Līdz 29. maijam skatāma izstāde gleznotāja Jaņa Rozentāla muzejā!

 

18. martā gleznotājam Janim Rozentālam apritēja 145 gadu. Tāpēc 26. martā plkst. 15.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Alberta ielā 12–9, aicina apmeklēt gleznotāja jubilejai veltītās izstādes Princese ar pērtiķi atklāšanu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 

Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas II kursa audzēkņi grafikas skolotājas Baibas Dambergas vadībā mākslinieka jubilejai par godu radījuši viņa slavenās gleznas Princese ar pērtiķi (1913) rimeikus tušas zīmējuma tehnikā, interpretējot slaveno kompozīciju mūsdienīgās versijās.

 

Jaņa Rozentāla dēls Miķelis Rozentāls savulaik ir stāstījis par gleznas Princese ar pērtiķi radīšanu un neparasto mazo modeli – pērtiķīti, kurš gleznas tapšanas laikā ik rītu ieradies mākslinieka darbnīcā līdz ar savu īpašnieku – čigānu tautības leijerkastnieku.

 

Jau drīz pēc gleznas tapšanas un izstādīšanas III Baltijas mākslinieku savienības izstādē Rīgas pilsētas muzejā 1913. gada martā gan publika, gan kritika to vērtēja visai atšķirīgi. Atzīstot šī mākslas darba meistarību, nereti tika uzdots jautājums, ko gan patiesībā simbolizē šī princese un pērlīšu pavadiņā turētais pērtiķītis?

 

Reklāma
Reklāma

Kas bija gleznā attēlotā noslēpumainā princese, kura paslēpusies aiz sarkanīgajām matu cirtām? Kura no četrām zināmajām Rozentāla gleznotājām Princeses ar pērtiķi versijām ir bijusi pirmā? Līdz pat šai dienai glezna mums uzdod daudz mīklu.

 

Izstādes atklāšanas laikā notiks performance, kurā JRRMV audzēkņi pantomīmā izspēlēs savu versiju par gleznas tapšanu un turpat Rozentāla darbnīcā tiks zīmēti jauni gleznas rimeiki. Šajā procesā aicināti iesaistīties arī muzeja apmeklētāji!

 

Izstāde būs apskatāma līdz 29. maijam.

 

Tuvāka informācija pa tālruni 67331641vai e-pastu: jrrbm@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv