatītāju piesaistītu ar savu ekspresiju un individualitāti. Darbā ir būtiski paust savu attieksmi, te nevar būt bezkaislīga vienaldzība.
Lietus nolīst, saule dara sausu; šūpoles nebeidzami var virzīties šurpu turpu; sniegs nozūd, ir pavasaris; drūp mūri ēkām vecām; lapas krāsojas rudenī un krīt, ziedi novīst, cacas krāsojas, bet tik un tā kļūst vecas. Viss ir laicīgs, bet viss ir īsts – brīdī, kad saproti, kad dzīvo, nevis eksistē!” – tā mākslinieks Aivis Pīzelis.

Aivis Pīzelis, dzimis 1988. gada 14. decembrī Preiļos. 2009. gadā beidzis Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Vizuāli plastiskās mākslas izglītības programmu. Pašlaik studē Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē Glezniecības nodaļas 2. kursā.

Radošā darbība:
2007. gadā – grupas izstāde „Ķiršu dārzs” Balvos
2008. gadā – plenēra darbu izstāde Stāmerienā, grupas izstāde „Rudens 2008” Rēzeknē, zīmējumu personālizstāde „Pārdomu brīdis” RMDV Rēzeknē
2009. gadā – gleznu personālizstāde RMDV Rēzeknē, grupas izstāde „Rudens 2009” Rēzeknē, piedalīšanās Starptautiskajā plenērā „Preiļi. Rudens 2009” Preiļos
2010. gadā – gleznu personālizstāde „Re-Starts” Preiļos un Rēzeknē, piedalīšanās Starptautiskajā plenērā „Domas lidojums” Rēzeknē, grupas izstāde „Es gribu ar tevi parunāt” Rēzeknē, grupas izstāde „Ilgas pēc pavasara” Ludzas novadpētniecības muzejā, plenēra darbu izstāde „Ceļš uz jūru” Mazirbē, gleznu personālizstāde „Princeses Martas krasts” Preiļos
2011. gadā – grupas izstāde „Starpdimensijas” Naujenē

Raiņa muzejs Jasmuiža no 15. maija uzsāk vasaras sezonu.